Curenje nosa – uzroci, simptomi i liječenje

curenje-nosa
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Rhinorrhea ili rhinorrhoea je stanje u kojem je nosna šupljina ispunjena značajnom količinom sluzave tekućine. Stanje, obično poznato kao „curenje nosa“, pojavljuje se relativno često te se obično ne smatra opasnim.

Rhinorrhea je čest simptom alergija i nekih bolesti, poput prehlade ili peludne groznice, a može biti i nuspojava plakanja, izloženosti niskim temperaturama odnosno konzumiranja opioida, poput metadona.

Liječenje obično nije potrebno, no postoji niz raspoloživih medicinskih tretmana i preventivnih tehnika.

Simptomi

Rhinorrhea je karakterizirana proizvodnjom viška sluzi od strane sluznice koja okružuje nazalne šupljine. Membrane stvaraju sluz brže nego što ona može biti obrađena, što uzrokuje njezino skupljanje u nosnim šupljinama.

Kada je gornji dio šupljine ispunjen, prolaz zraka je blokiran, što uzrokuje otežano disanje kroz nos. U slučaju otežanog protoka zraka, on se može zadržati, primjerice u sinusnoj šupljini, što može uzrokovati glavobolju, ali i upalu sinusa. Ako se sluz zadržava u Eustahijevoj cijevi, postoji mogućnost infekcije uha odnosno boli u tom području.

Višak sluzi koji se gomila u grlu ili stražnjem dijelu nosa može uzrokovati kapanje iz nosa, što može rezultirati grloboljom ili kašljem. Ostali simptomi koji se mogu javiti su: kihanje, krvarenje ili iscjedak iz nosa.

Uzroci

Niske temperature

Curenje nosa je posebno često tijekom zimskih mjeseci, i to zbog kombinacije termodinamike i prirodnih reakcija tijela na hladne vremenske podražaje.

Jedan od ciljeva nosne sluzi je zagrijavanje zraka prilikom udisanja na toplinu tijela. Da bi to mogle, nosne šupljine moraju stalno biti obložene tekućom sluzi. U hladnim, suhim sezonama, sluznica nosa može se isušiti, zbog čega ona stalno mora proizvoditi više sluzi, kako bi šupljine bile obložene. Kao rezultat toga, nosna šupljina može biti popunjena sa sluzi.

U isto vrijeme, kada se zrak ispušta, vodena para u dahu kondenzira kada se topli zrak iz unutrašnjosti susreće s hladnim zrakom u blizini nosnica. To uzrokuje stvaranje viška vode unutar nosne šupljine. U tim slučajevima, obično višak vode uzrokuje curenje nosa.

Infekcije

Curenje nosa može biti simptom drugih bolesti, poput prehlade ili gripe. Tijekom tih infekcija, nosne sluznice proizvode višak sluzi koji popunjava nazalne šupljine, i to kako bi se spriječilo širenje infekcije na pluća i dišne puteve, gdje bi mogla prouzročiti daleko goru štetu.

Tijekom virusne infekcije može se javiti i sinusitis, koji također može uzrokovati veću proizvodnju sluzi. Akutni sinusitis karakteriziraju otekline nazalnih prolaza tijekom virusne infekcije, dok kronična upala sinusa nastaje u slučaju jednog ili više nosnih polipa. Ovo može biti uzrokovano devijacijom septuma, kao i virusnim infekcijama.

Alergije

Curenje nosa može se javiti i u slučaju alergija na određene tvari, kao što su pelud, prašina, lateks, soja, školjke ili životinjska prhut. Kod osoba sa senzibiliziranim imunološkim sustavom, udisanje jedne od tih tvari potiče proizvodnju antitijela imunoglobulina E (IgE), koji se veže na mastocite i bazofile.

IgE vezana za mastocite su stimulirana od strane peluda i prašine, što uzrokuje oslobađanje upalnih medijatora, kao što je histamin. S druge strane, to uzrokuje, između ostalog, i upale te otekline tkiva nosne šupljine, kao i pojačano stvaranje sluzi.

Čestice u zagađenom zraku te kemikalije poput klora i deterdženata mogu znatno pogoršati stanje.

Pretjerano suzenje očiju

Curenje nosa također može biti povezano i s pretjeranim suzenjem očiju, bilo zbog emocionalnih događaja ili iritacije očiju. Kada se proizvodi višak suza, tekućina se odvodi kroz unutarnji kut kapaka, nazolakrimalni kanal, te potom u nosnu šupljinu. Kod veće količine suza, veća količina tekućine dospijeva u nosne šupljine te se potom obično oslobađa u obliku sluzi u nosnicama.

Traume glave

Curenje nosa koje se javlja zbog ozljede glave može biti mnogo ozbiljnije stanje. Bazilarni prijelom lubanje može dovesti do rupture barijere između sinonazalne šupljine i prednje ili srednje kranijalne jame. To može uzrokovati da ispunjavanje nosne šupljine cerebrospinalnom tekućinom.

Ovo stanje poznato je kao cerebrospinalna rhinorrhea ili CSF rhinorrhoea, a može dovesti do niza ozbiljnih komplikacija, pa čak i smrti.

Ostali uzroci

Curenje nosa može se javiti i kao simptom konzumiranja opioida uz lučenje suza. Drugi uzroci uključuju cističnu fibrozu i kašalj, nosne tumore, hormonske pojave i kronične glavobolje. Rhinorrhea također može biti posljedica i nekoliko genetskih poremećaja, kao što je primarna cilijarna diskinezija.

Liječenje

U većini slučajeva liječenje curenja nosa nije potrebno i proći će samo od sebe, posebno ako je ono simptom infekcije. Općenito, ispuhivanje sluzi iz nosa može pomoći, a mogu se upotrijebiti i slani nosni sprejevi, no oni mogu postati kontraproduktivni nakon nekoliko dana korištenja, uzrokujući rhinitis medicamentosu.

U slučajevima ponavljajućeg curenja nosa, poput onog zbog alergija, postoji veliki broj dostupnih tretmana te nekoliko vrsta antihistaminika.

Osobe kojima je održavanje čistog nazalnog prolaza bitno, poput pjevača, mogu koristiti tehniku zvanu nazalno ispiranje nosa“, kako bi spriječili curenje. Ispiranje nosne šupljine vrši se slanom vodom, a moguće je kupiti i gotove pripravke za ispiranje.

Izvor: Wikipedia.org

NAJČITANIJI TEKST DANAS:
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Ulje crnog kima (250 ml)
Ulje crnog kima (250 ml)

Eko 100% organsko hladno prešano.

156 kn

Kapsule crnog kima (180 kapsula)
Kapsule crnog kima (180 kapsula)

Protiv alergija i za jačanje imuniteta.

159 kn

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Saznajte više o: , , , ,

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

3.21 / 5 (14 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni

Drugi upravo čitaju:

Pojmovi uz članak: curenje nosa, suzenje ociju, kako zaustaviti curenje nosa, voda iz nosa, curenje iz nosa, curenje vode iz nosa, stalno curenje nosa, kako zaustaviti curenje iz nosa, kihanje i curenje nosa, curenje nosa i kihanje,