Bol u laktu – uzroci, liječenje i vježbe

bol-u-laktu.jpg

Bol u laktu često je uzrokovana prekomjernom uporabom lakta. Mnogi sportovi, hobiji i poslovi zahtijevaju kontinuirane kretnje ruku ili ručnog zgloba. Lakat omogućuje bacanje, podizanje, zamah i mnoge druge aktivnosti.

Lakat je zglob u kojem se nalaze tri kosti; nadlaktična kost (humerus) koja se u laktu uzglobljuje s kostima podlaktice tj. s palčanom kosti (radius) i lakatnom kosti (ulna), na koju se nastavlja šaka.

bol u laktu

Kretnje su u zglobu lakta pregibanje (fleksija) i pružanje (ekstenzija), a izvode ih mišići, među kojima su važni pregibač, dvoglavi mišić nadlaktice (biceps), i pružač, troglavi mišić nadlaktice (mišićni sustav).

Uzroci boli u laktu

Uobičajeni uzroci boli u laktu su:

Postoje razne ozljede koje se mogu pojaviti tijekom odvijanja određenih aktivnosti. To mogu biti ozljede koje se uglavnom događaju samo jedanput, ozljede zbog trošenja i zbog određenih bolesti.

Ozljede koje se događaju samo jedanput

Neke bolesti se uglavnom događaju samo jedanput; nakon pada ili kada se osoba jako udari kada trenira.

 • Dislocirani lakat – kada se jedna od kostiju koja čini lakat tijekom udarca deformira, govorimo u slučaju dislociranog lakta. Jedan od najučestalijih uzroka dislociranog lakta je kada osoba pruži ruku u trenutku pada. 
 • Prijelom lakta – kod prijeloma javlja se oštra bol u predjelu lakta i slomljeni lakat brzo otiče. Pokreti postaju ograničeni, a svaki pokušaj kretnje izaziva prodornu bol. Prijelom lakta uzrokuje bol, otok, osjetljivost, podljev i ograničenost pokreta. Potrebno je ne pomicati ruku prije odlaska u bolnicu. Lakat će trebati operirati, a ako liječnici zaključe kako ona ipak nije potrebna, mobilizirat će lakat pomoću gipsa (na 6 ili više tjedana).

Ozljede zbog trošenja lakta

Određene bolesti javljaju se nakon određenog vremena, kao što je ponavljanje određenih radnji zbog čega se lakat troši. Ozljede nastaju tijekom određenih sportskih ili poslovnih aktivnosti.

 • Uklještenje živcasindrom karpalnog tunela označava mjesto gdje je neki živac pritisnut (komprimiran) na ljudskom tijelu i zbog toga nastaju zglobne i ručne ozljede. Sindrom kubitalnog tunela naziv je za kompresijski sindrom u kojem je ulnarni živac pritisnut u tunelu s unutrašnje strane lakta pri prolasku iz nadlaktice u podlakticu. Stvara osjećaj peckanja ili ukočenosti u dlanu, ruci ili prstima. Ako imate sindrom radijalnog tunela znači da je došlo do pritiska na radijalni živac u području radijalnog tunela. Do sindroma dolazi zbog suženja radijalnog tunela, što uzrokuje priklještenje i iritaciju radijalnog živca u tom području.
 • Stres frakture – kod stres frakture postoji pukotina na jednoj od kostiju lakta zbog previše korištenja. Sportaši koji učestalo bacaju loptu (poput igrača baseballa) često dobiju stres frakturu lakta. Bol se pogoršava učestalim ponavljanjem bacanja lopte.

Bolesti koje uzrokuju bol u laktu

 • Osteonekroza ili avaskularna nekroza – smrt je koštanog tkiva zbog nedostatka opskrbe krvlju. Može dovesti do malih napuknuća u kosti i konačnom kolapsu kosti, a najčešće obolijevaju djeca i tinejdžeri.
 • Giht – giht je oblik artritisa koji nastaje kada se kristali mokraćne kiseline nakupljaju u zglobovima. Do nakupljanja kristala može doći zbog povećane proizvodnje mokraćne kiseline ili njezinog nedovoljnog izbacivanja putem urina. Ako se nakupljanje odvija u laktu može uzrokovati jake bolove. 
 • Lupus – autoimuna bolest u kojoj imunološki sustav postaje hiperaktivan i napada normalno, zdravo tkivo. To dovodi do simptoma kao što su upala, otekline i oštećenja zglobova, kože, bubrega, krvi, srca i pluća. Najčešće se javlja u dlanovima i stopalima, ali može uzrokovati i probleme u laktu.
 • Lajmska bolest – može uzrokovati ozbiljne probleme ako se ne liječi. Lajmska bolest (borelioza) je infektivna bolest uzrokovana bakterijom Borrelia burgdorferi koju prenose zaraženi krpelji. Može uzrokovati probleme sa živčanim sustavom i bolove u zglobovima, poput lakta.

Bol u laktu na dodir

Postoji nekoliko razloga zašto Vas može boljeti lakat kada ga dodirnete

 • Naprezanja i uganuća – kada se mišići rastežu, to nazivamo naprezanje. Kada se ligamenti istežu, to nazivamo uganućem. Mišići se mogu napregnuti kada se stavi prevelik pritisak na njih poput dizanja teških objekata ili zbog previše treniranja. Uganuće lakta događa se kod sportskih aktivnosti poput tenisa ili sporta koji uključuju bacanje lopte. I naprezanje i uganuće liječi se odmorom, stavljanjem leda na ozljedu i kada bol nestane – istezanjem i treningom snage.
 •  
 • Burzitis – upala burza, malih vrećica ispunjenih sluzavom tekućinom u našim zglobovima, koje su odgovorne za cirkulaciju sinovijalne tekućine. Sinovijalna tekućina pomaže našim zglobovima da se pomiču glatko i da se smanji trenje, a stvaranje prekomjerne količine sinovijalne tekućine može dovesti do raznih bolesti zglobova. Simptomi su osjetljivost na dodir, crvenilo lakta i lakat je na osjet topao. Burzitis se liječi lijekovima protiv boli te upala prestaje nakon nekoliko tjedana.
 •  
 • Kontuzija lakta ima simptome kao što su vidljive modrice, osjetljivost na dodir i nateknutost lakta (maksimalno 24 sata). Bol na dodir kod kontuzije lakta najvjerojatnije je uzrokovano udarcem ili padom na lakat. Preporučuje se na ozljedu staviti pakiranje leda kako bi se bol ublažila.
 •  
 • Artritis – reumatoidni artritis i osteoartritis mogu uzrokovati bol u laktu. Reumatoidni artritis najčešći je tip artritisa lakta. Kod reumatoidnog artritisa imunološki sustav napada tjelesno tkivo Vašeg tijela i uzrokuje oticanje vaših zglobova. Osteoartritis je artritis kod kojeg se hrskavica lakta raspada tijekom vremena, što znači da se kosti trljaju jedna o drugu te uzrokuju bol i ukočenost. Osjetljivost na dodir lakta javlja se i kod artritisa. Rizik obolijevanja od artritisa povisuje se starenjem. Osim osjetljivosti na dodir javljaju se i simptomi upale zgloba, crvenila i ograničenost pokreta.
 •  
 • Golferski lakat – stanje je iritacije i upale tetiva mišića fleksora šake i pronatora podlaktice. Sličan je teniskom laktu, ali nastaje s unutarnje strane, dok teniski nastaje s vanjske. Kod golferskog lakta jedan od simptoma boli je i osjetljivost na dodir. Bol se više osjeća kada savinete lakat ili ga istežete. Liječi se kod kuće odmorom, stavljanjem leda na ozljedu, istezanjem i lijekovima.
 •  
 • Teniski lakat – teniski lakat je upala koja nastaje kod preopterećenosti tetiva u laktu što nastaje zbog učestalog ponavljanja pokreta zgloba i ruke. Može se javiti tijekom igranja tenisa (posebice kod teniskog bekhenda), ali i kod drugih aktivnosti koje uključuju ponavljajuće pokrete zgloba i ruke koje utječu na pojavu teniskog lakta. Liječi se OTC lijekovima i fizikalnom terapijom. OTC lijekovi su lijekovi bez recepta. Status bezreceptnog lijeka mogu dobiti samo oni lijekovi za koje ne treba prethodna liječnička preporuka jer služe za liječenje simptoma koje pacijenti sami prepoznaju i koji su namijenjeni za bolesti koja ne zahtijevaju nužan liječnički nadzor i sigurni su , odnosno koji su dokazano sigurni za upotrebu u samoliječenju. Za liječenje lakta preporučuje se koristiti OTC lijekove kao što su ibuprofen i paracetamol.

Konzultiranje s liječnikom

Posjetite i konzultirajte liječnika ako:

 • mislite da vam je lakat slomljen ili dislociran,
 • osjećate bol i vidite da lakat ne izgleda uobičajeno,
 • imate otekline i modrice na laktu,
 • primijetite da otežano pomičete lakat,
 • primijetite da nakon kućne njege bol i dalje ne prestaje,
 • osjetite bol koja se javlja čak i kada ne pomičete ruku,
 • vidite pogoršanje crvenila, otekline ili boli.

Liječenje boli u laktu

Ako osjetite bol u laktu savjetuje se da promijenite ili prilagodite pokret koji uzrokuje bol ili ju pogoršava.  Ako mislite da Vaš posao uzrokuje bol, savjetujte se s fizikalnim terapeutom. On će Vas savjetovati kako promijeniti određene kretnje i načine kako poduprijeti lakat tijekom iscjeljenja.

teniski-lakat.jpg

Usluga prvog specijalističkog pregleda fizijatra za pacijente s uputnicama HZZO-a za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju iznosi 300 kn u Poliklinici Arithera Comfort, dok u Poliklinici Sunce cijena za specijalistički pregled koji uključuje anamnezu i fizikalni pregled kojim se procjenjuje stanje mišićno-koštano-zglobnog sustava iznosi 350 kn.

Fizijatrijski pregled započinje razgovorom kojim se dobiva uvid u sadašnje tegobe i ranije bolesti. Fizikalnim pregledom prvenstveno se procjenjuje stanje lokomotornog sustava te se razlučuje radi li se o ozbiljnoj bolesti ili povredi koja zahtijeva dodatnu obradu i/ili terapiju.

Liječenje boli u laktu pomoću lijekova

Analgetici poput paracetamola mogu pomoći u ublažavanju boli. Preporučuje se koristiti ih prije no što bol postane nepodnošljiva (u trenutku kada ju osjetite). Važno je uzimati ih redovito i po preporučenoj dozi, ali ih ne bi trebali uzimati češće od svakih 4 sata.

tablete.jpg

Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) kao što je ibuprofen možete kupiti u ljekarnama koji također mogu pomoći. Možete koristiti lijekove protiv bolova i NSAID lijekove u periodu od oko tjedan dana do 10 dana. Ako nakon tog vremena lijekovi nisu pomogli, onda posjetite svog liječnika.

Liječenje boli u laktu operacijom

Nekolicini ljudi potrebna je operacija kako bi se olakšali simptomi boli u laktu. Većina operacija provodi se rutinski i pacijent može ići kući isti dan, Nakon operacije pacijent će morati slijediti redovite programe istezanja kod kuće kao i fizioterapiju.

operacija

Vjerojatno ćete se trebati vratiti u bolnicu na pregled nakon dva tjedna. Preporučuje se pacijentima da budu odsutni s posla barem dva tjedna. Ako posao uključuje teške pokrete ručnog zgloba, potrebno je da pacijenti budu odsutni 4 do 6 tjedana s posla.

Vrsta operacijskog liječenja ovisi o stadiju bolesti i opsegu oštećenog tkiva

Vježbe za ublažavanje boli u laktu

Kada osjetite bol u laktu, važno je polako, ali aktivno koristiti lakat kako biste se riješili boli. Vježbajte malo svaki dan, pa će se bol postupno smanjivati, a Vi ćete moći raditi više pokreta s laktom. Čak i kada se lakat polako oporavlja, važno je nastaviti s vježbama kako biste spriječili povratak boli.

Okretanje ručnog zglobabol u laktu

 

 

Savinite lakat pod pravim kutom i dlan okrenite prema gore. Zatim, okrenite dlan polako tako da je okrenut prema dolje. Vježbu napravite 3 puta po 10 ponavljanja.

Okretaj lakta s težinom

 okretaj lakta s tezinom.jpg

 

Ponovite vježbu broj 1 dok u ruci držite stvar lagane težine (primjerice limenku graha). *Napomena: ako imate teniski lakat; u početku će vam biti lakše bez težine, a kasnije pokušajte raditi vježbu s laganom težinom.

Podizanje ručnog zgloba (dlan prema dolje)

 podizanje rucnog zgloba (dlan prema dolje)

 

 

Savinite lakat pod pravim kutem. Držite u ruci laganu težinu (limenku graha), s dlanom prema dolje. Zglob savinite prema sebi i onda ga polako opustite. Napravite vježbu 3 puta po 15 ponavljanja dvaput dnevno. Korisna je vježba za teniski lakat i treba ju kontinuirano raditi između 8 do 12 tjedana.

Podizanje ručnog zgloba (dlan prema gore)

podizanje rucnog zgloba (dlan prema gore).jpg

 

Savinite lakat pod pravim kutem. U ruci držite laganu težinu, s dlanom prema gore. Savinite zglob prema sebi i onda ga polako opustite. Napravite 3 puta po 14 ponavljanja dvaput dnevno. Korisna je vježba za golferski lakat i treba ju kontinuirano raditi između 8 do 12 tjedana.

Savijanje lakta

savijanje-lakta-1.jpg

 

Ustanite se i spustite ruke pored tijela. Jednu ruku savinite prema gore tako da prsti ruke dodiruju rame. Držite 15 do 30 sekundi. Ponovite 10 puta. Možete vježbu isprobati držeći laganu težinu kako biste osnažili biceps i triceps.

Savijanje zgloba

savijanje-zgloba.jpg

Držite lijevu ruku ravno ispred sebe (paralelno s podom), s dlanom prema dolje, te lagano savinite dlan prema podu. Desnom rukom pritisnite lijevu ruku prema vašem tijelu i držite 15 do 30 sekundi. Izravnajte zglob. Zatim, lagano savinite dlan lijeve ruke prema gore i desnom rukom povucite prste lijeve ruke prema sebi. Držite 15 do 30 sekundi. Vježbu ponovite 3 puta sa svakom rukom. Vježba je korisna za teniski, ali i za golferski lakat.

Prirodno liječenje boli u laktu

Liječenje boli u laktu može se provoditi putem injekcija, fizičkom terapijom ili operacijom. Međutim, postoje i prirodni načini na koje bol u laktu može prestati ili se smanjiti.

Kompresija lakta

kompresija.jpg

Kompresija lakta uspješna je metoda ublažavanja boli u laktu. Zamotajte lakat tkaninom ili elastičnim zavojem kako biste spriječili oticanje lakta. Pripazite kod zamatanja da ne stisnete prejako kako ne biste spriječili cirkulaciju krvi. Lakat ostavite zamotanim pola sata, a nakon toga 15 minuta kako bi se cirkulacija u potpunosti vratila. Ponovite postupak nekoliko puta svakih tri sata, sve dok bol u laktu ne prestane.

Koristite pakiranja leda

pakiranje leda.jpg

Čim osjetite bol u laktu preporučuje se odmah staviti pakiranje leda na mjesto boli kako biste ju ublažili. Kupite pakiranja leda ili iz zamrzivača izvadite kockice leda i stavite ih u platnenu vrećicu i stavite na mjesto boli. Držite 3 do 4 minute i lagano masirajte. Ponovite svakih 4 sata kako bi bol nestala.

Masiranje sa smjesom od kupusa, brokule i krumpira

Natopite listove kupusa u hladnoj vodi na 30 minuta, stavite na mjesto boli i omotajte tkaninom. Držite preko noći kako biste ublažili bol. Brokulu možete skuhati i smiksati ju kako bi napravili smjesu. Tu smjesu namažite na lakat, omotajte čistom tkaninom i držite 20 minuta. Pire-krumpir također može pomoći kod ublažavanja boli.

Čaj od đumbira

čaj od đumbira

Đumbir ima antiupalna svojstva kojima se smanjuje upala i bol teniskog lakta. Naribajte jednu četvrtinu korijena đumbira u jednu šalicu vruće vode i ostavite 20 minuta. Zasladite medom.

Popijte dok je još vruće i ponovite 3 do 4 puta tijekom dana kako biste osjetili ublažavanje boli u laktu. Kao zamjena korijenu đumbira, možete i upotrijebiti 1/4 žlice đumbira u prahu u jednoj šalici vruće vode.

Saznajte više o ljekovitosti đumbira i receptima s đumbirom u sljedećim člancima:

Olakšanje toplinom

Koristite grijače jastuke na laktu ili se okupajte u kupki tople vode kako biste spriječili bol u laktu. Nastavite s liječenjem toplinom nakon 2 sata kako biste smanjili bol.

Više o teniskom laktu i prirodnom liječenju teniskog lakta pročitajte ovdje.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.27 / 5   11
Facebooktwitterpinterestmail
30-09-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: voda u laktu, lakat bolovi, bol u laktu sa spoljne strane, bol u laktu na dodir, bol u laktu i ukočenost prstiju, bol u laktu i ramenu, bol u laktu i podlaktici, bol u laktovima ruku, бол у лакту, bol kostiju laktova,