Resveratrol – eliksir zdravlja i ljepote

resveratrol

Resveratrol spada među najjače antioksidanse koji pomažu zaštititi naše tijelo od djelovanja slobodnih radikala. Većinom se dobiva iz crvenog grožđa i vina, a posjeduje iznimno blagotvorno djelovanje na zdravlje srca i krvnih žila te općenito cijelog organizma.

Ova moćna tvar po sastavu je prirodni fenol, a znanost oko resveratrola toliko je kompleksna da njegovo djelovanje još uvijek nije u potpunosti razjašnjeno. Danas se resveratrol čak naziva i eliksirom mladosti zbog dobrobiti koje pruža starijim osobama.

Resveratrol je otkriven tijekom istraživanja koje je proučavalo mediteransku prehranu i njen utjecaj na zdravlje organizma. Tijekom godina istraživanja ove tvari, dokazano je mnogo pozitivnih učinaka na zdravlje našeg tijela, a posebice kod sprječavanja bolesti koje su karakteristične za kasnije stadije života.

Dobrobiti resveratrola na zdravlje

 • Usporava starenje,
 • Štiti organizam od slobodnih radikala,
 • Sprječava nakupljanje naslaga na krvnim žilama,
 • Štiti srce i mozak,
 • Usporava zgrušavanje krvi,
 • Podržava zdravlje srčanih mišića,
 • Pomaže kod dijabetesa,
 • Blagotvorno djeluje kod bolesti crijeva,
 • Pruža anti-age djelovanje za kožu,
 • Sprječava propadanje kognitivnih funkcija,
 • Ima pozitivan učinak kod neuroloških bolesti.

resveratrol-grozde

Iako mu je najpoznatiji izvor grožđe te određene sorte crvenog vina, resveratrol se također nalazi u bobičastom voću (maline, borovnice, kupine) i kikirikiju, no u znatno manjim količinama.

Resveratrol se može konzumirati u obliku dodataka prehrani kojih na tržištu ima i više nego dovoljno. Također je poželjno uključiti bobičasto voće u prehranu jer će dodatno uravnotežiti unos vitamina i minerala te vas opskrbiti kontinuiranom dozom resveratrola za zdravlje.

Upozorenja i gdje kupiti

Zbog povišenog testosterona tijekom konzumiranja resveratrola, dodatke prehrani na bazi resveratrola poželjno je izbjegavati kod dojenja, trudnoće ili terapije oralnim kontraceptivima. S druge strane, muškarcima će resveratrol dodatno ojačati hormonalnu sliku i organizam pa se smatra odličnim dodatkom prehrani za dugovječnost muškaraca.

Ukoliko se odlučite na dodatak resveratrola u svojoj prehrani, pripazite da koristite kvalitetne dodatke prehrani. U mnogim ljekarnama ili trgovinama zdrave hrane možete pronaći proizvode s resveratrolom po pristupačnim cijenama, no provjerite za svaki slučaj popis sastojaka kako biste izbjegli razne druge nadopune.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.67 / 5   6
Facebooktwitterpinterestmail
17-08-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: resveratrol dodatak, resveratrol, resveratrol gde kupiti, resveratrol je, resveratrol iskustva, resveratrol grožđice, resveratrol gdje kupiti, eliksir zdravlja, resveratrol djelovanje, resveratol,