Probadanje u trbuhu – uzroci, dijagnoza i liječenje

Probadanje-u-trbuhu

Probadanje u trbuhu opisuje nagle, oštre i snažne bolove u abdominalnom dijelu tijela. Bol se može pojaviti u bilo kojem dijelu trbuha, a može biti uzrokovana različitim bolestima te virusnim i bakterijskim infekcijama koje ometaju normalan želučani i crijevni rad.

Bol-trbuha

Probadanje u trbuhu – uzroci

Probadanje u trbuhu može biti rezultat brojnih bakterijskih infekcija i virusnih upala te poremećaja rada crijeva posljedica čega je često i konstipacija ili proljev. Menstrualni ciklus također može uzrokovati snažna probadanja u trbuhu kod žena, a ostali uobičajeni uzroci bolova su:

Bolesti koje također utječu na pojavu probadanja u trbuhu su:

Uzroci teškog probadanja u trbuhu su:

Bol-u-trbuhu

Probadanje u trbuhu – simptomi

Probadanje u trbuhu je gotovo uvijek popraćeno jakom, grčevitom boli čiji intenzitet i trajanje uvelike ovise o vrsti uzroka. Ako su u pitanju ozbiljnije bolesti, probadanje će vjerojatno trajati danima i javljati se nekoliko puta dnevno.

Međutim, ako je u pitanju samo prolazna menstrualna bol, stres ili trovanje hranom, probadanje će se vjerojatno javiti iznenada zbog čega može rezultirati i povraćanjem, proljevom ili jakom mučninom. U svakom slučaju, probadanje u trbuhu često može biti popraćeno sljedećim karakterističnim simptomima:

Probadanje u trbuhu – lokalizacija boli

Kod žena se probadanje u trbuhu često javlja zbog rada reproduktivnih organa, a može biti pokazatelj početka menstrualnog ciklusa, policističnih jajnika, bolnih menstruacija ili ulaska u menopauzu.

Osim toga, lokalizacija probadanja u trbuhu je izrazito važna. Ako osjećate bol u gornjem dijelu trbuha, moguće da je riječ o žučnim kamencima, hepatitisu, upali pluća ili čak srčanom udaru.

Kada su u pitanju nadutost i bolovi u donjem dijelu trbuha, posljedice mogu biti Crohnova bolest, upala bubrega, ciste na jajnicima, upala slijepog crijeva ili različite vrste karcinoma.

Probadanje u trbuhu na lijevoj abdominalnoj strani također može ukazivati na različite vrste raka, upalu bubrega, srčani udar, ozljede ili povećanje slezene. Većina bolova na lijevoj strani može biti povezana s radnom srca zbog čega takve bolove nikako ne biste smjeli zanemarivati.

Probadanje u trbuhu na desnoj abdominalnoj strani se uglavnom veže uz upalu slijepog crijeva, poremećaje s radom bubrega, rak, gripu i prehladu te hepatitis. Drugim riječima, lokalizacija bolova može pomoći pri određivanju dijagnoze i tretmanu liječenja.

Abdominalna-bol

Probadanje u trbuhu – dijagnoza

Uzroke probadanja u trbuhu je obično potrebno potvrditi kroz niz testova. Prije odlaska na detaljne pretrage, prvo će vas pregledati vaš liječnik pritiskom na različite dijelove trbuha da provjeri gdje se javlja bol. Sve informacije koje tim putem dobije, uz intenzitet i trajanje boli, bit će od velike pomoći određivanju daljnjih testiranja.

Kod većine ovakvih bolova, potrebno je obaviti različite vrste ultrazvuka kako bi se detaljno provjerili organi i tkiva u abdomenu, a pritom se mogu otkriti i različiti tumori, prijelomi i upale. Ponekad će možda biti potrebno obaviti i kolonoskopiju, endoskopiju i poseban test pomoću X-zraka kojima se može provjeriti prisutnost bilo kakvih abnormalnosti u trbuhu.

Ako se sumnja na bakterijske i virusne infekcije, vjerojatno će biti potrebno izvaditi i uzorke krvi, urina i stolice kako bi se pronašli dokazi za bilo kakve parazitske infekcije.

Bolovi-u-trbuhu

Probadanje u trbuhu – liječenje

Probadanje u trbuhu može nestati i bez ikakve vrste liječenja posebno ako su u pitanju prolazni, stresni uzroci. Međutim, u nekim situacijama stanje nije tako bezazleno, posebno ako se probadanje u trbuhu javlja često i onemogućava vam normalno funkcioniranje. U takvim slučajevima Vam svakako savjetujemo da posjetite liječnika.

Hitne situacije probadanja u trbuhu koje zahtijevaju obvezan odlazak liječniku su obično popraćene i pritiskom u prsima što može biti prvi znak srčanog udara.

Ako je bol toliko jaka da ne možete normalno sjediti, a da pritom imate povišenu tjelesnu temperaturu, krvavu stolicu, povraćanje krvi, iznenadno pojačano znojenje i teškoće u disanju, trebali biste potražiti liječnika u najkraćem vremenskom roku.

Probadanje u trbuhu – prevencija

Nažalost, probadanje u trbuhu se ne može isti tren spriječiti. U onim situacijama kada se već pojavi, probadanje je teško zaustaviti. Ako ne prođe kroz nekoliko minuta, riječ je o ozbiljnijim bolestima koje je potrebno liječiti.

Međutim, sve vrste bolesti je ipak bolje spriječiti nego liječiti stoga biste na sljedeće načine mogli smanjiti rizik od nastanka probadanja u trbuhu:

  • zdrava, raznovrsna i uravnotežena prehrana,
  • dovoljan unos tekućine (posebno vode),
  • redovito vježbanje,
  • pridržavanje dijeta (ako imate crijevne poremećaje),
  • izbjegavanje hrane koja vam ne odgovara,
  • oprez pri učestalosti konzumiranja različitih lijekova (posebno lijekova protiv bolova).

Izvori:

  1. Davis, C. (2018). Abdominal Pain Causes. MedicineNet.com.
  2. Kim, S. (2015). What Causes Abdominal Pain? Healthline.
  3. Ratini, M. (2017). Abdominal Pain: What You Should Know? WebMD.
  4. Stomach ache and abdominal pain (2018). NHS inform.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

0 / 5   0
Facebooktwitterpinterestmail
29-11-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: probadanje u trbuhu,