Scintigrafija kostiju – kako se pripremiti?

scintigrafija-kosti

Scintigrafija kostiju je najčešće primjenjivana dijagnostička metoda u nuklearnoj medicini, kojom se pomoću radiofarmaka (medicinski pripravci koji se koriste u svrhu dijagnostike i terapije) prikazuju kosti i zglobovi.

Vrlo je osjetljiva pretraga kojom se otkrivaju promjene na kostima i do 6 mjeseci ranije nego na RTG snimkama. Istovremeno se dobiva informacija o svim kostima i zglobovima u ljudskom organizmu, a to je iznimno važno u liječenju mnogih bolesti.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Može se primjenjivati kod djece i odraslih.

Kada se izvodi scintigrafija kostiju?

Ova pretraga se izvodi kod:

  • primarnih tumora kosti (benignih ili malignih),
  • metastatskih tumora,
  • osteomijelitisa (upala kosti uzrokovana bakterijama ili gljivicama),
  • frakture,
  • sportskih ozljeda,
  • Pagetove bolesti (kronična bolest ljudskog skeleta s povećanom koštanom razgradnjom i stvaranjem nove kosti),
  • aseptične nekroze (gubitak koštanih struktura),
  • metaboličkih bolesti skeleta (osteoporoza),
  • raznih bolesti zglobova.

Također, snimanje kostiju se provodi kod procjene neobjašnjive boli u kostima te otkrivanja metastaza karcinoma dojke, prostate ili štitne žlijezde.

aparat-za-scintigrafiju

Scintigrafija kostiju – priprema

Na snimanje ponesite sve dosadašnje nalaze (na osnovu kojih je indicirana pretraga), kao i uputnicu za navedenu dijagnostičku metodu. To mogu biti nalazi specijalista ili drugi dijagnostički nalazi.

Prije pretrage potrebno je ukloniti sav metalni nakit i/ili ukrase te isprazniti mokraćni mjehur (aktivnost u njemu bi mogla ometati očitavanje snimke zdjeličnog kostura). Ako sumnjate na mogućnost trudnoće ili dojite, prethodno obavijestite svog liječnika.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nakon pretrage morate konzumirati što više tekućine i učestalo mokriti kako biste odstranili radiofarmake iz organizma.

Za ovu pretragu se ne mora biti natašte.

S obzirom na to da radiofarmak emitira gama-zrake, pomoću kojih pratimo njegov put u tijelu, kod scintigrafije će pacijent dobiti određenu dozu zračenja.

Riječ je o iznimno malim dozama koje ne mogu nanijeti oštećenje ljudskom organizmu.

Kako se izvodi scintigrafija kostiju?

Scintigrafija kostiju je bezbolna pretraga.

Osoba leži na krevetu i miruje dok se vrši snimanje pojedinih dijelova tijela. Osoba najčešće leži na krevetu ispod gama kamere i obično treba promijeniti nekoliko položaja tijela tijekom snimanja, a na zahtjev medicinskog inženjera (uz osobu je tijekom cijelog snimanja).

Gama kamera postavlja se vrlo blizu tijela kako bi se postigla što kvalitetnija slika. Ako imate problema s klaustrofobijom (anksiozni poremećaj straha od zatvorenog ili uskog prostora), na vrijeme obavijestite svog liječnika.

Postoji nekoliko načina snimanja ovisno o dijagnozi pacijenta.

Obično se snimanje provodi 3 sata nakon injiciranja radiofarmaka tako da pacijent legne na krevet ispod gama kamere i tada se u više projekcija snimaju pojedinačni dijelovi tijela (glava, prsni koš, kralježnica, zdjelica, ekstremiteti).

Ako liječnik želi utvrditi lezije (oštećenja/promjene oblika ili strukture stanica, tkiva ili organa), bolesniku se injicira radiofarmak na krevetu za snimanje i odmah se kreće s postupkom snimanja koji traje minutu. Nakon toga se nastavlja sa snimanjem statičnih scintigrama koji traju oko 30 minuta. Potom slijedi pauza 3 – 4 sata (u to vrijeme je dopušteno konzumiranje hrane i pića – vrlo je važno piti što više tekućine tijekom pauze). Nakon pauze pacijent se vraća ponovno na snimanje scintigrafa cijelog tijela koje traje do 1,5 sata.

Scintigrafija kostiju – video

Što nakon snimanja kostiju?

Nakon snimanja možete se vratiti svojim uobičajenim aktivnostima, bez ikakvih ograničenja. Preporučuje se 24 sata izbjegavati bliski kontakt s drugim ljudima, osobito s djecom i trudnicama (zbog dobivene doze zračenja tijekom snimanja).

Scintigrafija kostiju – cijena

U privatnim poliklinikama je cijena scintigrafije kostiju oko 1800 kn.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.67 / 5   6
Facebooktwitterpinterestmail
16-04-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: scintigrafija kostiju, scintigrafija skeleta, scintigrafija, snimanje kostiju, nalaz scintigrafije kostiju, scintigrafija kostiju cijena, radiofarmak, scintigrafija kosti, scintografija, scintigrafija skeleta priprema,