Bol u gležnju – uzroci, simptomi i liječenje

ankle-pain

Većina problema koji nastaju u stopalu odnosno u gležnju, posljedica su anatomskih promjena ili ozljeda struktura zgloba koje nisu liječene na pravi način, te nakon mnogo godina počinju stvarati problem. U nekim slučajevima može biti riječ o sistemskom poremećaju. Dijabetičari bi stopala trebali pregledavati barem dva puta uz procjenu živčanog i žilnog integriteta.

Bolovi u gležnjevima na nogama se mogu pojaviti kod bilo koga, neovisno o dobi. 

Gležanj je donji, prošireni dio potkoljenice. Oblikuju ga dva koštana izbočenja. Gležanj se sastoji od mreže kostiju, ligamenata, tetiva i mišića. Gležanj je vrlo važan zglob, riječ je o zglobu koji nosi težinu cijelog tijela. 

Ako osjećate blagu bol u unutarnjem ili vanjskom dijelu gležnja nema razloga za brigu. Kućna njega može biti sasvim dovoljna, ali treba znati da za otklanjanje boli treba više vremena nego kod nekih drugih zglobova u tijelu. Bolovi u zglobovima nogu nisu neobična pojava pogotovo ako se osoba bavi poslom koji zahtijeva dugotrajno stajanje ili hodanje. 

Nakon radnog vremena tada je neovisno o kilaži osobe, moguće uočiti otečene zglobove koji bole. 

Ako je bol u gležnju snažna i ne prestaje nakon 2 dana te vam se čini kako se simptomi pogoršavaju – javite se liječniku bez odgađanja. 

Bol u gležnju uzroci 

Ozljeda bilo koje kosti, ligamenata ili tetive u gležnju može uzrokovati bol. Najčešći uzrok boli u gležnju je uganuće gležnja koje se javlja prilikom izvrtanja gležnja preko stopala, na primjer kada se spuštate po stepenicama i krivo stanete.

Ostali uzroci boli u gležnju su:

Bolovi u desnom stopalu su jednaki bolovima u lijevom stopalo. Uzrok boli može biti neki od onih koje smo naveli ili je jednostavno riječ o tome da vam je desna noga dominantnija te je više koristite kada je riječ o doskocima i okretima koje činite prilikom obavljanja neke radnje npr. radite u pekarnici pa se svaki put na prstima podižete koristeći desnu nogu kako biste dokučili kruh s viših polica.

Bolovi u skočnom zglobu većinom su posljedica nespretnog doskoka, međutim mogu se pojaviti i prilikom nespretnog koraka ili ustajanja nakon dugotrajnog sjedenja. Nerijetko se događa da osobe nakon dugotrajnog sjedenja osjete probadajuću bol u skočnog zglobu. 

bol u gleznju

Upala tetive gležnja (upala tetive u stopalu) se naziva tendnitisom. Do tendinitisa odnosno upale tetive dolazi prilikom prevelikog napora tijekom neke aktivnosti. Većinom je riječ o problemu s kojim se suočavaju profesionalni sportaši i rekreativci. Bolovi u gležnju kod trčanja većinom su uzrokovani tendinitisom

Simptomi tendinitisa odnosno upale tetiva su: 

 • uporni bolovi koji mogu trajati ili se povremeno vraćati čak i kada tetiva nije bila izložena naporima, 
 • blaga otečenost zgloba, 
 • ukočenost zgloba praćena bolovima, 
 • neosjetljivost zgloba ili peckanje unutar zgloba, 
 • bolnost zgloba ili područja koje okružuje zglob.

Javite se liječniku ako simptomi ne popuste tijekom 7-10 dana. 

Ligamenti gležnja

Za stabilnost gležnja s bočne strane, zaslužne su dvije skupine ligamenata.

Ligamenti lateralne strane gležnja – riječ je o tri ligamenta s lateralne strane gležnja. Ti ligamenti sprječavaju inverziju gležnja.

 • Ligament talofibulare anterius – ligament koji spaja lateralni maleol i lateralnu stranu kalkaneusa.
 • Ligament talofibulare posterius – ligament koji spaja lateralni maleol i procesus posterior tali.
 • Ligament calcaneofibulare – ligament koji spaja lateralni maloel sa stražnjim lateralnim dijelom kalkaneusa.

Ligamenti medijalne strane gležnja – riječ je o mreži ligamenata koji su znatno jači i čvršći od ligamenata s vanjske (lateralne) strane koji pomažu u ograničavanju kretanja u skočnom zglobu.

Dijagnosticiranje uzroka boli u gležnju

Tijek postavljanja dijagnoze ovisi o tome je li bolnost uzrokovana ozljedom ili se postepeno pojavila bez jasnog uzroka. Većinom se za detektiranje problema koriste slikovne pretrage, no u nekim slučajevima mogu biti potrebni i laboratorijski testovi krvi

glezanj

Bol u gležnju liječenje samopomoć i liječenje

Liječenje boli u gležnju ovisi o tome čime je bol uzrokovana. U nekim slučajevima su dovoljne kućne metode samopomoći, dok u drugim slučajevima liječenje uključuje terapiju lijekovima, te povremene odlaske na rehabilitaciju.

Mjere samopomoći koje vam mogu pomoći u slučaju boli su: 

 • Namakanje nogu u toploj kupki – toplina vode pomoći će vam relaksirati mišiće stopala, noge je u vodi potrebno držati oko 15 minuta. Kupki možete dodati mirišljavu sol, ali i običnu sol budući da sol ima antibakterijski i antigljivični učinak. Svakodnevnom kupkom biste se mogli riješiti neugodnog mirisa koji je uzrokovan gljivicama. 
 • Vježba teniskom lopticom – teniska loptica je odlično rješenje kada je u pitanju upala tetive, rolajte tenisku lopticu uz pomoć tabana gore-dolje.
 • Led – led ima isti učinak kao i rolanje loptice pod stopalom. Osim toga hladnoća može pomoći kod ublažavanja upale.
 • Masaža stopala – potiče cirkulaciju i smanjuje napetost. Za masažu stopala možete koristiti losion za tijelo, kremu za ruke ili bilo što drugo što vam se čini pogodnim za njegu kože. Masirajte cijela stopala, a ne samo dio stopala na kojem osjetite bol. 
 • Istežite gležnjeve – kružite gležnjevima u jednu pa u drugu stranu po 10 puta, stopala nakon toga zategnite prema sebi pa opustite – vježbu je potrebno ponoviti 10 puta. Ovakav tip vježbe će vam pomoći kako biste smanjili napetost u zglobu te kako biste ojačali mišiće zgloba.

Predlažemo vam da pogledate video vježbe Dr. Jo.

Liječnika posjetite u slučaju sljedećeg: 

 • ako imate prijelom kosti, 
 • ako ne možete hodati ili se osloniti na ozlijeđeno stopalo, 
 • ako imate snažne bolove, 
 • ako je gležanj izrazito natečen. 

bol u gleznju terapija

Bol u gležnju – prirodno liječenje

Bolove u gležnju možete pokušati ublažiti prirodnim putem uz pomoć sljedećih pripravaka:

 • Lazarkinja – ima protuupalno, antiseptičko i blago narkotičko djelovanje, djelotvorna je kao sredstvo za ublažavanje bolova, ima umirujuće djelovanje. Čak od lazarkinje pomaže u ublažavanju grčeva i bolova.
 • U kombinaciji s timijanom, lazarkinju možete koristiti za opuštajuću kupku. Timijan djeluje kao prirodni analgetik, ali se može pohvaliti i snažnim antibakterijskim, protuupalnim i antialergijskim djelovanjem. 
 • Ulje cvjetova maslačka – osim što ublažava bol u zglobovima, može pomoći i u ublažavanju bolova u leđima, glavobolja uzrokovanih problemima sa sinusima, bolova ukočenog vrata i sl. 
 • Korijen gaveza – pomaže u liječenju reumatskih bolova, iščašenja, uganuća, proširenih vena, modrica itd. Glavni ljekoviti sastojak gaveza alantoin ima moć regeneracije tkiva.
 • Limun – koru dva oguljena limuna stavite u teglicu i prelijte maslinovim uljem do vrha. Teglu zatvorite i ostavite dva tjedna. Nakon dva tjedna, lijek možete sipati na gazu i stavljati preko bolnog zgloba. 

Ako imate još neke savjete kako prirodno liječiti bolove u zglobovima, pišite nam u komentaru. 

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.40 / 5   20
Facebooktwitterpinterestmail
13-12-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: bolovi u gležnju, bol u gležnju, bolovi u gleznjevima, bol u gležnjevima, bolovi u stopalima gležnjevima, glezanj bolovi, bol u zglobu noge, bol u zglobu stopala, bolovi u zglobovima nogu, bolovi u skocnom zglobu noge,