Crvenilo lica – koji su mogući uzroci i kako ga ublažiti

crvenilo lica

Jedan od simptoma koji najčešće susrećemo u današnje vrijeme svakako je crvenilo lica ili eritem lica (medicinski naziv koji često nalazimo). Budući da se nalazi na jako vidljivom mjesto, jako se brzo i detaljno primjećuje.

Iako je simptom mnogih bolesti, često po određenim karakteristikama, crvenilo lica može ukazati na točno određenu bolest. Stoga je jako bitno i kada je crvenilo prvi put primijećeno, nestaje li i ponovno se pojavljuje te kakvog je točno oblika. 

 

Uzroci

U uzroke crvenila lica svrstavamo razne poremećaje i bolesti, od manjih estetskih problema do ukazatelja ne neke ozbiljnije bolesti:

 • Njega lica – koža lica je najizloženiji dio ljudskog tijela. Elementi poput vode, vjetre i sunce (i njegovih štetnih UV zraka), gotovo svakodnevno dolaze u doticaj s kožom lica. Zbog toga bi prikladna njega kože trebala biti dio svakodnevnog rituala. Čišćenje, pilingiranje i njega prikladnim kremama su nužni za održavanje zdrave kože. Muškarci često mnogo manje vremena posvećuju njezi lica na ovakav način, stoga su u ovim slučajevima češći primjeri od žena.
 • Rosacea kožna bolest koju karakterizira crvenilo lica. Crvenilo je smješteno na sredini lica, karakteristične su vidljive male krvne žile, a crvenilo se također periodično pojavljuje i nestaje. Češće su pogođene žene srednje životne dobi.
 • Alergijski ili kontaktni dermatitis alergijsku reakciju karakterizira pretjeran odgovor imunološkog sustava na podražaj. Uzrok alergijskoj reakciji može biti neki alergen iz zraka, prašina ili jednostavno dodir u slučajevima kontaktnog dermatitisa.
 • Autoimunosne bolesti – autoimunosne bolesti su skupina bolesti u kojima se imunoloških sustav našeg tijela okrene protiv nas i počne napadati zdrave stanice i organe ljudskog tijela. Mnogi od tih bolesti kao simptom imaju eritem ili crvenilo u području lica: Sistemski eritematozni lupus, Sjogrenov sindrom
 • Hormonalni poremećaji menopauza, perimenopauza, zloupotreba hormona, hormonske bolesti i hormonalne promjene uzrokovane kontracepcijskim tabletama mogu uzrokovati promjene na koži vašeg lica, uključujući akne i crvenilo.

Kako ga ublažiti?

Rješenju problema crvenila lica pristupamo ovisno o uzroku. Nažalost, problem je što za mnoge od uzroka crvenilu lica ne postoji jednostavno rješenje u vidu lijeka, a često i je sama bolest koju karakterizira crvenilo lica uzrokovana raznim faktorima.

Stoga je ublaživanju i smanjivanju ovih simptoma potrebno pristupiti detaljno i metodično:

 • Popravite njegu lica – piling je potreban kako bi odstranio odumrle površinske stanice kože i očistio pore (zajedno sa sredstvom za čišćenjem lica). Kreme hrane i njeguju kožu. Probajte birati kreme koje su rađene na prirodnoj bazi, izbjegavajte agresivna sredstva (alkohol) i iritanse.
 • Zaštite se od sunca – ne samo kožu lica, nego i ostatka tijela. Štetne UV zrake su također često uzrok tumora kože.
 • Posjetite dermatologa – ponekad je potreban preparat na hormonalnoj bazi ili kreme koje se izdaju na recept. Korisno se i posavjetovati sa svojim dermatologom o vrsti kože i kako je tretirati i njegovati.
 • Prehrana – loša i neuravnotežena prehrana, hipovitaminoza i manjak određenih nutrijenata može biti poguban za vašu kožu

Prirodna rješenja za ublažavanje crvenila lica

Bez obzira na uzrok vašeg crvenila u nastavku vam donosimo nekoliko ideja kako ublažiti ublažiti crvenilo lica.

 1. Maska od krastavaca –  premda ne postoje znanstveni dokazi o učinku krastavaca na licu, njegova upotreba kao prirodnog lijeka datira iz 1649. godine. Za dobar učinak poželjno je koristiti hladne krastavce iz hladnjaka, dodati ih u sjeckalicu ili blender te usitniti. Dobivenu kašu (smjesu) stavite na lice i pustite da odstoji 10-15 minuta, potom isperite hladnom vodom.
 2. Prehrana protiv crvenila – postoje posebni programi prehrane koji se primjenjuju u situacijama kad je crvenilo posljedica upalnih stanja. Cilj prehrane je rashladiti tijelo i smanjiti upalu. Preporuča se izbjegavanje hrane koja podiže temperaturu tijela (začinjena i ljuta hrana, alkohol, topli napitci i sl.), a konzumiranje namirnica koje rashlađuju ( špinat, krastavac, dinja, breskve celer, jabuke itd.).
 3. Manuka med – ublažava crvenilo kod rozacee i seboreičnog dermatitisa.
 4. Obloge od čaja (menta, kamilica ili zeleni čaj) – skuhajte vodu i dodajte nekoliko vrećica čaja (ili 1 žlicu čaja u listićima). Čaj ostavite 10-tak minuta potom procijedite. Ohlađeni čaj spremite u hladnjak da se potpuno ohladi. Kad se čaj ohladio možete koristiti hladne obloge.

Crvenilo i sram

Crvenilo lica je mnogo puta opisano kroz nelagodu i zaljubljivanje. U takvim situacijama, emotivne reakcije nekih ljudi su vidljive i kroz crvenilo na licu, što u određenim okolnostima može postati i nepoželjno ili neugodno za pojedinca. Ako se sami ne može izvježbati kontrolirati svoju emotivnu reakciju, znajte da je to poprilično uobičajena ‘slabost’ ljudskog mozga i da se uz pravog stručnjaka vrlo lako može savladati.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.11 / 5   9
Facebooktwitterpinterestmail
12-12-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: crvenilo na licu, crvenilo lica, crvenilo lica simptomi, crvenilo lica prirodni lijek, crvenilo na obrazima, crvenilo lica djeca, zbog cega dobijamo crvenilo na licu, crvenilo koze na licu, crvenilo kože lica, crvenilo i svrab po licu,