Saznajte kako spriječiti moždani udar, prvi uzrok invaliditeta u Hrvatskoj

mozdani udar
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Moždani udar je neurološki poremećaj koji se manifestira odjednom kao posljedica nepravilne cirkulacije krvi u mozgu koja dovodi do loše ili nedostatne opskrbe kisikom i hranjivim tvarima određenih dijelova mozga. Zbog toga dolazi do oštećenja i odumiranja živčanih stanica u zahvaćenim dijelovima što se manifestira poremećajem funkcija kojima ti dijelovi mozga upravljaju.

Važno je naglasiti kako je u Hrvatskoj upravo moždani udar prvi uzrok invaliditeta i drugi uzrok smrtnosti što ga čini velikim zdravstvenim problemom.

Koliko velik problem predstavlja moždani udar?

O koliko se raširenom i čestom zdravstvenom problemu radi najbolje ilustrira podatak da od moždanog udara svake godine u svijetu umre 6 milijuna ljudi a više od polovine tog broja čine žene.

Brojke u Hrvatskoj govore kako nažalost ni Hrvatska ne odudara od svjetskih negativnih trendova. Moždani udar, pored koronarne bolesti srca, je jedan od najvećih uzročnika smrtnosti u Hrvatskoj od koje je u 2014. godini umrlo 7.300 ljudi, a oko 18.000 ih je bilo hospitalizirano.

Također, bitno je naglasiti kako čak 46 % moždanih udara nastaje u životnoj dobi između 45. i 59. godine života, što ukazuje da moždani udar nije više samo problem koji zahvaća samo stariju populaciju već sve više i mlađu te stoga predstavlja veliki zdravstveno – ekonomski problem.

S obzirom na navedeno, važno je ukazati na važnost prevencije i promicanja znanja o moždanom udaru te je stoga Svjetska organizacija za moždani udar, WSO (World Stroke Organization) proglasila 29. listopad Svjetskim danom moždanog udara.

Kako i zašto dolazi do moždanog udara?

Uzročnik ove bolesti najčešće je ateroskleroza. No, što je ateroskleroza?

Šest važnih činjenica o aterosklerozi:

 • Ateroskleroza je proces koji nastaje gomilanjem masti, kolesterola, kalcija i produkata razgradnje u arterijskoj stijenki. One tada formiraju čvrstu strukturu koje nazivamo plak. Tada arterije postaju uže i nefleksibilne, čime se dotok krvi, hranjivih tvari i kisika do organa smanjuje ili prestaje.
 • Proces ateroskleroze može početi vrlo rano, već u drugom desetljeću života. Međutim, tada taj proces ne ugrožava prohodnost krvnih žila te se ova faza ateroskleroze teško otkriva.
 • Formiranje plaka traje desetljećima. Bolest se otkriva uglavnom tek kada je prohodnost krvnih žila manja od 25 % njihovog poprečnog presjeka, te kada je naše zdravlje već narušeno.
 • Kada aterosklerotski plak pukne stvori se ugrušak ili tromb, koji može u potpunosti začepiti i arteriju u kojoj se nalazi ili se odlomiti i preko krvi putovati i u druge dijelove tijela. To je najčešći uzrok moždanog udara, srčanog udara i prekida periferne cirkulacije.
 • Ateroskleroza se još naziva i „podmukla bolest“ zato što se relativno kasno otkriva te je dokazano da češće pucaju manji, nestabilni plakovi, koji se teže otkrivaju.
 • Ateroskleroza je uzrok pojave različitih kardiovaskularnih bolesti, poput koronarne bolesti srca, koje u konačnici smanjuju kvalitetu života i sam životni vijek.

Najčešći simptomi moždanog udara

Simptomi moždanog udara ovise o području koji opskrbljuje zahvaćena krvna žila, a najčešći su:

 • Poremećaji govora: potpuna nemogućnost ili otežano izgovaranje riječi, potpuno nerazumijevanje govora
 • Utrnulost, slabost ili oduzetost lica, ruke ili noge, naročito jedne strane tijela
 • Naglo zamagljenje ili gubitak vida, osobito na jednom oku
 • Gubitak ravnoteže, vrtoglavice, nesigurnost i zanošenje u hodu, iznenadni padovi, povezani s drugim simptomima
 • Nagla i jaka glavobolja praćena povraćanjem bez jasnog uzroka

Određenom broju moždanih udara obično prethode upozoravajući znaci, u vidu prolaznih simptoma, koji odgovaraju simptomima moždanog udara, ali su znatno kraćeg trajanja i povuku se unutar 5 do 20 minuta bez ikakvih posljedica. Osobe koje su imale takve prolazne simptome imaju značajno veći rizik za nastanak ozbiljnog moždanog udara sa izraženijim i težim posljedicama.

Spriječite moždani udar na vrijeme

S obzirom na sve navedene podatke ostaje za zaključiti kako je jedino rješenje preventivno i pravodobno djelovanje kako bi se spriječilo narušavanje vašeg zdravlja.  

Bitno je djelovati na cjelokupan kardiovaskularni sustav jer samo sveobuhvatno djelovanje je ispravno djelovanje na aterosklerozu i sve njene posljedice koje su se stvarale desetljećima.

Strauss kapi vaš su saveznik u tome jer čiste krvne žile od nakupina plaka, te istodobno potiču normalnu cirkulaciju, utječu na razinu masnoće u krvi, krvni tlak i doprinose normalnom radu srca. Pored navedenog važno je istaknuti da su Strauss kapi klinički dokazan biljni preparat iz Kanade koji od 1980. godine pomažu ljudima kako bi osigurali normalno zdravlje cjelokupnog kardiovaskularnog sustava.

Spriječite moždani udar

Želite saznati više o Strauss kapima? Više informacija potražite na službenim stranicama Strauss kapi.

» Strauss kapi možete naručiti i u našem Web Shopu.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Oglas iz Webshopa

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

3.95 / 5   22
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: kako izbijeci mozdani udar, kako sprijeciti mizdani udar, kako spriječuti moždani udar, zasto se upotrebljava beta glukan,