Propolis – prirodni čuvar vašeg imuniteta i kože

Propolis

Propolis, kojega još i nazivaju “lijekom 21. stoljeća”, predmet je mnogobrojnih medicinskih studija, zahvaljujući svom ljekovitom djelovanju. U medicinske svrhe propolis se koristi još od doba Aristotela (300 godina prije nove ere).

Ovaj dar iz košnice danas ima široku primjenu, kako u izradi biljnih lijekova i melema za raznovrsna oboljenja, tako i u izradi kozmetike. Propolis sadrži više od 300 različitih supstanci (sadrži sve poznate vitamine, osim vitamina K). U nastavku teksta, pročitajte zašto je baš propolis uvršten u super-lijekove!

Propolis štiti od bakterija, virusa i gljivica

Zbog pretjerane upotrebe antibiotika, znatan broj bakterija razvio je rezistenciju na njih. Propolis je prirodni antibiotik, koji je djelotvoran u tretmanu protiv bakterija. Propolis pomaže oporavku nakon bakterijskog trovanja hranom i liječenju upalnih stanja izazvanim bakterijama. Posebno je učinkovit u tretmanu infekcija izazvanih bakterijom Staphylococcus Aureus.

Antimikrobna svojstva proolisa pomažu u tremanu peptičkog ulkusa (djelotvoran je protiv bakterije koja uzrokuje nastanak ulkusa na želucu Helixobacter Pylori).

Propolis je djelotvoran i za treman virusnih oboljenja (poput gripa i prehlade).

Propolis pomaže zacjeljivanju kožnih oboljenja i opekotina

Propolisna mast je odlična za treman rana, kao i za mnoga kožna oboljenja: akne, ekcem, psorijazu, dermatitis te gljivična oboljenja kože, noktiju i vlasišta.

Kada se nanosi izravno na opekotine i rane na koži, propolis pomaže njihovom zacjeljivanju i sprječava nastanak infekcije. Propolisom se mogu tretirati posjekotine, modrice, opekotine, te osipi na koži. Odlicno je sredstvo za smirivanje iritacije na koži nakon uboda insekata. Propolis je učinkovit i za tretman hemoroida.

Propolis je prirodni anestetik. Osim sto pomaže zacjeljivanju rana, propolis umanjuje i bol na oboljelom mjestu, te se može koristiti i za tretman reumatizma i ublažavanje bolova nakon povreda.

Propolis je prirodno sredstvo za njegu desni i zaštitu od karijesa

Propolis zbog svog antimokrobnog djelovanja sprječava razvoj bakterija koje uzrokuju karijes i upale desni te loš zadah.

Možda niste znali? Propolis se koristi u izradi žičanih instrumenata (violina, viola, cello, bas). Antonio Stradivari (legendarni majstor za izradu violine koristio je upravo propolis (kao dio laka za zaštitu jer se brzo suši i ima odlične kvalitete)

OPREZ: Propolis je potpuno prirodni proizvod, no osobe alergične na pčelinje proizvode ne bi ga smjele koristiti!

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.20 / 5   5
Facebooktwitterpinterestmail
01-10-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: propolis na ranu, propolis na rane, propolis za kozu lica, propolis kao lijek, propolis kapi za rane, propolis za ranice, propolis za kožu, propolis dezinfekcija, ljecenje propolisom, za sto se koristi propolis,