Bol u preponama kod žena – uzroci i liječenje

bol u preponama

Prepone (ili ingvinalna regija) je područje između donjeg dijela trbuha i bedra s unutrašnje strane. Bol u preponama može se javiti s obje strane te dok neki uzroci boli imaju jednostavnu terapiju ili prolaze sami od sebe, drugi mogu zahtijevati veću liječničku pozornost i potrebu za liječenjem.

Najčešći uzrok boli u preponama je istegnuće mišića, ligamenta ili tetive, pogotovo kod osoba koje se bave fizičkom aktivnošću. Bol se pojavi iznenada, tog trena kad nastane ozljeda ili se polako pogoršava s vremenom. Nastavak fizičke aktivnosti može dodatno loše utjecati na ozljedu.

Bol u preponama kod žena – uzroci

bol u preponama kod žena
Foto: Poliklinika Scipion

Bolovi u preponama i kuku

Žene u starijoj životnoj dobi često imaju problema s kostima zbog pojave osteoporoze i artritisa. Zglob kuka je jedan od uobičajenih zahvaćenih zglobova koji nastrada kad se potroši zglobna hrskavica te pokreti u nozi postaju bolni i ukočeni. Osim boli u nozi i preponi, osjeti se zakočenost u kuku te ponekad pucketajući zvukovi prilikom kretanja.

bol u preponama i kuku
Foto: Pixabay

Femoroacetabularno uklještenje smatra se ranim stadijem artritisa u zglobu kuka kad se počnu stvarati osteofiti (koštane izrasline) koje ograničavaju mobilnost kuka i uzrokuju pojavu boli u preponama.

Oštećenje labruma kuka (sloj hrskavice koji okružuje zglob) i fraktura kuka su sljedeći mogući uzroci boli, kao i osteonekroza – stanje u kojem koštane stanice odumiru zbog manjka krvne opskrbe.

Bolovi u preponama i stidnoj kosti

Osteitis pubis je upalno stanje stidne simfize, odnosno hrskavičnog spoja koji spaja dvije stidne kosti zdjelice.

Simptomi su tupa bol u području prepona i zdjelice. Javlja se u sportaša, ali i u trudnoći ili ako je osoba imala prijašnju ozljedu ili operaciju zdjelice.

Bolovi u preponama i jajnicima

Cista u jajniku može biti uzrok boli koja se širi od donjih rebara do zdjelice i prepona. U donjem dijelu trbuha na strani jajnika gdje se nalazi cista, žena može osjetiti bol, pritisak, oteklinu ili imati osjećaj napuhnutosti, a ako cista pukne javi se iznenadna, jaka bol.

Bolovi u preponama i bubrežni kamenci

Bubrežni kamenci uzročnici su nekih od najjačih razina boli koje čovjek može proživjeti. Obično ne uzrokuju bol sve dok ne započnu svoj put od bubrega prema mokraćnoj cijevi. Bol se širi od donje strane leđa prema trbuhu i preponama, uz mučninu, poriv na češće mokrenje (uz malu količinu izmokrene mokraće) i pojavu smeđeg ili crvenog urina.

Bolovi u preponama i femoralna hernija

Femoralna hernija tipična je za žene, a nastaje kad dio crijeva ili masnog tkiva prodre kroz slabu točku u trbušnom zidu u femoralni kanal u području prepona na unutrašnjoj strani bedra.

Kada potražiti liječničku pomoć?

Ako osjetite nelagodu ili bol u području prepona uz sljedeće simptome:

Bol u preponama kod žena – dijagnoza i liječenje

Kada je izvor boli nepoznat, liječnik će nakon fizikalnog pregleda posegnuti za radiološkim snimanjem, najprije rendgen, a ako je potrebno nadopunit će pretrage i CT-om ili magnetskom rezonancijom.

Za početak liječenja potrebna je ispravna dijagnoza. U većini slučajeva boli u preponama, dovoljna terapija je odmor i pošteda od fizikalnih aktivnosti, hlađenje bolnog područja i uzimanje protuupalnih lijekova poput ibuprofena.

Ponekad se javi potreba za injekcijom kortikosteroida i fizikalnom terapijom kojom se jačaju mišići natkoljenice i kuka.

Bol u preponama može se prevenirati održavanjem normalne tjelesne težine, bavljenjem sportom poput plivanja ili vožnjom bicikla koji rasterećuju zglob kuka te redovito pravilno istezanje.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

0 / 5   0
Facebooktwitterpinterestmail
24-09-2019
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni