Seboroični dermatitis – uzroci, simptomi i liječenje

seboroicni dermatitits kod djece
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Seboroični dermatitis je recidivirajuća kronična upalna bolest, kojom su najčešće zahvaćena seboroična područja kože s pojačanom aktivnošću žlijezdi lojnica.

Ova bolest karakterizirana je upalnom reakcijom, koja obuhvaća crvenilo i ljuštenje kože na zahvaćenim područjima. Češće se javlja kod muškaraca, nego kod žena, a osobito u ranijoj životnoj dobi.

Što uzrokuje seboroični dermatitis?

Uzrok seboroičnog dermatitisa još uvijek nije poznat, no ova bolest obično se veže uz neke čimbenike:

 • Genetsko nasljeđe
 • Povećano lučenje loja i čimbenici koji na to utječu
 • Prisutnost gljivice Malassezia odnosno Pityrosporum ovale
 • Utjecaj hormona (a osobito spolnih hormona)
 • Nadražaji kože (mehanički ili mikroorganizmi)
 • Imunološki poremećaji
 • Promjena pH vrijednosti kože
 • Nezdrava prehrana, a osobito masna i jako začinjena hrana te alkohol…

Emocionalni stres i klima mogu utjecati na pogoršanje simptoma (zimi su oni izraženiji).

Seboroični dermatitis kod djece najčešće je uzrokovan poremećajima u prehrani, prekomjernim uzimanjem vitamina A, kao i nedostatkom biotina, vitamina B6 i riboflavina (vitamin B2). Češći je kod djece koja se hrane umjetnim mlijekom ili imaju povećanu tjelesnu težinu.

Koji su simptomi seboroičnog dermatitisa?

Simptomi seboroičnog dermatitisa razvijaju se postupno i najčešće na seboroičnim područjima, a razlikuju se ovisno o životoj dobi i zahvaćenom području.

Simptomi seboroičnog dermatitisa kod odraslih obuhvaćaju:

 • Žarišta ružičasto-crvene boje, prekrivena ljuskicama – ova žarišta najčešće se javljaju na vlasištu, a mogu se spajati, prekriti čitavo vlasište, pa čak i preći na kožu čela, vrata ili zahvatiti područje iza ušiju.
 • Na licu se promjene očituju pojavom crvenila i ljuštenja kože, a one su često praćene i svrbežom različitog intenziteta.
 • Seboroični dermatitis može zahvatiti i ivice očnih kapaka (seboroični blefaritis), koje postaju crvene, prekrivene ljuskicama i često s ispadanjem trepavica.
 • Na zahvaćenim područjima mogu se javiti i sekundarne infekcije bakterijama.

Simptomi seboroičnog dermatitisa kod djece obično započinju u vlasištu, gdje se pojavljuju masne ljuskice odnosno tjemenica, a nakon njezina odstranjivanja mogu se vidjeti crvenilo i vlaženje kože. U velikom broju slučajeva prisutna je infekcija Candidom, a do četvrtog mjeseca života promjene se spontano povlače.

Liječenje seboroičnog dermatitisa

U terapiji protiv seboroičnog dermatitisa koriste se antimikotički pripravci, koji imaju protugljivično djelovanje, a uz to su iznimno korisni  razni gelovi, šamponi i kreme na bazi sumpora, salicilne kiseline, selenijum sulfida, cink – piritroina…

Za kožu se koriste ketokonazol, mikonazol, metronidazol u obliku krema, gela ili masti protiv gljivične infekcije.

Kortikosteroidi ne uništavaju gljivice, ali smanjuju upale. U terapiji se koriste i antibiotici, a najčešće tetraciklin. U novije vrijeme, vrlo dobre rezultate pokazuju kreme na bazi imunomodulatora.

U prehrani bi trebalo izbjegavati koncentrirane ugljikohidrate, jako začinjenu hranu i masti, a preporučuje se hrana bogata vlaknima te uzimanje dodataka esencijalnih masnih kiselina i vitamina E.

Što se tiče njege tijela, protiv ove vrste dermatitisa preporučuju se proizvodi koji sadrže esencijalne masne kiseline poput boražinog ulja ili safflower oil (lažni šafran), kao i vitamin E, vitamin C i beta karoten.

 

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

3.58 / 5 (12 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: seboroični dermatitis, dermatitis, Dermatitis simptomi, seboreicni dermatitis, tjemenica kod odraslih, seboroični dermatitis slike, dermatitis na licu, seboroični dermatitis prirodno liječenje, seboricni dermatitis, tjemenjača kod odraslih,