Punkcija koštane srži – kako se izvodi, priprema, oporavak, cijena

punkcija-kostane-srzi

Punkcija koštane srži je uzimanje male količine tkiva koštane srži u tekućem obliku za analizu. Ona nije jednaka biopsiji koštane srži jer se u biopsiji uzima veći uzorak same srži.

Kada se izvodi punkcija koštane srži?

Ako imate abnormalne oblike ili povećan broj trombocita (pločaste stanice), crvenih (eritrocita) ili bijelih (leukocita) krvnih zrnaca u krvnoj slici, vaš liječnik bi vas mogao uputiti na ovu pretragu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Punkcija koštane srži koristi se za dijagnozu:

 • nekih tipova anemije,
 • infekcija,
 • leukemije,
 • drugih rakova i poremećaja u krvi (npr. multipli mijelom).

Također, pomoću pretrage može se odrediti je li se rak proširio ili je njegovo liječenje uspješno.

Kako izgleda postupak punkcije koštane srži?

Uzorak koštane srži obično se uzima iz prsne ili zdjelične kosti. U slučaju zdjelične kosti, pacijent za vrijeme postupka leži na boku.

Koraci uklanjanja tekuće koštane srži:

 1. Ako je potrebno, liječnik vam daje lijek koji će vam pomoći da se opustite.
 2. Medicinska sestra ili tehničar vam potom čiste kožu i daju lokalni anestetik na mjesto uboda koji ublažuje bol i moguću nelagodu. No, vi ostajete budni tijekom cijeloga postupka.
 3. Nakon kratke stanke, počinje punkcija koja se izvodi posebnom iglom. Ona se kroz kožu i potkožje zabija u kost te se špricom koja je pričvršćena za nju izvlači mala količina koštane srži.
 4. Igla se uklanja, a mjesto uboda pokriva se sterilnom gazom koja na tom mjestu mora ostati nekoliko sati pri čemu se nikako ne smije smočiti ili navlažiti.
 5. Dobiveni uzorak odnosi se u laboratorij gdje se nad njim vrši nekoliko različitih analiza, od mikroskopske do genske analize, na osnovu kojih se postavlja dijagnoza.

punkcija-kostame-srzi-zdjelicne-kosti

Kako se pripremiti za punkciju koštane srži?

Prije samoga postupka obavijestite svoga liječnika ako:

 • ste alergični na neke lijekove (npr. lokalni anestetik),
 • uzimate druge lijekove,
 • ste imali operacije ili ste zračeni u prsnom ili području zdjelice,
 • imate problema s krvarenjem,
 • ili ste trudni.

Preporučuje se obrok prije ove pretrage. U nekim slučajevima morat ćete potpisati izjavu ili suglasnost u kojoj potvrđujete da ste upoznati s mogućim rizicima samoga postupka.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Video prikaz – punkcija koštane srži

Rizici

Komplikacije se mogu pojaviti prije i nakon same punkcije.

Pri davanju lokalnog anestetika moguće su alergijske reakcije. One se mogu pojaviti u obliku bezazlenog svrbeža ili osipa, ali i puno ozbiljnije s teškim disanjem koje zahtijeva bolničko liječenje.

Moguće je i neznatno krvarenje na mjestu uboda. Ozbiljniji rizici, poput obilnog krvarenja ili infekcije su rijetki. U slučaju produljenog krvarenja, naticanja mjesta uboda i/ili povišene tjelesne temperature s groznicom trebate se odmah javiti svom liječniku.

Oporavak

Vrlo brzo nakon punkcije možete se vratiti svakodnevnim aktivnostima, no svakako je potreban odmor i suzdržavanje od fizičke aktivnosti, vježbanja ili naprezanja kroz dva-tri dana.

Važno je da 24 sata nakon postupka mjesto uboda održavate suhim te se ne tuširate, ne plivate ili ne kupate.

Cijena

Pretraga ide preko HZZO-a, a na punkciju koštane srži u bolnicama najčešće se ne čeka više od nekoliko dana. Cijena punkcije koštane srži u privatnim poliklinikama kreće se od 400 do 450 kuna.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.38 / 5   13
Facebooktwitterpinterestmail
17-04-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: punkcija koštane srži, kostana srz, vađenje kostane srzi, koštana srž punkcija, Vadjenje kostane srzi, sternalna punkcija, biopsija koštane srži, vadenje kostane srzi, sternalna p, punkcija kraljeznice,