MR (magnetna rezonanca) – kako se pripremiti?

mr-magnetna-rezonanca

MRmagnetska rezonanca (magnetska rezonancija, MRI) je dijagnostička tehnika snimanja koja ne koristi redgensko zračenje. MR koristi jako magnetno polje i radiofrekvencijske valove kako bi proizveo detaljne slike unutrašnjih organa i tkiva.

Zašto se radi MR (magnetna rezonanca)?

MR snimkama može se dobiti vrlo precizno razlikovanje normalnog od patološkog tkiva stoga je ova pretraga značajna kod otkrivanja malignih bolesti, utvrđivanja stadija bolesti i praćenja uspješnosti terapija. Premda se može koristi za gotovo svaki dio tijela, najčešće se koristi za preglede mozga, zglobova, kralježnice i diskova. MR je uređaj koji ne proizvodi štetno ionizirajuće zračenje zbog čega se može koristiti u dijagnostici djece i trudnica.

magnetna-rezonancija

Kako se pripremiti za MR pretragu?

Posebne pripreme najčešće nisu potrebne. Ukoliko vam liječnik nije dao neke posebne upute, u organizam možete unositi uobičajenu količinu hrane, tekućine kao i redovite lijekove.

Ukoliko dolazite u privatnu polikliniku osoblje će vam najčešće uručiti upitnik koji trebate ispuniti.

Prije samog pregleda potrebno je ukloniti sav nakit, metalne predmete, piercing i pomične zubne proteze jer prilikom pregleda magnetskom rezonancom ulazite u magnetsko polje. Metalni predmeti mogu ometati snimanje.

Ponekad je u nekim MR snimanjima potrebno pripremiti i kontrastno sredstvo radi boljeg prikaza pataloškog procesa. U nekim slučajevima prilikom intraveznog davanja kontrastnog sredstava pacijent može osjetiti hladnoću ili toplinu u ruci. Rjeđe se javljaju sljedeće nuspojave:

U privatnim poliklinikama kontrastno sredstvo se dodatno naplaćuje.

S obzirom na pripremne radnje potrebno je doći prije zakazanog termina.

Prilikom pregleda iznimno je bitno da se pacijent ne pomiče. Nemirnim ili klaustrofobičnim pacijentima se prije pregleda može dati sredstvo za smirenje, dok je kod djece ispod 5 godina potreban pregled pod anestezijom kako bi se omogućio kvalitetan prikaz slike.

Što se događa tijekom MR pretrage?

Pri pregledu se pomični stol na kojem leži pacijent uvlači u tunel uređaja za magnetnu rezonanciju tako da snimani dio tijela bude u središtu tunela. Radiološko osoblje napušta prostoriju s bolesnikom pošto se radna stanica sa računalom s kojeg se upravlja pregledom nalazi u drugoj prostoriji. Pacijent leži, najčešće na leđima dok se provodi bezbolno snimanje koje može trajati između 15-90 minuta. Vrlo je važno da tijekom snimanja pacijent bude miran jer to utječe na kvalitetu slike. Također, neka snimanja zahtijevaju kratko zadržavanje daha tijekom samog snimanja. Za vrijeme pretrage pacijent je pod stalnim nadzorom i u kontaktu s medicinskim osobljem preko kamere i mikrofona.  Po završetku pretrage, možete se vratiti vašim svakodnevnim aktivnostima.

Simulacije pregleda MR pretrage – video prikaz

Je li MR pretraga sigurna?

MR je posve sigurna radiološka pretraga koja ne koristi ionizirajuće zračenje te ne izaziva nikakve nuspojave. No, MR aparat može biti poprilično bučan stoga pacijent dobije slušalice ili čepice za uši.

Koje su kontraindikacije za MR pretragu?

Kod MR pretrage postoje i kontraindikacije koje se dijele na:

  • Apsolutne kontraindikacije  – Pacijente s ugrađenim pace-makerima, predmetima od feromagnetskih polja
  • Relativne kontraindikacije – Klaustrofobije, nemirni pacijenti i mala djeca koju treba anestezirati.

Napomena

Ukoliko imate nešto od navedenog, informirajte osoblje:

  • srčana premosnica,
  • ugrađeni kirurški implatanti (npr. Umjetni zglobovi, pločiće, fiksatori i sl.),
  • spojnica aneurizme u glavi,
  • trudnoća.

MR (magnetna rezonanca) –  kolika je cijena?

Na pregled za magnetsku rezonancu (MR) čeka se 1,5 do 2 godine, ovisno o bolnicama. Ukoliko se odlučite za privatnu polikliniku, cijena magnetske rezonancije kreće se od 1600-2000kn za 1 regiju (mozak, kralježnica i sl.) , svaka dodatna regija košta od 800-1000 kn, MR cijelog tijela košta oko 5000 kn, a kontrastno sredstvo oko 400 kn.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.50 / 5   32
Facebooktwitterpinterestmail
05-07-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: magnetna rezonanca, magnetska rezonanca, mr mozga, magnetna rezonanca glave, magnetna rezonanca cijena, magnetna rezonanca mozga, magnetska rezonanca glave, magnetska rezonanca pripreme, magnetna rezonanca kontrast, magnetska rezonanca abdomena,