Scintigrafija kostiju – kako se pripremiti?

scintigrafija-kosti

Scintigrafija kostiju je dijagnostička metoda kojom se pomoću radiofarmaka, koji se nakupljaju u kostima, prikazuju kosti i zglobovi. Može se primjenjivati kod djece i odraslih.

Kada se izvodi scintigrafija kostiju?

Ova pretraga se izvodi kod: primarnih tumora kosti, metastatskih tumora, osteomijelitisa, frakture, sportskih ozljeda, aseptične nekroze i raznih bolesti zglobova. Također, snimanje kostiju se provodi kod procjene neobjašnjenje boli u kostima, otkrivanje metastaze karcinoma dojke, prostate ili štitne žlijeze.

aparat-za-scintigrafiju

Kako se pripremiti za scintigrafiju kostiju?

Na snimanje ponesite sve dosadašnje nalaze. Prije pretrage potrebno je ukloniti sav nakit te isprazniti mokraćni mjehur jer bi aktivnost u njemu mogla ometati očitavanje snimke zdjeličnog kostura. Ukoliko sumnjate na mogućnost trudnoće ili dojite prethodno obavijestite svog liječnika. Nakon pretrage pacijent morate konzumirati što više tekućine i učestalo mokriti kako bi odstranili radiofarmake iz organizma.

S obzirom da radiofarmak emitira gama zrake, pomoću kojih pratimo njegov put u tijelu, kod scintigrafije će pacijent dobiti određenu dozu zračenja. Riječ je o iznimno malim dozama koje ne mogu nanijeti oštećenje ljudskom organizu.

Kako se izvodi scintigrafija kostiju?

Scintigrafija kosti je bezbolna pretraga. Pacijent leži na krevetu i miruje dok se vrši snimanja pojedinačnih dijelova tijela. Za vrijeme trajanja snimanja medicinsko osoblje nalazi se uz pacijenta. Gama kamera postavlja se vrlo blizu tijela kako bi se postigla što kvalitetnija slika. Ukoliko imate problema s klaustofobijom, na vrijeme obavijestite svog liječnika.

Postoji nekoliko načina snimanja ovisno o dijagnozi pacijenta. Obično se snimanje provodi 3 sata nakon injiciranja radiofarmaka na način da pacijent legne na krevet ispod gama kamere i tada se u više projekcija snimaju pojedinačni dijelovi tijela. Ukoliko liječnik želi utvrditi lezije, bolesniku se injicira radiofarmak na krevetu za snimanje i odmah se kreće s postupkom snimanja koji traje 1 minutu. Nakon toga se nastavlja sa snimanjem statičnih scintigrama. Potom slijedi pauza od 3-4 sata kad je bolesnik slobodan (u to vrijeme je dopušteno konzumiranje hrane i pića). Nakon pauze pacijent se vraća ponovno na snimanje koje traje do dva sata.

Scintigrafija kostiju – video

Što nakon snimanja kostiju?

Nakon snimanja možete se vratiti svojim uobičajenim aktivnostima, preporučljivo je 24-sata izbjegavati bliski kontakt s drugim ljudima, osobito s djecom i trudnicama.

Scintigrafija kostiju – cijena

U privatnim poliklinikama je cijena scintigrafije kosti je oko 1800 -2000 kn.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.75 / 5   4
Facebooktwitterpinterestmail
28-11-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: scintigrafija kostiju, scintigrafija, scintigrafija skeleta, snimanje kostiju, radiofarmak, scintigrafija skeleta priprema, scintigrafija kostiju cijena, snimanje skeleta, scintigrafija kosti, scintografija,