Atipične stanice – znače li one rak?

atipicne stanice rak

Atipične stanice pronalaze se mikroskopskom pretragom. One nisu nužno kancerogene.

Prisutnost atipičnih stanica ponekad se naziva displazija. Mnogi čimbenici mogu uzrokovati promjene na stanicama, uključujući upale, infekcije pa i proces starenja.

Atipične stanice moguće je vratiti u njihovo normalno stanje ako se ukloni uzrok koji ih je promijenio. U nekim slučajevima se to događa spontano, a ponekad je to rezultat liječenja.

Iako atipične stanice ne znače da imate rak, važno je znati da neke vrste raka počinju kao atipične stanice. To može biti slučaj kod raka dojke i raka vrata maternice te kod leukemije.

Ako vaš liječnik identificira atipične stanice, dodatno promatranje stanja je iznimno važno. Ponekad će liječnik jednostavno pratiti atipične stanice kako bi bio siguran da ne postanu maligne. U drugim slučajevima, liječnik može preporučiti određenu terapiju kako bi se pokušalo preokrenuti proces koji je uzrokova pojavu atipične stanice.

Kod sumnje na rak liječnik će zatražiti biopsiju okolnog tkiva.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.20 / 5   5
Facebooktwitterpinterestmail
19-06-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: atipicne stanice, atipični limfociti, atipične ćelije, atipične stanice urotela, atipicne epitelne celije, Atipija stanica urotela, atipicne glanduralne celije, sto znaci Atipicna?, Atipicne epitelne celije sta, Atipicne celije u krvi,