Bolovi u nogama ispod koljena – uzroci i prva pomoć

bol-ispod-koljena

Već smo pisali o najčešćim uzrocima bolova u nogama. Među njima su bolesti krvožilnog sustava, ozljede mišića i kostiju te starenje, odnosno prirodno smanjenje gustoće kostiju i fleksibilnosti mišića. Ako se izvor vaše boli nalazi ispod koljena, ovaj članak namijenjen je upravo vama.

Razmislite pogoršava li se bol u vašim listovima tijekom tjelesnih aktivnosti ili pri promjeni obuće. Ako je osjećate neovisno o njima, moguće je da je njezin uzrok problem s krvnim žilama ili živcima. U članku ćete pronaći popis najčešćih uzroka bolova u nogama ispod koljena. 

No imajte na umu da si ne bi trebali sami postavljati dijagnozu. Za sva pitanja obratite se svome liječniku, osobito ako je bol u nozi ozbiljna, iznenadna ili popraćena oteklinama. Pravilna dijagnoza omogućit će i pravilan tretman te što brži oporavak. 

Uzroci boli u nozi ispod koljena

Kako biste najlakše izliječili bol u nogama ispod koljena, najbolje je znati koji joj sve uzroci mogu biti. Članak objavljen u znanstvenom časopisu Sports Health objašnjava kako je nekad teško odrediti uzrok boli ispod koljena zbog preklapanja simptoma te rada mišićnog, živčanog i venskog sustava.

led-kao-prva-pomoc

Foto: Photospin

Sportske ozljede

Sportske ozljede se nazivaju tako jer se najčešće događaju ljudima koji su fizički veoma aktivni. Međutim, ozljeda poput istegnuća mišića se može dogoditi svakome.

Znanstvenici Vanderbilt medicinskog centra navode najčešće uzroke boli donjeg područja nogu kod sportaša. To su:

 • istegnuće mišića,
 • prijelom kosti,
 • uklještenje živca,
 • sindrom prednjeg odjeljka potkoljenice,
 • sindrom kompresije poplitealne arterije.

Istegnuće mišića

Istegnuće je čest uzrok bolova u nogama. Ono je posljedica povećane tjelesne aktivnosti. Iako istegnuće mišića obično uzrokuje blagu bol, osoba može osjetiti grčeve i slabost, a noga može oteći. Teže ozljede mogu nastati pri kidanju mišića koje je znatno bolnije.

Mišići listova često trpe zbog ozljeda uzrokovanih pretjeranom fizičkom aktivnošću. Liječenje istegnuća uključuje:

 • odmor,
 • primjenu leda na bolno područje,
 • stezanje mišića pomoću elastičnog zavoja i
 • podizanje donje noge iznad razine srca, kako bi se smanjilo oticanje.

Fizikalna terapija pomaže ozlijeđenima da se vrate vježbanju nakon ozbiljnijih ozljeda. Na kraju, najvažnije je zapamtiti istegnuti se prije i nakon vježbanja. To je jedan od najboljih načina da spriječite da se ovakve ozljede dogode ili ponove.

Trkačka potkoljenica

Riječ  je o kolokvijalnom nazivu za stresni prijelom tibije (goljenice). Trkačka potkoljenica je još jedan uzrok vezan uz pojačanu fizičku aktivnost, odnosno vježbanje. Ona je osobito česta kod trkača i atletičara.

Bol se u ovom slučaju osjeća na srednjem i stražnjem dijelu goljenice, gdje se mišići pričvršćuju na kost. Različita stanja, kao što su pronacija ili supinacija stopala, mogu dodatno pogoršati bol u potkoljenici. 

Zdravstveni portal WebMD navodi najčešće uzroke trkačke potkoljenice, a to su:

 • pretjerana fizička aktivnost,
 • ozljeda,
 • ravna stopala ili uvrtanje stopala,
 • pomaknute kosti bedara. 

Dobra vijest je da se trkačka potkoljenica može izliječiti ako pratite nekoliko jednostavnih smjernica:

 • prestanite s aktivnošću koja je dovela do ozljede,
 • zamijenite je blagom vježbom kao što je plivanje,
 • stavljajte led na ranu nekoliko puta dnevno po 20 minuta,
 • ako vaša noga otiče, preporučuje se korištenje elastičnih zavoja za stezanje mišića,
 • istežite mišiće listova!

Osim toga vaš vam liječnik može preporučiti lijekove za ublažavanje boli i smanjenje upale. Točna dijagnoza se postavlja nakon rendgenskih snimaka, a oporavak traje od šest do osam tjedana

Sindrom tijesnog mišićnog odjeljka

Ovaj sindrom često prati trkačku potkoljenicu. Naime, tijekom vježbanja mišići se mogu povećati. Ako je tanak sloj vezivnog tkiva, koji okružuje jedan ili više mišićnih odjeljaka, previše zbijen da bi omogućio neometani rast ili oticanje mišića, oticanjem se ograničava protok krvi i pritišće veliki nožni živac.

To uzrokuje bol i trnjenje u donjem dijelu noge. Atletičari i trkači s kroničnim sindromom tijesnog odjeljka prkose boli do točke kad moraju usporiti ili prekinuti trčanje. Simptomi nestanu ubrzo nakon što trening završi ili se vježbanje prekine. Zbog toga trkačka noga obično izgleda normalno kada je pregledava liječnik.

Sindrom odjeljka dijagnosticira se mjerenjem tlaka u svakom od odjeljaka u nogama prije i neposredno nakon trčanja. Trčanje se obično izvodi na traci za trčanje i nastavlja sve dok se ne pojave značajni simptomi. Sindrom se liječi operacijom nakon koje se većina sportaša može vratiti uobičajenim aktivnostima. 

Tendonitis

Tendonitis je uobičajena sportska ozljeda koja se može dogoditi bilo kome, neovisno o intenzitetu aktivnosti kojom se bavi. U pitanju je upala tetive i/ili njezine ovojnice. Tetiva je snažna struktura koja podsjeća na konop i pričvršćuje mišić na kost.

Spuštena stopala ili povišeni lukovi stopala (pronacija i supinacija) mogu potaknuti tendonitis. Uobičajene vrste tendonitisa uzrokuju bol u donjem dijelu potkoljenice, bliže gležnju nego koljenu. Terapija je jednaka kao i kod trkačke potkoljenice ili istegnuća. 

Dr. med. Catherine Moyer objašnjava protokol od četiri koraka kojim se tretira tendonitis. To su:

 • odmaranje,
 • stavljanje ledenih obloga,
 • kompresija ozljede,
 • podizanje noge. 

Ostale ozljede i stanja

Osim sportskih ozljeda, bol u nogama ispod koljena mogu uzrokovati problemi s venama, kralježnicom ili stanja kao što je trudnoća. 

Problemi s venama u nogama

Vene u nogama vraćaju krv natrag u srce. Kada se pojave problemi s venama, može doći do oticanja nogu (edema), a ponekad i boli ili nadraženosti. Uobičajena pojava je venska insuficijencija koja uzrokuje proširenje vena, oticanje nogu i promjene u boji kože oko gležnja.

bol-u-listu

Foto: Photospin

Liječenje podrazumijeva podizanje nogu i nošenje kompresijskih čarapa. Ozbiljan i potencijalno vrlo opasan uzrok bolnih nogu je duboka venska tromboza. Riječ je o ugrušku u veni koji može otputovati sve do pluća. Drugi simptomi uključuju oticanje, toplinu i/ili crvenilo listova.

Liječnik može potvrditi dijagnozu ultrazvukom i obično propisuje lijekove koji razrjeđuju krv kako bi se spriječilo zgrušavanje ili stvaranja novih ugrušaka.

Bolest perifernih arterija

Kod bolesti perifernih arterija, zbog suženja jedne ili više arterija, ugrožen je protok krvi. Dok problemi s venama često uzrokuju crvenilo ili toplinu u nozi, bolest perifernih arterija može uzrokovati osjećaj hladnoće i bljedilo u nozi koja postane posebno osjetljiva na bol. 

Drugi znakovi bolesti perifernih arterija su rane koje ne zarastaju, sjajna koža i gubitak dlačica u blizini područja koje je pogođeno. Čimbenici koji povećavaju osobne izglede za razvoj ove bolesti su pušenje, bolesti srca i dijabetes.

Liječenje uvelike ovisi o promjeni načina života. Pacijenti bi trebali prestati pušiti, početi vježbati i piti lijekove za snižavanje kolesterola.

Trudnoća 

Grčevi i bol u nogama su čest problem za trudnice, osobito u trećem tromjesečju. Bolne noge posljedica su povećanja težine i hormonalnih promjena koje uzrokuju blago spuštanje stopala. Ta tendencija prema ravnim stopalima kasnije uzrokuje slabljenje mišića i dovodi do bolnih nogu.  

Nadalje, bolne grčeve u nogama u trudnoći mogu uzrokovati promjene u obujmu krvi te uklještenje velikog živca noge uzrokovano širenjem maternice. Liječenje grčeva u nogama u trudnoći još uvijek nije jasno. Nekad se preporučuje uzimanje magnezija ili kalcija, ali liječnici se češće oslanjaju na:

 • masažu,
 • istezanje,
 • primjenu topline.

Problemi s kralježnicom

Uklještenje nožnih živaca koji izlaze iz kralježnice može uzrokovati jake bolove koji se mogu proširiti sve do stopala. Bol obično počinje na stražnjici i osjeća se na bočnoj i stražnjoj strani nogu. Drugi simptomi su utrnulost, osjećaj peckanja i slabost u nozi. Ovaj tip boli često se naziva išijasom.

Njega uzrokuju hernija diska i iritacija bedrenog mišića do koje dolazi zbog povećane napetosti mišića piriformisa. U teškim slučajevima može se razviti sindrom konjskog repa (cauda equina) s kojim osoba gubi funkciju mokraćnog mjehura i/ili crijeva. Ovo stanje zahtijeva hitnu liječničku pomoć.

Drugi problem kralježnice koji može dovesti do uklještenja živaca u donjem dijelu leđa je spinalna stenoza. U ovom medicinskom stanju se područje oko kralježnične moždine suzi i uzrokuje bol koja se širi na obje noge.

Bol počinje pokretom, ali se ublažuje kada se osoba sagne ili kad sjedne. Liječenje podrazumijeva fizikalnu terapiju s protuupalnim lijekovima ili ubrizgavanje injekcije steroida u donji dio kralježnice. 

istezanje-misica-lista

Foto: Photospin

Ostalo

Važno je zapamtiti da bol u nozi može biti posljedica drugog zdravstvenog problema. Na primjer, osobe s fibromialgijom često imaju sindrom nemirnih nogu i bolne grčeve u nogama.

Bol u nogama može se povezati s autoimunim bolestima kao što su reumatoidni artritis i bolesti koje utječu na živčani sustav, kao što su multipla skleroza i dijabetes (dijabetička neuropatija).

Neki lijekovi, diuretici ili statini (koji se koriste za smanjenje “loših” razina kolesterola) mogu uzrokovati grčeve u nogama. Više o boli u stopalu, u gležnju i u peti pročitajte na linkovima.

Izvori:

 1. Runner’s Knee: What You Need to Know. (2018) WebMD.
 2. Moyer, C. (2018) Common Causes of Lower Leg Pain. Very Well Health.
 3. Biber Brewer, R., Gregory, A.J.M. (2012) Chronic Lower Leg Pain in Athletes, A Guide for the Differential Diagnosis, Evaluation, and Treatment. Sports Health. 4(2): 121–127.
 4. Cirino, E., O'Connell, K. (2016) What Causes Leg Pain? Healthline.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.33 / 5   3
Facebooktwitterpinterestmail
13-12-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: bol u desnoj nozi, bol u listu, kad bole noge u listovima, bol ispod kolena sa prednje strane, sta znaci kad bole noge ispod kolena, uzrok bolova u nogama, bol u jednoj nozi, bol oko cjevanice sjedenje, bol kost ispod koljena, www strasni bolovi i trnjenje u nogama,