Bol u prsima – uzroci, simptomi i liječenje

Probadanje u prsima

Bol u prsima može se pojaviti u mnogo varijanti, od oštrog uboda do tupe boli. Postoje mnogi uzroci boli u prsima, a oni najozbiljniji uključuju srce ili pluća. U većini slučajeva je jako teško utvrditi što uzrokuje bol u prsima te je zato najbolje odmah potražiti liječničku pomoć.

Ono što je bitno naglasiti je da se bol u prsima manifestira kao simptom stanjima koja dolaze poput srčanog udara ili raka pluća. Kada su bolovi u prsima prisutni, a nalazi svih pretraga uredni potrebno je posumnjati na ishemijsku bolest srca.

Bol u prsima kod većine ljudi izaziva strah i nelagodu jer se često misli kako je u pitanju angina pektoris ili infarkt miokarda.

Ponekad je možda bolje i zbog straha posjetiti liječnika nego mjesecima ignorirati simptome upozorenja te završiti kod liječnika onako kako to niste planirali, a to podrazumijeva ”vozilo hitne pomoći i liječnike koji se bore za vaš život”. 

Bol u prsima koja se ne pojavljuje često i ne izaziva dugotrajne tegobe ili znatniju nelagodu – uglavnom je bezopasna i osjeti manje više svaki čovjek.

Takva bol može biti posljedica tjeskobe, stresa ili prenaprezanja. Međutim, čak i tada ako se bolovi u prsima počinju javljati češće – potrebno je posjetiti liječnika. 

Bol u lijevoj strani prsnog koša

Foto: Photospin

Simptomi boli u prsima

Premda se bol u prsima obično veže za probleme sa srcem, u većini slučajeva temeljni uzrok boli nema nikakve veze sa srčanim tegobama. Ipak, ne postoji jednostavan način kojim se to može utvrditi bez posjete liječniku.

Općenito, bol u prsima uzrokovana problemima sa srcem može biti povezana sa:

 • osjećajem pritiska ili stezanja u prsima,
 • žestokom boli koja se reflektira na leđa, vrat, čeljust, ramena ili ruke (posebno lijeva ruka),
 • boli koja traje više od nekoliko minuta, prestaje i ponovno se javlja te varira u intenzitetu,
 • kratkoćom daha, hladnim znojenjem, vrtoglavicom ili mučninom.

Bol u prsima koja nije uzrokovana problemima sa srcem češće je povezana sa:

 • osjećajem žarenja u području iza prsnog koša,
 • osjećajem kiselosti u ustima ili osjećajem ponovnog vraćanja hrane u usta,
 • problemima s gutanjem,
 • boli koja se pogoršava ili je manjeg intenziteta nakon promjene položaja tijela,
 • boli koja se pojačava prilikom dubokog disanja ili kašlja,
 • osjetljivosti uslijed pritiska na prsa.

Ako imate nove ili neobjašnjive bolove u prsima ili sumnjate da imate srčani udar, odmah pozovite hitnu medicinsku pomoć, upozorava Mayo Clinic.

bol u prsima

Foto: Photospin

Uzroci boli u prsima

Postoji mnogo mogućih uzroka boli u prsima, no gotovo svi zahtijevaju liječničku pomoć. Mogući uzroci boli u prsima povezani sa srcem su:

 • Srčani udar – koji je rezultat krvnog ugruška koji blokira protok krvi u srčani mišić. Bol se najčešće javlja u središnjem dijelu prsnog koša, ali nije ograničena na jedno mjesto – najčešće se širi u lijevu ruku, leđa te u donju vilicu. Bol je najčešće praćena otežanim disanjem, mučninom, povraćanjem i preznojavanjem.
 • Angina pektoris – bol u prsima koja se javlja zbog prolazne ishemije miokarda odnosno nedostatka kisika i krvi. Bolovi koje uzrokuje angina pektoris također se obično javljaju u središnjem dijelu prsnog koša. Bolovi se javljaju kao posljedica naprezanja ili emocionalnog uzbuđenja. Bol se pojačava pri disanju, oboljelog oblijeva hladan znoj, osjećaj mučnine i nesvjestica. 
 • Disekcija aorte – po život opasno stanje koje nastaje zbog uzdužnog rasijecanja slojeva stijenke aorte. Krv pritom ulazi u pukotinu i stvara lažni lumen aorte.
 • Perikarditis – u većini slučajeva je kratkotrajna bolest uzrokovana virusnim infekcijama. Perikarditis može biti praćen groznicom i povraćanjem te ubrzanim disanjem. Bol može biti intenzivna, probadajuća i može trajati danima.

Probavne tegobe koje mogu uzrokovati bol u prsima su:

 • žgaravica,
 • problemi s gutanjem,
 • problemi sa žučnim mjehurom,
 • problemi s gušteračom.

Bol u prsima koja je uzrokovana problemima s mišićima ili kostima može biti povezana sa:

 • upalom hrskavice prsnog koša -ova vrsta bolova nije opasna te najčešće predstavlja reakciju organizma na jače napore. Bol je stalna i širi se po grudnom košu. Bol se pojačava pritiskom na bolno mjesto,
 • kroničnom boli u mišićima, primjerice fibromialgijom,
 • ozljedom rebara.

Bol u prsima povezana s plućima može biti posljedica:

 • plućne embolije – kada krvni ugrušak blokira protok krvi u plućno krilo,
 • upale pluća – ako je membrana koja pokriva pluća upaljena, to može uzrokovati bol u prsima i ona se obično pogoršava prilikom disanja ili kašljanja,
 • plućna hipertenzijavisoki krvni tlak u arterijama koje nose krv u pluća,
 • upala plućne maramice – može biti posljedica pneumonije, tumora i drugih bolesti. Bol može biti vrlo snažna, praćena povišenom temperaturom i suhim kašljem.

Bol u prsima može se javiti i zbog napada panike, a tada je obično praćena ubrzanim kucanjem srca, gubitkom daha, hiperventilacijom i pretjeranim znojenjem. Bol u prsima također može biti uzrokovana i tjelesnim naporom ili nekim drugim stresnim događajem.

Znanstvenici Sveučilišta u Marburgu u Njemačkoj su prikupili podatke 11 studija koje su ispitivale učestalost uzroka boli u prsima kod 6500 ljudi. Učestalosti pojedinih uzroka su bile:

 • 13.8% do 16.1% – kardiovaskularne bolesti,
 • 6.6% do 11.2% – koronarna bolest srca,
 • 1.5% do 3.6%srčani udar,
 • 10.3% do 18.2% – respiratorne bolesti,
 • 5.6% do 9.7% – gastrointestinalne bolesti.

Stečene informacije mogu pomoći liječnicima u praksi kod određivanja dijagnoze, ističu znanstvenici. 

lijecenje bolova u prsima

Foto: Photospin

Liječenje boli u prsima

Liječenje boli u prsima se razlikuje ovisno o temeljnom uzroku boli. Kada je bol privremena i uzrokovana stresom ili fizičkim naporom, može se koristiti analgetik ili nitroglicerin.

Međutim, kod boli jačeg intenziteta ili dužeg trajanja potrebno je posjetiti liječnika kako bi se utvrdio točan uzrok boli i pritiska u prsima i odredila terapija.

Bol u prsima može ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme, stoga se preporučuje odmah posjetiti liječnika.

Ako je bol u prsima uzrokovana tjelesnim naporom ili nekim stresnim događajem može se koristiti nitroglicerin ili analgetik. Pomoći vam (više od bilo čega) može pauza od napornih aktivnosti ili stresnih događaja kako bi se tijelo oporavilo samo od sebe.

Najbolje je pak otići liječniku i prekontrolirati pluća barem jednom godišnje, pogotovo ako ste strastveni pušač.

Doznajte više o pritisku u prsima!

U slučaju da je bol uporna i uzrokuje veću nelagodu potrebno je što prije posjetiti liječnika, jer hitne službe svjedoče prizorima dolaska pacijenata u relativno ”dobrom” stanju koji se žale na bolove u prsima, koji nažalost nisu stigli primiti svoju terapiju jer su tijekom pretraga preminuli.

Neka vam ovo bude poticaj koliko je lako izgubiti život te da liječnici nisu roboti koji mogu spasiti život u bilo kojoj situaciji. Ponekad nije moguće provesti adekvatno liječenje čak ni kada je uzrok poznat. 

Većina liječnika će vam preporučiti vođenje malih zdravstvenih dnevnika u koje možete unositi podatke o vašoj boli, primjerice u kojem dijelu prsnog koša se bol pojavila, u koliko sati, kakva je bol, kojeg intenziteta, koliko dugo je bol trajala i jeste li osjetili neke druge simptome.

Apsolutno svaki podatak koji vam se može činiti bitnim, pa i okolnost prilikom koje je bol nastala presudni su za postavljanje ispravne dijagnoze

Izvori:

 1. Chest pain. (2018) Mayo Clinic.
 2. Moores, D. (2018) What Causes Chest Pain? Healthline.
 3. Grupa autora (2015) Causes of chest pain in primary care – a systematic review and meta-analysis. Croat Med J. 56(5): 422–430. doi: 10.3325/cmj.2015.56.422.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

17-10-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

4.20 / 5   51
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: bolovi u prsima, bolovi u prsnom košu i leđima, bol u grudima, bol u srcu, bolovi u plucima, probadanje oko srca, bol u prsima i ledjima, bol u prsnom košu, probadanje u plucima, probadanje u grudima,