Bol u rebrima i ispod rebara – uzroci, simptomi i liječenje

bol_u_rebrima

Mnogo je uzroka zbog kojih je moguće osjećati bol u predjelu rebara. Često je riječ o kratkotrajnoj boli koja spontano prolazi, no ponekad ta bol može biti simptom određene upale ili sindroma.

Prilikom osjeta takve boli važno je dijagnosticirati njezin uzrok, što se radi na temelju kliničke slike te rengenske snimke. U nastavku članka pročitajte koji su najčešći uzroci boli u predjelu rebara.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Bolovi u rebrima

Razna stanja mogu uzrokovati bol u rebrima ili između rebara:

 • ozljede ili traume,
 • upala mišića, 
 • upala međurebrene hrskavice,
 • pleuritis (upala poplućnice),
 • plućna embolija.

Jedan od najčešćih razloga boli su traume nastale padovima, teškim radom, u prometnim nesrećama ili tijekom sportske aktivnosti. U tim slučajima bol uzrokuje slomljeno ili ozlijeđeno rebro, kao i istegnuti mišić.

Kod sumnje na frakturu kostiju, pacijent se upućuje na rengensko snimanje, a magnetska rezonanca može ukazati na oštećeno tkivo oko rebara.

Upala mišića također je čest uzrok bolova u rebrima, a do toga dolazi nakon teškog fizičkog rada ili pojačanog vježbanja.

Uzrok bolova u rebrima može biti i upala međurebrene hrskavice. Riječ je o hrskavici koja povezuje rebra s grudnom kosti, a bol je stalna i širi se u grudnom košu. Pojačava se na dodir, tijekom kašljanja ili naglog pokreta, a liječi se protuupalnim lijekovima poput ibuprofena.

pleuritis

Foto: Photospin

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Snažnu, probadajuću bol u rebrima može izazvati i pleuritis, odnosno upala poplućnice. Bol se obično javlja pri dubokom disanju, kašljanju i pri naglim pokretima, a može se osjećati i svojevrsna nelagoda u prsima i tijekom mirovanja.

Bakterijski pleuritis liječi se antibioticima, a virusni obično prolazi samostalno uz pomoć nesteroidnih lijekova protiv bolova, odnosno analgetika i ibuprofena.

Plućna embolija jedno je od najozbiljnijih stanja koje može izazvati bol u području rebara. Ona nastaje kada se u plućnoj arteriji stvori krvni ugrušak koji sprječava normalnu cirkulaciju.

Ovo izuzetno opasno stanje izaziva bol u prsima, rebrima, kratkoću daha, nepravilan rad srca, kašalj, vrtoglavicu i prekomjerno znojenje, a može rezultirati smrću. Više o plućnoj emboliji te kako reagirati u slučaju sumnje na ovu bolest pročitajte ovdje.

Bolovi ispod rebara

Tijekom života gotovo svi ljudi ponekad osjete bol ispod rebara. Iako ona često može biti uzrokovana prijašnjim pretjeranim naprezanjem i odnositi se na mišićne strukture tog dijela, razlog bolova može ležati i u poremećaju rada nekih od unutrašnjih organa.

Mogući uzroci bolova ispod rebara su:

 • ozljeda rebara,
 • zatvor probave,
 • želučani refluks,
 • čir na želucu,
 • upalna bolest crijeva,
 • upala rebrene hrskavice (kostohondritis i Tietzeov sindrom),
 • bubrežni kamenci.

Osim ozljeda rebara ili upale međurebrenih mišića, jedan od najčešćih uzroka bolova ispod rebara jest jednostavan zatvor probave. Do toga najčešće dolazi uslijed nepravilne prehrane, odnosno neredovitih objeda, prejedanja te prevelike količine masne ili prezačinjene hrane.

Takvi su bolovi locirani ispod rebara, odnosno u gornjem abdomenu, i često su nagli i probadajući te mogu osobu sprječavati u svakodnevnim aktivnostima te odlasku na posao, a obično prestaju oporavkom probave. Osim promjena načine prehrane, u liječenju se koriste i lijekovi s laksativnim učinkom.

zatvor

Foto: Photospin

Česta pojava želučanog refluksa može upućivati na postojanje čira na želucu koji se može manifestirati i kroz bolove ispod rebrenog koša. Više o tome pročitajte ovdje.

Upalna bolest crijeva je kronična bolest često povezana s Crohnovom bolešću, a uzrokuje neugodne i iscrpljujuće simptome poput:

 • proljeva,
 • povišene tjelesne temperature,
 • gubitka težine,
 • krvi u stolici,
 • slabosti i umora.

Bol ispod rebara tek je jedan od simptoma ove kompleksne bolesti. Više informacija možete naći na ovom linku.

Tietzeov sindrom i kostohondritis su upale rebrene hrskavice čiji uzroci najčešće leže u pretjeranom tjelesnom naporu ili ozljedi. Do upale može doći zbog čestog kašljanja, povraćanja ili trpljenja udaraca u područje rebara. Liječenje obično podrazumijeva odmaranje uz analgetike ili antireumatike.

Jedan od prvih znakova bubrežnih kamenaca je jaka bol ispod rebara s jedne ili obje strane koja se može širiti i u donji dio leđa te trbuha. Drugi simptomi uključuju:

Do stvaranja bubrežnih kamenaca najčešće dolazi zbog apsorpcije previše kalcija ili drugih minerala do čega obično dolazi zbog premalog unošenja tekućine, nedovoljno tjelovježbe te visokog tlaka.

Detaljnije informacije o bubrežnim kamencima te o tome kako ih liječiti potražite na ovom linku

Bolovi ispod rebara s desne strane

Česti bolovi ispod desnog rebra mogu upućivati na žučne kamence. Žuč je tekućina koju stvara jetra, a služi za bolju apsorpciju masnih tvari. Međutim, kada žuč postane prezasićena kolesterolom, kristalizira se stvarajući kristale odnosno kamence.

Mali kamenci ne uzrokuju probleme, ali ako narastu i zaglave u žučovodu dolazi do napadaja jake boli koja se zove kolika. Osim snažne i probadajuće boli bolesnik može povraćati te osjećati stalnu mučninu. 

zucni_kamenci

Foto: Photospin

Dugotrajno začepljenje može imati ozbiljne posljedice, poput kolecistitisa (upale žučnog mjehura) ili opstrukcije funkcije jetre, pa je kamence potrebno što prije ukloniti. S obzirom na to da lijekovi nisu posebno učinkoviti u borbi protiv kamenaca najčešće ih je potrebno odstraniti kirurškim zahvatom.

Bolesti jetre zbog prekomjerne količine masnoće također mogu uzrokovati bol ispod desnih rebara. Do njihova razvoja najčešće dolazi zbog pretilosti, visokog krvnog tlaka, dijabetesa, visokog kolesterola i prekomjerne konzumacije alkohola, a ova stanja uzrokuju nakupljanje masnog tkiva u jetri.

Masna jetra liječi se isključivo promjenom životnog stila, a s obzirom na to da bolovi započinju kada je već bolest jetre uznapredovala, najbolje je zdravom prehranom i izbjegavanjem alkohola spriječiti njezin razvoj.

Specijalist gastroenterolog, dr. med. Ivan Ćurlin objašnjava: “Kod liječenja jetre su najvažnije zdrava prehrana i prevencija nastanka daljnjih komplikacija. Dijatoterapija se sastoji od uzimanja 1 grama proteina po tjelesnom kilogramu dnevno uz 3 grama soli dnevno. Važne su i redovno pretrage s testiranjem na hepatitis B i C.”

Više o tome pročitajte ovdje

Vrlo rijetko, rak pluća može izazvati bolove ispod desnih rebara. Češći simptomi su kronični kašalj, nedostatak zraka, iskašljavanje krvi, gubitak apetita i tjelesne težine. 

Bolovi ispod rebara s lijeve strane

Upala gušterače odnosno pankreatitis može uzrokovati bolove u gornjem abdomenu, često ispod lijevih rebara, a ponekad u sredini abdomena. Bol se obično osjeti 12 sati ili  1 dan nakon obilnog obroka te nakon prekomjerne konzumacije alkohola, a može se širiti u leđa ili grudni koš.

pankreatitis

Foto: Photospin

Česte upale gušterače mogu dovesti do oštećenja gušterače odnosno kroničnog stanja, zbog čega je potrebno što prije započeti liječenje. Ono obično zahtijeva hospitalizaciju pacijenta te kasnije promjenu načina života u smislu zdravije prehrane.

Više o pankreatitisu pročitajte ovdje.

Bolove u području rebara s lijeve strane mogu uzrokovati i puknuće ili ruptura slezene, gastritis i bubrežni kamenci, navodi Healthline.

Bolovi u rebrima na dodir

Istegnuće rebrenih mišića može uzrokovati bol u rebrima prilikom dodira. To se često događa uslijed podizanja teških predmeta ili nakon pretjerane tjelovježbe. Ponekad uzrok može biti i nepravilan položaj tijekom spavanja ili sjedenja za radnim stolom. 

bol_u_rebrima1

Foto: Photospin

Istegnuće mišića uzrokuje oštru bol koja se pogoršava dodirom ili dubokim disanjem. Bol u donjim rebrenim mišićima može se reflektirati i na područje abdomena pa se tako može osjetiti i u trbuhu

Osim toga, uzrok bolova u rebrima može biti i fibromialgija – poremećaj koji uzrokuje bolove u mišićima i osjećaj umora istih. Osobe koje boluju od ovog poremećaja često imaju određene točke na koje im dodir uzrokuje bol, a to mogu biti rebra, vrat, leđa, ramena, ruke, ili noge.

Fibromialgija se smatra reumatskim oboljenjem koje uzrokuje kroničnu bol, a liječi se simptomatski, lijekovima protiv bolova ili fizioterapijom. Važno je znati da nije riječ o opasnoj odnosno fatalnoj bolesti te je dovoljno osigurati kvalitetan san i svakodnevnu tjelesnu aktivnost za ublažavanje njezinih simptoma.

“Fibromialgija je kompleksni sindrom kojeg je često teško dijagnosticirati, a patogeneza još uvijek nije sasvim jasna”, ističu talijanski liječnici u opsežnom pregledu dostupne literature o fibromialgiji. 

Više o fibromialgiji pročitajte ovdje.

Izvori:

 1. Grupa autora (2012) Fibromyalgia Syndrome: Etiology, Pathogenesis, Diagnosis, and Treatment. Pain Res Treat. 426130.  doi: 10.1155/2012/426130. 
 2. Christiano, D. (2018) What’s Causing Pain Under My Left Ribs? Healthline.
 3. Leonard, J. (2017) Rib cage pain: Six possible causes. Medical News Today.
 4. Ćurlin, I. (2016) Masna jetra - što je i kako se liječi? Pliva Zdravlje.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.06 / 5   16
Facebooktwitterpinterestmail
22-02-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: bol ispod desnog rebra, bol ispod lijevog rebra, bolovi ispod rebara i u ledjima, bol na desnoj strani ispod rebara, bolovi u rebrima na desnoj strani, bol ispod oba rebra, bolovi oko rebara, kašalj i bol ispod rebara, bolovi rebara, bol u ledjima ispod rebara,