Bolovi u donjem dijelu leđa – uzroci, simptomi, liječenje

bolovi_donji-dio_ledja

Bolovi u donjem dijelu leđa (križobolja, lumbago) česti su poremećaji mišića i kostiju leđa, a zahvaćaju gotovo 40% ljudi tijekom života. Križobolja je akutna ako traje manje od 6 tjedana, a kronična ako traje više od 12 tjedana.

Rizičnu skupinu za razvoj boli u donjem dijelu leđa čine sve osobe koje rade teške fizičke poslove ili suprotno, osobe čiji posao zahtijeva neprekidno sjedenje, osobe s osteoporozom ili nekom drugom anomalijom kralježnice, osobe koje su imale operaciju kralježnice, te osobe starije životne dobi. 

Bol u leđima jedan je od najčešćih razloga odlaska k liječniku. Ako povijest bolesti i fizikalni pregled ne upućuju na specifičnu ozljedu ili bolest kralježnice, često se pristupa metodama slikovne dijagnostike, kao što su rendgen, CR ili MRI.

Radiološki su pregledi, a osobito suvremena radiološka dijagnostika (kompjutorizirana tomografija – CT, magnetska rezonanca -MR, digitalna suptrakcijska angiografija – DSA, te ultrazvuk s doplerom), zbog mogućih štetnih učinaka kao što je primjerice zračenje, u pravilu usmjereni na dokazivanje sumnje na bolest, ističu u svojem kratkom osvrtu prof. dr. sc. Ranka Štern Padovan i dr. med. Vice Šunjara.

Upravo zbog toga se pacijente, osim kada to nije doista neophodno, izbjegava izlagati dijagnostici putem slikovnih pretraga.

Pojava boli u leđima ima epidemijske razmjere. Prema podacima Nacionalnog instituta za neurološke poremećaje i moždani udar (National Institute of Neurological Disorders and Stroke) u Americi se godišnje potroši 100 milijardi dolara zbog posljedica bolova u donjem dijelu leđa. U Americi su upravo bolovi u leđima jedan od glavnih razloga izostanka s posla, ali i najčešći uzrok invalidnosti vezane uz posao. 

pravilno sjedenje

Bolovi u donjem dijelu leđa – simptomi

Bolovi u donjem dijelu leđa najčešće nastaju nakon određenog pokreta, prilikom saginjanja, uvijanja ili podizanja. Bol može uslijediti odmah nakon pokreta ili idućeg jutra. U određenim položajima može se znatno povećati, pa i širiti uz nogu (išijas).

Prvi bolovi u donjem dijelu leđa obično se pojavljuju već između dvadesete i četrdesete godine života, a nerijetko se bol nastavlja pojavljivati kroz čitav život, pri čemu su ponavljajuće epizode sve bolnije.

Bol u leđima može utjecati na kvalitetu sna, stoga je osobama koje pate od bolova u leđima, potrebno više vremena kako bi zaspali. San je nemiran uz česta buđenja što dovodi do iscrpljenosti, umora i neispavanosti tijekom dana. Posljedično se mogu javiti i simptomi depresije ili anksioznosti.

Bitno je napomenuti da je učestalost križobolja i leđobolja u djece i adolescenata, također u porastu te postaje jedan od češćih razloga odlaska liječniku. Većinu križobolja i leđobolja se može opisati kao ”nespecifične” i povezati s promjenom načina života, sa smanjenim kretanjem i dužim sjedenjem te ”preopterećenjem” kralježnice i muskulature trupa, ističu autori studije iz 2013. koja se bavi novim spoznajama kada je riječ o bolovima u križima i leđima djece i adolescenata. 

Uzroci bolova u donjem dijelu leđa

Većina bolova u leđima nema jasan uzrok, ali se pretpostavlja da je riječ o manje značajnim ozljedama mišića ili kostiju, istegnućima ligamenata ili mišića te uganućima zglobova. Određeni faktori mogu doprinijeti boli u donjem dijelu leđa, kao što su pretilost, pušenje, stres, nepravilno držanje tijela te loš položaj pri spavanju.

Uzroci također mogu biti:

uzroci_bolova_u_ledjima

Žene mogu trpjeti bolove u donjem dijelu leđa zbog endometrioze, ciste , tumora na jajnicima ili fibroma maternice. Zbog promjena u držanju tijela i centra gravitacije, svaka druga trudnica osjeća bolove u donjem dijelu leđa.

Liječenje bolova u donjem dijelu leđa

Istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Scientific World Journal, u veljači 2014. pokazalo je zanimljive rezultate vezane uz učinkovitost terapije masažom kod prisutnosti bolova u donjem dijelu leđa, te učinkovitost terapije masažom u kombinaciji s nesteroidnim protuupalnim lijekovima.

Istraživanje je provedeno na 59 pojedinaca podijeljenih u dvije skupine. Svi sudionici su patili od bolova u leđima, bili dijagnosticirani i suočeni s degenerativnim promjenama kralježnice. U obje grupe pacijenata bolovi su bili ublaženi. Razina invaliditeta je s obzirom na početno stanje, znatno poboljšana.

Znanstvenici su zaključili da masaža može imati pozitivan učinak u liječenju pacijenata s kroničnom boli u donjem dijelu leđa te da terapija masažom ima slične rezultate kao i terapija nesteroidnim protuupalnim lijekovima. 

 • Mirovanje – tijekom prvih 7 dana dok se bol ne smiri preporučuje se mirovanje u udobnom položaju i oprezno kretanje. Nakon smirenja boli, potrebno je ipak razraditi plan vježbanja kako bi se spriječila ponovna epizoda križobolje.
 • Fizička aktivnost – šetnja, istezanje, pilates, joga, plivanje i gimnastika u vodi pokazali su se kao učinkovit način prevencije boli donjeg dijela leđa. Za osobe s kroničnom boli razvijene su posebne vježbe koje smanjuju razinu i učestalost pojave boli na duža razdoblja, međutim kako bi vježbe bile efikasne, potrebno ih je redovito prakticirati uz savjete fizioterapeuta. Jačanje mišića leđa i trbušnih mišića učvrstit će trup i smanjiti pritisak na kralježnicu što će posljedično dovesti do ublažavanja bolova.
 • Lijekovi – obično se prvo prepisuje paracetamol za ublažavanje boli, a u slučaju jače akutne boli mogu se prepisati i nesteroidni protuupalni lijekovi. Ipak, nesteroidni protuupalni lijekovi nose veći rizik od nuspojava, budući da mogu imati štetno djelovanje za bubrege, želudac i srce. Ako se ove dvije vrste lijekova ne pokažu učinkovitima, mogu se upotrijebiti i opioidi kao što je morfin, ali samo kratkoročno jer nose rizik od izazivanja ovisnosti te mogu imati negativne interakcije s drugim lijekovima. Davanje injekcija u međukralježničke zglobove može biti djelotvorno kod osoba koje boluju od išijasa.
 • Kirurško liječenje – operacija može biti korisna kod osoba s težim mehaničkim oštećenjima, kao što je hernija diska, pri čemu se bol širi u nogu te izaziva slabost u nogama, probleme s mjehurom ili gubitak kontrole nad crijevima.
 • Steznici i ortopedska pomagala – iako pojedine osobe osjećaju poboljšanje tijekom korištenja steznika i ortoza, dugoročno se ne preporučuje njihova upotreba jer slabe mišiće leđa i trbušne mišiće što opet dovodi do preopterećenja kralježnice i bolova.
 • Alternativna medicina – znanost još uvijek ide u smjeru dokazivanja učinkovitosti specifičnih vrsta terapija u otklanjanju bolova u leđima. Neki pacijenti svjedoče da je u njihovom slučaju došlo do smanjenja boli nakon prakticiranja masaže, akupunkture i kiropraktike. Akupunktura se u nekim slučajevima pokazala jednako učinkovitom kao i terapija analgeticima. Masaže u kombinaciji s fizičkom aktivnošću mogu dati izvrsne rezultate, kao i kiropraktika ako tretman terapiju provodi stručna osoba. 
 • Terapija biljem – prirodne trave mogu ublažiti bol kod pojedinaca koji nisu učestalo koristili analgetike, odnosno kod onih koji još nisu stvorili otpor na sredstva protiv bolova. U svrhu liječenja križobolje koristi se primjerice bijela vrba, zatim tzv. vražja kandža ili Capsicum gel.

Znakovi za uzbunu

Ako se uz pojavu bolova u donjem dijelu leđa osjetite i neki od sljedećih simptoma, potrebno je odmah zatražiti liječničku pomoć budući da može biti riječ o ozbiljnom medicinskom stanju:

 • neobjašnjivi gubitak tjelesne mase,
 • gubitak kontrole nad mjehurom ili crijevima,
 • znatna mišićna slabost,
 • smanjenje osjeta u nogama, leđima ili stražnjici,
 • jaka bol nakon operacije,
 • vrućica,
 • infekcija mokraćnog sustava.

Izvori:

 1. Štern Padovan R., Šušnjara V. (2011). Radiološke pretrage: podsjetnik za naručivanje. MEDIX
 2. Đapić T., Vuković Pirkl A., Roth Š., Šmigavec I., Majer M. (2013). Bol u križima i leđima djece i adolescenata - novije spoznaje. Paediatria Croatica
 3. (2016). Mechanisms of low back pain: a guide for diagnosis and therapy. US National Library of Medicine National Institutes of Health
 4. Majchrzycki M., Kocur P., Kotwicki T. (2014). Deep tissue massage and nonsteroidal anti-inflammatory drugs for low back pain: a prospectve randomized trialUS National Library of Medicine National Institutes of Health

 

 

 

 

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.05 / 5   42
Facebooktwitterpinterestmail
12-12-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: bolovi u donjem dijelu leđa, bol u donjem dijelu ledja, bolovi u leđima, bol u donjem dijelu leđa, bol u leđima, bol u ledima, bolovi u donjem dijelu leđa kod žena, bol u ledjima, bol u krizima, bolovi u donjem dijelu leđa liječenje,