Što je gastroskopija i kako se pripremiti?

gastroskopija

Gastroskopija je endoskopska pretraga kojom se detaljno pregledava unutrašnjost želuca, jednjaka, početnog dijela tankog crijeva i dvanaesnika optičkim, savitljivim instrumentom koji se zove endoskop (gastroskop). Gastroskop je instrument kojeg čini vrlo savitljiva, tanka i glatka cijev debljine 6-8 mm, sa rasvjetnom na vrhu.

Ova tehnologija omogućava prijenos uvećane slike na ekran monitora, čime se osigurava detaljna analiza sluznice i prepoznavanje najmanjih promjena. Pri endoskopiji je moguće učiniti bezbolnu biopsiju specijalnim kliještima (uzeti uzorci se kasnije posebno analiziraju) i uzeti uzorak površinskih stanica za još neke dodatne (citološke) pretrage koje mogu pomoći u dijagnosticiranju bolesti gornjeg probavnog sustava.

Pretraga gastroskopije uključuje i test na želučanu bakteriju Heliobacter pylori.

Zašto se radi gastroskopija?

Ova pretraga jedina sa sigurnošću može ukazati na promjene sluznice, upale i oštećenja sluznice kao što su površinska oštećenja sluznice (erozije), dublja oštećenja sluznice (čir, ulkus) te tumore (dobroćudni i zloćudni).

Kome se preporučuje gastroskopija?

Gastroskopija se savjetuje ukoliko imate probavne smetnje, bolove u gornjem trbuhu, učestale i dugotrajne mučnine, otežano gutanje, gubitak tjelesne težine, povraćanje, krvarenje i žgaravice. Pretragu je svakako bitno učiniti nakon 45 godine kod osoba koje osjećaju nadutost nakon određene hrane ili žgaravicu te ostale alarmantne simptome poput pojave krvi u stolici ili slabokrvnost.

Kako se izvodi gastroskopija?

Za vrijeme pregleda možete normalno disati, pregled traje rijetko oko 5 minuta.

Prije početka pretrage, doktor pošprica grlo lokalnim anestetikom kako bi smanjio osjet i refleks povraćanja koji se može javiti prilikom prolaska endoskopa kroz grlo. Bitno je da pacijent dva sata nakon takve lokalne anestezije ništa ne jede i ne pije jer hrana i piće mogu otići u dušnik.

Postupak gastroskopije se obavlja dok ležite na lijevom boku. Medicinsko osoblje dat će vam malu tubicu (usnik) koju morate zagristi i držati zubima. Liječnik kroz njega pažljivo uvodi endoskop, kako bi lakše prošao kroz grlo, zamolit će vas da progutate.

postupak gastroskopije

Kad se endoskopom uđe u želudac, obično se upuše malo zraka kroz cijev, kako bi se želudac napuhnuo, a stjenka što bolje vidjela. U tom trenutku je mogući osjećaj mučnine. Kamera na endoskopu šalje sliku unutrašnjosti vašeg želuca na ekran kojeg analizira vaš liječnik. Ukoliko je potrebno liječnik će uzeti uzorak tkiva (bioptat) za patohistološku analizu ili ukloniti polipe (ako postoje). Postupak se obavlja brzo i uglavnom bezbolno. Po završetku, endoskop se izvlači brzo i jednostavno.

Gastroskopija – video simulacija pregleda

Pregled je blago neugodan. Može se javiti podrigivanje zbog zraka koji se upuhuje u želudac kako bi se rastegnula stjenka te nagon za povraćanje do kojeg dolazi zbog uvođenja stranog tijela u organizam. Gastroskopiju ljudi podnose bez većih problema, no neki pacijenti su izrazito gadljivi i imaju nizak prag za bol kao i povećani strah. Stoga postoji opcija kratkorajne intravenizne anestezije.

Premda je buđenje iz anestezije vrlo brzo i bez ikakvih posljedica, refleksi i prosuđivanja su usporena stoga je poželjno doći u pratnji. Ne smijete voziti automobil ostatak dana.

Rezultate pregleda dobit ćete odmah nakon procedure. Ako vam je rađena biopsija, rezultate ćete dobiti kroz nekoliko dana nakon analize.

Čekanje na pregled

Gastroskopski pregled čeka se oko 50-tak dana ovisno o bolnici i listama čekanja. Ukoliko se odlučite na privatni pregled, ovisno o klinici, cijene se kreću od 650-800 kn bez anestezije, te 1600-1900 kn s anestezijom.

Kako se pripremiti za gastroskopiju?

Na dan pregleda potrebno je doći natašte, bez da ste išta jeli, pili ili pušili to podrazmijeva da se  6-8 sati prije pregleda ne smije konzumirati hrana ili piće, a  pušači barem 2-3 sata prije gastroskopije ne smiju pušiti.

Napomene

 • Ukoliko uzimate lijekove koji sprječavaju zgrušavanje krvi (Marivarin, Sintrom, Pelentan i sl.) prekinite njihovo uzimanje 5 dana prije pretrage.
 • Sedam dana prije gastroskopije  treba prestati uzimati preparata  željeza,  acetilsalicilnu kiselinu (andol, aspirin, Acisal), klopidrogel (Zyllt, Pigrel) antireumatike ( Knavon,Voltaren, Brufen, Ketonal i sl.).
 • Ukoliko uzimate sredstvo protiv nakupljanja krvnih pločica klopidogrel (Zyllt, Pigrel) prekinite ga 5 dana prije pretrage.
 • Novije lijekovi  (Pradaxa, Xarelto, Eliquis) nemojte uzeti dan prije pregleda, osim u slučaju ozbiljnijeg oštećenja bubrega kada ih treba prekinuti 3 dana ranije.
 • Druge lijekove koje inače uzimate, možete uzeti nakon učinjenog pregleda.
 • Morate upozoriti liječnika na sve bolesti od kojih se liječite  i na alergije za koje znate.
 • U slučaju da imate šećernu bolest, zatražite pretragu ranije ujutro.

Nakon pregleda gastroskopije

Nakon pregleda možete normalno jesti  pola sata do sat vremena nakon,  kad popusti osjećaj utrnulosti u grlu. Nakon pretrage možete imati osjećaj neugode u grlu te napuhanosti. Ako ste bili pod anestezijom, ne smijete voziti automobil jer su refleksi usporeni.

Gastroskopija – moguće komplikacije

Gastroskopija i biopsija su sigurne kad ih izvodi iskusan liječnik. Komplikacije su vrlo rijetke, a uključuju:

 • probijanje (perforacija) stjenke jednjaka, želuca ili dvanaesnika,
 • mogućnost krvarenja na mjestu uzimanja biosije,
 • oticanje žlijezda slinovnica,
 • prolaznu vrućicu,
 • komplikacije zbog primjene sedativa, alergijske reakcije.

Ukoliko nakon pregleda primijetite neke nove simptome poput teškoća u gutanju, bolova u prsima, jakih bolova u trbuhu, temperature i crne stolice obavezno se javite vašem doktoru.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
22-09-2016
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

4.59 / 5   29
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: gastroskopija, priprema za gastroskopiju, kako se radi gastroskopija, gastroskopija priprema, gastroskopija video, gastroskopija pregled, pripreme za gastroskopiju, koliko traje gastroskopija, šta je gastroskopija, gastrooskopija,