Ranice u nosu – uzroci, simptomi i liječenje

Ranice-u-nosu

Ranice u nosu su česta i bolna pojava koja može biti uzrokovana različitim čimbenicima. Najčešće dolazi u obliku kraste na nosu, odnosno krvave ranice u nosu koja je prilično neugodna te svojom iritantnom prisutnošću na trenutke otežava normalno disanje.

Rane-u-nosu

Ranice u nosu – uzroci

Ranice u nosu su česta pojava kod male djece. Naime, djeca od 3 – 5 godina još uvijek nemaju dovoljno razvijene zdrave higijenske navike zbog čega stavljaju prljave ruke u nos oštećujući time sluznicu nosa i unoseći mnoge vrste patogenih mikroorganizama.

Iako u ljudskom tijelu žive mnoge bakterije koje nisu same po sebi opasne, često kopanje nosa ili guranje bilo kakvih predmeta u nos može poremetiti njihovo stanje u organizmu zbog čega se mogu javiti razne infekcije.

Ranice u nosu se također mogu pojaviti zbog suhe kože u nosu. Naime, suha kora u nosu može biti izazvana hladnim vremenom zbog čega se može uništiti sluznica nosa te razmnožiti brojne bakterije koje rezultiraju bolnim krastama u nosu.

Ranice u nosu mogu biti uzrokovane i nekim ozbiljnijim zdravstvenim tegobama:

 • alergijski rinitis – uzrokovan alergenima iz okoline, a popraćen krastama i ranicama u nosu te upalom nosne sluznice,
 • herpes simplex – osim na usnicama, herpes se često može pojaviti i u nosu u obliku krasti koje čestim diranjem mogu prijeći u krvave ranice,
 • virusne upale sluznice nosa – najčešći primjer su prehlade,
 • sinusitis – upala sluznice koja oblaže sinuse, a koja nastaje širenjem upale iz nosa ili ždrijela, 
 • pripravci za nos – dugotrajnom uporabom različitih krema, sprejeva, masti i kapi za nos može doći do sušenja nosne sluznice i stvaranja brojnih ranica u nosu,
 • HIV – virus humane imunodeficijencije napada imunološki sustav ljudi zbog čega su podložni čestim infekcijama koje mogu stvarati bolne i krvave kraste i rane u nosu,
 • konzumiranje ilegalnih droga – ušmrkavanje različitih vrsta droga kroz nos možete iritirati nosnu sluznicu i trajno je oštetiti,
 • rak nosne šupljine – iako su ranice u nosu jedan od brojnih simptoma ove ozbiljne bolesti, prepoznat ćete da je riječ o raku kada rane ne prolaze već mjesecima uzrokujući izrazito jake bolove na sam dodir.

Uz ranice u nosu se često pojavljuju i kraste u nosu koje je ponekad teško razlikovati jer obično dolaze jedne uz druge. Više o krastama u nosu možete saznati ovdje.

Kraste-na-nosu

Ranice u nosu – simptomi

Ranice u nosu su bolna i neugodna pojava koja sama po sebi ne traje dugo, ali može biti iritanta i uzrokovati poteškoće dišnih puteva (npr. nemogućnost ispuhivanja nosa kod prehlade). Sljedeći simptomi također često prate pojavu ranica u nosu:

 • bol i peckanje u nosu,
 • krvarenje iz nosa,
 • bolno crvenilo u nosu,
 • perutanje kože oko nosa,
 • suha nosna sluznica,
 • oticanje nosne sluznice.

Ranice u nosu – dijagnoza

Ranice u nosu vrlo lako možete i sami uočiti, ali ne bi vas trebale uznemiravati zato što je njihova pojava privremena. Međutim, ako već tjednima ili čak mjesecima ne prolaze i jednako bole kao i prvih nekoliko dana, nužno je otići na pregled kod liječnika.

Liječnik će pregledati nos, uho i grlo te provjeriti je li u pitanju infekcija ili neka druga vrsta upale. Ako posumnja na teži oblik kronične bolesti nosne šupljine, poslat će vas na pregled kod otorinolaringologa koji je specijalist za bolesti uha, grla i nosa.

Nakon dodatnih pretraga će se vrlo jasno moći utvrditi o čemu je riječ te odrediti tretman liječenja.

Peckanje-nosa

Ranice u nosu – liječenje

Ova pojava obično ne traje dugo i prolazi spontano stoga uglavnom nije potrebno brinuti kako izliječiti ranice u nosu.

Međutim, ako njihova prisutnost potraje, moguće je da se radi o ozljedi kože ili infekciji sluznice nosa što se često javlja kod suhe kože ili nekih drugih ozljeda. Ta pojava se također naziva ragada u nosu, prate je gnojne ranice u nosu, a potrebno ju je liječiti kremama koje vlaže kožu.

Također, kada je u pitanju krasta na sluznici nosa ili bijela ranica u nosu, moguće je da je u pitanju infekcija koju je potrebno liječiti kremama koje u sebi sadržavaju antibiotska svojstva ili neke druge sastojke koji mogu jačim djelovanjem utjecati na smirivanje stanja.

Ako je riječ o alergijskim reakcijama, liječenje će se bazirati na korištenju lijekova za alergije, a ako je riječ o virusnim upalama, bit će potrebno liječenje antivirusnim lijekovima.

Ranice u nosu – savjeti

Ako ranice u nosu ne predstavljaju nikakve dugotrajne bolove, ali vas svejedno njihova pojava previše iritira, preporučujemo vam da pazite na navike koje mogu prouzrokovati njihov nastanak.

Naime, kopanje nosa, pušenje, ušmrkavanje droga ili dugotrajno korištenje pripravaka za nosnu šupljinu bez preporuke liječnika će gotovo uvijek rezultirati ovom neugodnom pojavom.

Drugim riječima, ako ukinete ove loše navike, ranice u nosu se više ne bi trebale pojavljivati, a ujedno ćete utjecati na poboljšanje cjelokupnog zdravlja organizma.

Izvori:

 1. Adler, L. i Finke, A. (2018). Cuts and Wounds of the Nose. University of Rochester Medical Center.
 2. Dobrović, M. (2011). Ranica u nosnici – ragada. Ordinacija.hr.
 3. Gotter, A. (2017). What’s Causing Scabs in My Nose? Healthline.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

0 / 5   0
Facebooktwitterpinterestmail
06-09-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: ranica u nosu, bolan nosu na dodir i krv, infekcija u nosu, kako se resiti rana u nosu, krvave ranice u nosu, ranice v nosu,