Bol u zglobu ruke – uzroci i liječenje

bol-u-zglobu-ruke
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Bol u zglobu ruke vrlo je čest simptom, a postoje mnogi mogući uzroci ovog problema. Vrlo je važno utvrditi preciznu dijagnozu, kako bi odgovarajući tretman bio usmjeren na liječenje uzroka boli.

Neki od najčešćih uzroka bolova u zglobu ruke su:

 • Tendonitis, koji je čest problem i može uzrokovati bol i otekline na zglobu. Tendonitis na zglobu ruke javlja se zbog upale tetive korice, a liječenje obično ne zahtijeva operaciju.
 • Uganuće zgloba ruke uobičajena je ozljeda ligamenata i može uzrokovati razne probleme, koji ograničavaju normalno korištenje ruke.
 • Sindrom karpalnog tunela je stanje koje proizlazi iz disfunkcije jednog od živaca u zglobu, koji je stisnut ili stegnut dok prolazi kroz zglob.
 • Artritis je problem koji može uzrokovati bol u zglobu ruke i teškoće u obavljanju normalnih aktivnosti. Postoji nekoliko uzroka artritisa, no srećom postoje i brojni tretmani za liječenje artritisa zgloba ruke.
 • Ganglion ciste su benigne, tekućinom ispunjene otekline, koje nisu kancerogene i mogu rasti u veličini, no neće se širiti na druge dijelove tijela.
 • Prijelomi su česte ortopedske ozljede, koje zahtijevaju nošenje gipsa ili čak operaciju frakture.

Kada kontaktirati liječnika?

Ako niste sigurni u uzrok boli u zglobu ruke, ili ako ne razumijete specifične preporuke za liječenje vašeg stanja, trebali biste potražiti liječničku pomoć. Liječenje boli u zglobu ruke mora biti usmjereno na specifičan uzrok problema.

Neki od znakova koji ukazuju na potrebu liječničke intervencije su:

 • Nemogućnost nošenja predmeta ili korištenja ruke
 • Ozljeda koja uzrokuje deformitet zgloba
 • Bol u zglobu ruke koja se javlja noću ili dok se odmarate
 • Bol u zglobu ruke koja traje nekoliko dana
 • Nemogućnost savijanja ili izravnavanja zgloba
 • Otekline ili modrice oko zgloba ili podlaktice
 • Znakovi infekcije, uključujući groznicu, crvenilo i toplinu
 • Svi ostali neuobičajeni simptomi

Liječenje boli u zglobu ruke

Liječenje boli u zglobu ruke u cijelosti ovisi o uzroku problema, stoga je precizna dijagnoza od velike važnosti.

Ukoliko niste sigurni u uzrok boli ili težinu vašeg stanja, trebali biste potražiti savjet liječnika prije nego što započnete bilo koji tretman.

Navedeni tretmani nisu prikladni za svaki uzrok, no mogu biti od pomoći kod rješavanja vašeg problema:

 • Umjerena aktivnost i odmor – najčešća preporuka za mnoge uobičajene uzroke boli je odmaranje zgloba i smanjivanje akutne upale. Važno je, međutim, biti oprezan jer dugotrajna imobilizacija može uzrokovati ukočenost zgloba. Prilagodite vašu aktivnost kako biste spriječili dodatnu iritaciju zgloba i povećanje boli.
 • Led i toplina – led se najčešće koristi kod akutnih ozljeda i unutar 48h od ozljede. On pomaže kod smanjivanja oteklina, ali i u nekim kroničnim slučajevima, primjerice kod sindroma prenaprezanja kod sportaša (obavezno nakon aktivnosti, a nikako prije nje). Toplinski tretman koristi se kod kroničnih slučajeva za opuštanje tkiva i poticanje protoka krvi, a kod njega vrijedi obrnuto pravilo – uvijek se primjenjuje prije aktivnosti, a nikada nakon nje, ili neposredno nakon ozljede.
 • Potpora za ručni zglob – potpora zglobu može pomoći pacijentima koji su imali nedavnu ozljedu ručnog zgloba, blago istegnuće ili uobičajeno lako ozljeđuju zapešće. Steznici za zglob djeluju kao blaga podrška pokretima ruke. Oni neće spriječiti teže ozljede, ali mogu pomoći kod obavljanja jednostavnih aktivnosti, a osobito pri rehabilitaciji uganutog zgloba.
 • Antiupalni lijekovi – nesteroidni protuupalni lijekovi protiv bolova (NSAR) su najčešće propisivani lijekovi za bol u ručnom zglobu, a osobito kod pacijenata kod kojih bol uzrokuje artritis ili tendonitis.
 • Injekcija kortizona – kortizon je snažan lijek koji liječi upale, a one su česti uzrok boli u zglobu ruke. Konzultirajte se sa svojim liječnikom o mogućim prednostima injekcije kortizona za vaše stanje.
 • Artroskopija – artroskopski zahvat je kirurški postupak za dijagnozu ili liječenje nekih uzroka boli u zglobu ruke.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Renarthro kapsule
Renarthro kapsule

Brzo olakšavaju bolove, štite kosti i zglobove.

od 97 kn

Tigrova Mast Crvena (19g)
Tigrova Mast Crvena (19g)

Najpoznatija mast na svijetu protiv bolova.

69 kn

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Saznajte više o: ,

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

3.22 / 5 (51 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni

Drugi upravo čitaju:

Pojmovi uz članak: bol u zglobu sake, bolovi u zglobovima ruku, bol u zglobovima, bol u zglobu ruke, bol u zglobovima ruku, bol u rucnom zglobu, bolovi u zglobu ruke, bolovi u ručnom zglobu, bolovi u zglobovima, bol u zglobu,