Sezam kao lijek – zašto i kako ga koristiti

sezam-sjemenke-ulje

Sjemenke sezama koristimo kao ukras na kiflicama, pletenicama, pogačicama i raznim drugim pecivima, a da nismo ni svjesni bogate nutritivne vrijednosti koje sezam posjeduje. Nazivaju ga još i začinom za sve uzraste te se njegovo ulje koristi već tisućama godina.

Sezam sadrži brojne vitamine i minerale, pomaže u borbi protiv mnogih bolesti i oporavku od istih te je zbog visokog udjela proteina poželjan u vegetarijanskoj prehrani. Sezamovo ulje poznato je po izuzetno dugom roku trajanja i odlično je za očuvanje zdrave usne šupljine.

Njegove sjemenke mogu biti bijele (zlatne), smeđe i crne boje. Također, osim visokog udjela proteina, sezamove sjemenke sadrže velike količine nezasićenih masnih kiselina od kojih su najpoznatije linolna i oleinska.

Redovita konzumacija sezamovih sjemenki potiče zdravu i lijepu kožu zbog prethodno navedenih nezasićenih masnih kiselina i cinka, koji potiče proizvodnju kolagena. Između ostalog, sezamovo ulje ublažava opekline i pomaže kod kožnih poremećaja.

Ljekovito djelovanje sezama

Sezam ima pozitivan učinak na razne bolesti i stanja organizma, a donosimo vam najpoznatije:

  • Sprječava dijabetes – istraživanja su pokazala da sezam i njegovo ulje pomažu u borbi protiv šećerne bolesti, a redovita konzumaciju sprječava razvoj dijabetesa. Dokazano je i da korištenje isključivo sezamovog ulja pomaže regulirati šećer u krvi te pospješuje učinak lijekova.
  • Snižava krvni tlak – zbog prisustva većih količina magnezija, sezamove sjemenke pomažu sniziti krvni tlak i održati ga u ravnoteži.
  • Održava zdravlje usne šupljine – sezamovo ulje ima pozitivan učinak na uklanjanje zubnog plaka i Streptococcus mutans bakterija koje se nalaze u zubnom plaku i samoj slini. Za iste rezultate, preporučljivo je koristiti oil pulling tehniku o kojoj više možete pročitati ovdje.
  • Štiti protiv oštećenja uzrokovanih radijacijom – sastojak sjemenki i ulja sezama po imenu sezamol pomaže spriječiti oštećenja DNA koje uzrokuje radijacija, dok visoka razina magnezija smanjuje rizik od raka debelog crijeva.

sezam-sjemenke

  • Održava zdravlje probavnog sustava – sezam je bogat vlaknima koja su poznata po svom pozitivnom djelovanju na probavu, a redovita konzumacija spriječit će konstipaciju i slične zdravstvene tegobe.
  • Ublažava reumatoidni artritis – sezamove sjemenke su bogate bakrom, mineralom koji ublažava bol i oticanje povezano s artritisom. Ovaj mineral također pomaže održati krvožilni sustav i kosti zdravima.
  • Održava zdravlje srca – ponovno zahvaljujući sezamolu, konzumacija sezamovog ulja ili sjemenki pomaže spriječiti aterosklerozu i održava zdrav krvožilni sustav.

Sezam sadrži vitamin A, B1, B6 i E te je zbog toga odličan i za sprječavanje starenja kože, a neki od minerala koje možete pronaći u sezamu su: bakar, magnezij, cink, mangan, kalcij i željezo. Osim navedenih dobrobiti za naše zdravlje, sezam je odličan za detoksikaciju, a navodno pomaže i kod respiratornih bolesti poput astme. 

Možete ga konzumirati tako da jednu žlicu sjemenki pospete po salatama ili pirjanom povrću na pari, a možete ih staviti u smoothie ili popržiti na tavi za blagu orašastu aromu. Od mljevenih sjemenki pomiješanih sa sezamovim uljem i medom moguće je napraviti tahini – izuzetno zdrav namaz idealan za doručak. 

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.44 / 5   9
Facebooktwitterpinterestmail
06-10-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: Sezam, sezamovo ulje, sezam sjemenke, ulje sezama, sezam zdravlje, sezamovo ulje kao lijek, sezamove sjemenke, sjemenke sezama kao lijek, sezam kao lijek, crni sezam kao lijek,