Bol u uhu – uzroci, simptomi i liječenje

Bol u uhu

Bol u uhu može biti posljedica bolesti uha ili poremećaja u blizini uha koji su povezani živcima. Uzroci boli u uhu su upale vanjskog ili srednjeg uha, a mogu biti i bolesti sinusa, nosa, zubi, jednjaka i drugih bliskih područja. 

U nastavku članka pročitajte zašto nastaje uhobolja, koji su simptomi upale uha i kako izliječiti bol u uhu.

Uhobolja 

Bol u uhu nastaje kao izravna posljedica bolesti uha ili organa u blizini. Najčešće bolesti uha su:

Uzroci boli u uhu koji nisu povezani s bolestima uha mogu biti:

Upala uha simptomi

Foto:Photospin

Bol u uhu je potrebno shvatiti ozbiljno i javiti se liječniku. Dijagnoza se postavlja na temelju pregleda i laboratorijskih testova. Prilikom pregleda se uočavaju simptomi poput:

Simptomi upale uha kod odraslih

Upala može biti posljedica infekcije unutarnjeg ili vanjskog uha, a simptomi su:

Simptomi upale uha kod djece su slični simptomima odraslih, samo što mala djeca ne znaju izraziti simptome. Često neumorno plaču i loše čuju.

Bolovi u uhu kod djece bez temperature

S obzirom na to da se infekcije uha pojavljuju s visokom temperaturom, uzroke boli u uhu bez temperature treba potražiti negdje drugo. Uzroci boli u uhu kod djece mogu biti i:

Znanstveni časopis American family physician predstavlja bol unutar i izvan područja uha u terminu otalgije. Postoje primarna i sekundarna otalgija. Primarna otalgija predstavlja bol unutar uha, a sekundarna podrazumijeva bol izvan uha. Najčešće je primarna otalgija prisutna kod djece, a sekundarna kod odraslih osoba.

Ponekad je teško ustanoviti uzrok boli te točnu dijagnozu koja ne mora odmah biti jasna, ali može ukazati na glavne simptome koji se mogu zasebno liječiti.

Probadanje u uhu

Probadanje u uhu je neugodan i bolan osjećaj, a često se karakterizira kao oštra i kratkotrajna pojava koja se uzastopce događa.

Bolovi u uhu i glavi

Bolovi koji se pojavljuju u uhu, ali i u cijeloj glavi, mogu biti uzrokovani:

Liječnik će napraviti detaljan pregled unutarnjeg i vanjskog uha, a ako je potrebno može se napraviti i ultrazvuk glave. Liječi se prvenstveno uzrok boli.

Bolovi u uhu i vilici

Uho i vilične kosti se nalaze u neposrednoj blizini te bilo koja ozljeda jednog od tih područja može prouzrokovati bol u drugom. Može se raditi o:

 • problemima sa zubima – posebno umnjacima,
 • upali temporomandibularnog zgloba – pomični zglob glave koji povezuje kosti lubanje s kostima čeljusti,
 • upali sinusa.

Bolovi u uhu zbog zuba

Infekcije zubiju i ušiju su neposredno povezane. Infekcije uha stvaraju pritisak na završetke živaca koji su povezani s čeljusti. Bolest se lako može proširiti s uha na zubi ili obrnuto. Zbog toga je važno da se javite otorinolaringologu i stomatologu kako bi se utvrdio uzrok boli.

Bolovi u uhu i grlu

Uzroci povezani s bolovima u grlu i uhu mogu biti:

Bilo kakve bolove u ovim područjima ne treba ignorirati te je potreban detaljan pregled kod liječnika.

Bol iza uha

Nije uvijek lako odrediti što uzrokuje probadanje u glavi iza uha, ali postoji više mogućih stanja:

 • okcipitalna neuralgija – česta kod sportaša, ova neuralgija je bolna i karakterizira ju probadanje u velikom, malom i trećem potiljačnom (okcipitalnom) živcu,
 • mastoiditis – infekcija mastoidnih zračnih prostora koja nastaje nakon infekcije srednjeg uha, a karakterizira ju probadajuća bol, crvenilo i nateknuće,
 • poremećaj u radu temporomandibularnog zgloba – ukočenje mišića zgloba ili upala živaca koji su povezani s čeljusti,
 • dentalni problemi – apsces zuba ili problemi s umnjacima,
 • tumor na mozgu.

Bolovi se mogu pojavljivati iza lijevog ili desnog uha, ovisno o mjestu gdje se bolest razvila.

Zatražite hitnu medicinsku pomoć ako imate sljedeće simptome:

 • ukočenu čeljust,
 • visoku temperaturu koju prati povraćanje,
 • nepodnošljivu bol,
 • letargiju,
 • napadaje.

Nemojte odgađati odlazak liječniku kako ne bi došlo do razvoja komplikacija. Dok čekate da liječnik odredi dijagnozu bolesti, možete si pomoći s ledenim oblozima ili analgeticima. Svaka od ovih bolesti se zasebno tretira, a do tada možete pokušati smanjiti bolove iza uha i u glavi.

Studija objavljena u znanstvenom časopisu BMJ clinical evidence navodi promjene tlaka zraka tijekom leta jednima od najčešćih uzroka bolova u ušima, a nerijetko se može pojaviti i vrtoglavica ili čak gubitak sluha. Procjenjuje se da oko 10% odraslih i 22% djece može biti promjene u uhu nakon leta, iako je perforacija rijetka.

Simptomi nastali nakon leta uglavnom nestaju spontano, no oprez je povećan posebno kod osoba koji nakon nekog vremena osjete sve jaču uhobolju.

Bol u uhu – komplikacije

Neliječena bol u uhu može dovesti do razvoja ozbiljnih komplikacija, kao što su:

Grupa znanstvenika čiji je rad objavljen u časopisu Headache: The Journal of Head and Face Pain opisuje pojavu rijetkog poremećaja – sindroma crvenog uha. Karakteriziran je napadima jednostranih bolova u ušima tijekom kojih uho postane crveno. Bol se može pojaviti spontano, a u većini slučajeva je izazvana trljanjem ili dodirivanjem uha. Uzroci ovog sindroma se još uvijek proučavaju, a povezuju se sa živčanim sustavom te disregulacijom određenih krugova mozga.

Kako se riješiti boli u uhu?

Boli u uhu ćete se najprije riješiti tako da odete kod liječnika i utvrdite uzrok boli. Ako je uzrok boli zaglavljeni strani predmet ili čep od ušnog voska, liječnik ih može odstraniti i očistiti pumpicom.

Također, za liječenje upale uha potrebni su lijekovi u obliku masti, krema ili tableta. Te lijekove, ovisno o bolesti, propisuje liječnik. Bol se može ublažiti paracetamolima koje možete kupiti u ljekarni.

U nekim slučajevima kroničnih upala uha bit će potrebna operacija. Takav slučaj može biti upala trećeg krajnika kod djece koja često uzrokuje upale srednjeg uha. Također, kod ozlijeđenih i probušenih bubnjića, u uho se operacijski može umetnuti umjetni bubnjić.

Liječenje boli u uhu se može provesti i prirodnim putem.

Bolovi u uhu – prirodno liječenje

Na prirodan način si sami kod kuće možete olakšati bol u uhu. Tako si možete pomoći dok ne odete liječniku i primite terapiju ili dok Vam terapija ne počne djelovati.

Prirodno liječenje češnjakom

Foto:Photospin

Neki od prirodnih načina za liječenje boli u uhu su:

 • toplina – dobro pomaže u borbi protiv boli u uhu tako da držite zagrijani termofor, toplu bocu s vodom ili neki drugi topli predmet na bolnom području,
 • para – dobra za odčepljivanje ušnih kanala i olakšavanje boli, a možete je iskoristiti grijanjem vode u loncu i udisanjem ili nakon vrućeg tuša ili kupke,
 • ulje s češnjakom – sitno nasjeckani češnjak pomiješajte s maslinovim uljem i kratko kuhajte pokušavajući istisnuti što više tekućine iz češnjaka, a ovako pripremljenu otopine spremite u tamnu bocu i potrošite tako da kapnete dvije kapi u svako uho u periodu od 7 dana,
 • jabučni ocat – može pomoći u sprječavanju razvoja infekcije, a dovoljno ga je malo nakapati u uho i ostaviti jednu minutu prije ispiranja,
 • hidrogen peroksid – par kapi peroksida se nakapa na pamučnu vaticu koja se kratko umetne u uho, a tako se mogu razbiti nakupine ušnog voska.

Tekućine nikada nemojte kapati u uho ako Vam je probušen bubnjić.

Čišćenje ušiju

Foto:Photospin

Prevencija uhobolje

Za prevenciju uhobolje, prvenstveno je bitno voditi pravilnu brigu o svojim ušima. Uši treba čistiti od nečistoća, ali mnogi se liječnici ne slažu s čišćenjem ušiju pomoću štapića za uši. Štapići za uši mogu pogurati ušni vosak dublje u uho što može izazvati njegovo nakupljanje i stvaranje čepa.

Uho nemojte čačkati stranim predmetima poput čačkalica ili ključeva jer to može oštetiti unutrašnjost uha i tako narušiti njegovu zaštitu. Ušnu školjku možete nježno očistiti čistim vlažnim ručnikom, a nakon tuširanja i kupanja s njom ukloniti višak vode iz uha.

Ako se često kupate u bazenima ili mjestima koja posjećuje mnogo ljudi, zaštitite svoje uši plivaćim kapicama ili čepićima za uši.

Saznajte više o bolestima uha u sljedećim tekstovima:

 1. Upala vanjskog uha – simptomi, dijagnoza i liječenje
 2. Upala srednjeg uha kod odraslih – uzroci, simptomi, liječenje
 3. Upala uha kod djece – uzroci, simptomi i liječenje
 4. Upala uha – kako homeopatijom izbjeći antibiotsku terapiju?
 5. Video: Saznajte kako liječiti upalu uha narodnom medicinom
 6. Začepljene uši – uzroci i načini liječenja
 7. Ispiranje uha – kada je potrebno, kako se izvodi i je li opasno
 8. Svrbež uha – uzroci i kako ga ukloniti
 9. Zujanje u ušima (tinitus) – uzroci, simptomi i liječenje
 10. Kvržica iza uha – 8 uobičajenih vrsta i njihovi uzroci

Izvori:

de Amorim, I. L., Kauppila, L. A. i Martins, I. P. (2018). Red Ear: Syndrome or Symptom? Headache: The Journal of Head and Face Pain.

Earwood, J. S., Rogers, T. S. i Rathjen, N. A. (2018). Ear Pain: Diagnosing Common and Uncommon Causes. American family physician, 97(1).

Ludman, H. (2007). Pain in the Ear. Ear, Nose and Throat, 1.

Wright, T. (2015). Middle-ear pain and trauma during air travel. BMJ clinical evidence, 2015.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
20-10-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: bolovi u uhu, probadanje u uhu i glavi, bol u uhu i glavi, Bol uvo, bol u vilici na pritisak, bol u uhu i ispod uha, bol u levom uhu, bol u grlu bol u ušima bol u glavi, ziganje uha, bol glavee kod desnog uva,