Bol u zglobu ruke – uzroci i liječenje

bol-u-zglobu-ruke
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Bol u zglobu ruke vrlo je čest simptom, a postoje mnogi mogući uzroci ovog problema. Vrlo je važno utvrditi preciznu dijagnozu, kako bi odgovarajući tretman bio usmjeren na liječenje uzroka boli.

Bolovi u zglobu ruke najčešće su uzrokovani konstantnim prenaprezanjem i ponavljajućim radnjama koje mogu oštetiti ”zgusnutu” strukturu zgloba.

Većina pacijenata nažalost predugo odgađa posjet liječniku, te nerijetko dolazi do trajnih oštećenja u strukturi zgloba. Najmanji problem je trajno oštećenje, veći problem je konstantna bol koja je posljedica trajnog oštećenja. Najveća oštećenja javljaju se kod pacijenata koji najlakše podnose veliku bol. 

Kada nastupe takvi bolovi u šaci ili zglobu, najčešće se radi o fazi bolesti kada se više ne može učiniti mnogo – kao opcija ostaje operacija koja će osigurati kakvu-takvu pokretljivost zgloba. 

bolovi u zglobu ruke

Uzrok i simptomi boli u zglobu ruke

U današnje vrijeme bolovi u zglobu ruke pojavljuju se kod svih uzrasta. Padanje na ruke za vrijeme igre, poslovi za računalom, sport, istrošenost hrskavice, nastanak bolesti zglobova u starosti – sve su to razlozi zbog kojih se mogu javiti bolovi ili vrsta nelagode u zglobovima ruku.

Simptomi koji će vam ukazati kako s vašim rukama nešto nije u redu su: bol, nelagoda, trnci, slabost, ispadanje predmeta iz ruku, smanjen opseg pokreta, otekline, deformacije, crvenilo itd.

Bolovi u šaci jedan su od najčešćih problema. Šaka ima oko 100 puta više osjetnih receptora nego stražnja strana noge. Brojni receptori smješteni su i u laktovima. Bolovi u šaci i bolovi u zglobovima prstiju ruke najčešće su posljedica degenerativnih promjena poput reumatoidnog artritisa.

Uganuće zgloba ruke posljedica je pada ili neke druge ozljede na poslu ili prilikom sportske aktivnosti. Zglobovi imaju prag tolerancije na iščašenje i lom, kada se taj prag prekorači dolazi ili do loma ili do uganuća. 

Najčešći uzrok boli u zglobu ruke kod zaposlenih osoba je oštećenje karpalnog kanala – doznajte više!

Bol u zglobu ruke može se pojaviti kao refleksija neke druge boli u ruci kao npr. oštećenja mišića ili živca. Većina mišića ruku nalazi se pri ramenu ili neposredno ispod lakta. Duge tetive povezuju mišiće podlaktice s ručnim zglobom i prstima. 

Neki od najčešćih uzroka bolova u zglobu ruke su:

 • Tendonitis – koji je čest problem i može uzrokovati bol i otekline na zglobu. Tendonitis na zglobu ruke javlja se zbog upale tetive korice, a liječenje obično ne zahtijeva operaciju.
 • Tenosinovitis – kojega karakterizira i upala ovojnice uz upale same tetive.
 • Uganuće zgloba ruke – uobičajena je ozljeda ligamenata i može uzrokovati razne probleme, koji ograničavaju normalno korištenje ruke.
 • Sindrom karpalnog tunela – je stanje koje proizlazi iz disfunkcije jednog od živaca u zglobu, koji je stisnut ili stegnut dok prolazi kroz zglob.
 • Artritis – je problem koji može uzrokovati bol u zglobu ruke i teškoće u obavljanju normalnih aktivnosti. Postoji nekoliko uzroka artritisa, no srećom postoje i brojni tretmani za liječenje artritisa zgloba ruke.
 • Ganglion ciste – su benigne, tekućinom ispunjene otekline, koje nisu kancerogene i mogu rasti u veličini, no neće se širiti na druge dijelove tijela.
 • Prijelomi – su česte ortopedske ozljede, koje zahtijevaju nošenje gipsa ili čak operaciju frakture.
vježbe

Nekolicina prikazanih vježbi, može vam pomoći u ublažavanju bolova. Prije nego se odlučite prakticirati bilo koju od ovih vježbi, konzultirajte se s liječnikom ili stručnjakom.

Kada kontaktirati liječnika?

Ako niste sigurni u uzrok boli u zglobu ruke, ili ako ne razumijete specifične preporuke za liječenje vašeg stanja, trebali biste potražiti liječničku pomoć. Liječenje boli u zglobu ruke mora biti usmjereno na specifičan uzrok problema.

Neki od znakova koji ukazuju na potrebu liječničke intervencije su:

 • Nemogućnost nošenja predmeta ili korištenja ruke.
 • Ozljeda koja uzrokuje deformitet zgloba.
 • Bol u zglobu ruke koja se javlja noću ili dok se odmarate.
 • Bol u zglobu ruke koja traje nekoliko dana.
 • Nemogućnost savijanja ili izravnavanja zgloba.
 • Otekline ili modrice oko zgloba ili podlaktice.
 • Znakovi infekcije, uključujući groznicu, crvenilo i toplinu.
 • Svi ostali neuobičajeni simptomi.

Liječenje boli u zglobu ruke

Liječenje boli u zglobu ruke u cijelosti ovisi o uzroku problema, stoga je precizna dijagnoza od velike važnosti.

Ako niste sigurni u uzrok boli ili težinu vašeg stanja, trebali biste potražiti savjet liječnika prije nego što započnete bilo koji tretman.

Navedeni tretmani nisu prikladni za svaki uzrok, no mogu biti od pomoći kod rješavanja vašeg problema:

 • Umjerena aktivnost i odmor – najčešća preporuka za mnoge uobičajene uzroke boli je odmaranje zgloba i smanjivanje akutne upale. Važno je, međutim, biti oprezan jer dugotrajna imobilizacija može uzrokovati ukočenost zgloba. Prilagodite vašu aktivnost kako biste spriječili dodatnu iritaciju zgloba i povećanje boli.
 • Led i toplina – led se najčešće koristi kod akutnih ozljeda i unutar 48 h od ozljede. On pomaže kod smanjivanja oteklina, ali i u nekim kroničnim slučajevima, primjerice kod sindroma prenaprezanja kod sportaša (obavezno nakon aktivnosti, a nikako prije nje). Toplinski tretman koristi se kod kroničnih slučajeva za opuštanje tkiva i poticanje cirkulacije krvi, a kod njega vrijedi obrnuto pravilo – uvijek se primjenjuje prije aktivnosti, a nikada nakon nje, ili neposredno nakon ozljede.
 • Potpora za ručni zglob – potpora zglobu može pomoći pacijentima koji su imali nedavnu ozljedu ručnog zgloba, blago istegnuće ili uobičajeno lako ozljeđuju zapešće. Steznici za zglob djeluju kao blaga podrška pokretima ruke. Oni neće spriječiti teže ozljede, ali mogu pomoći kod obavljanja jednostavnih aktivnosti, a osobito pri rehabilitaciji uganutog zgloba.
 • Antiupalni lijekovi – nesteroidni protuupalni lijekovi protiv bolova (NSAR) su najčešće propisivani lijekovi za bol u ručnom zglobu, a osobito kod pacijenata kod kojih bol uzrokuje artritis ili tendonitis.
 • Injekcija kortizona – kortizon je snažan lijek koji liječi upale, a one su česti uzrok boli u zglobu ruke. Konzultirajte se sa svojim liječnikom o mogućim prednostima injekcije kortizona za vaše stanje.
 • Artroskopija – artroskopski zahvat je kirurški postupak za dijagnozu ili liječenje nekih uzroka boli u zglobu ruke.

U nastavku možete pogledati i video s korisnim savjetima za vježbanje šake.

Prirodno liječenje bolova u zglobu ruke

 • Pola sata vježbanja na dan povisuje količinu endorfina koji su prirodni analgetici.
 • Kako biste produljili učinak endorfina – možete vježbati 20 minuta ujutro, te 20 minuta kasno poslijepodne.
 • Vježbanje može pomoći kod prokrvljavanja zahvaćenog zgloba ruke.
 • Vježbanje u slučaju artritisa može pridonijeti uklanjanju štetnih tvari iz krvotoka koje ga uzrokuju.
 • Uzimajte više namirnica bogatih salicilnom kiselinom – jezgričasto voće, povrće, začini, sjemenke.
 • Jedite namirnice bogate kalcijem i magnezijem – pomoći će u jačanju kostiju i smanjivanju grčeva.
 • Konzumirajte ananas jer sadrži bromelin koji će pomoći u ublažavanju upala.
 • Pijte jednu do dvije šalice čajeva od: crnog kohoša, paprene metvice, kamilice, pasiflore, gospine trave i stolisnika.
 • Mast od arnike – vam može pomoći ako ste uganuli ili slomili zglob na vašoj ruci.
 • Preparati od masline, kestena i vrbe – mogu vam pomoći da se bolje osjećate i smanjite intenzitet iscrpljenosti koju uzrokuju bolovi.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

4.15 / 5   65
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: bol u zglobu sake, bolovi u zglobovima ruku, bol u zglobu ruke, bol u zglobovima, bol u zglobovima ruku, bol u rucnom zglobu, bolovi u zglobu ruke, bolovi u zglobovima, bolovi u ručnom zglobu, bol u zglobu,