Granulom u plućima

Pluća

Granulom je malo upaljeno područje u tkivu zahvaćenom ozljedom ili infekcijom. Granulomi se najčešće javljaju u plućima, ali se mogu pojaviti i u drugim dijelovima tijela. Oni najčešće ne uzrokuju nikakve simptome, a dijagnosticirani su slučajno (vide se na rendgenskoj slici). Granulomi su benigni (neopasni), ali se ponekad na rengenskoj slici zamijene za karcinom pa se pacijent nepotrebno uzruja.

Granulom u plućima

Najčešći uzrok plućnog granuloma je histoplazmoza (infektivno oboljenje izazvano gljivicom). Osobe s plućnom histoplazmozom često ni ne sumnjaju da su imali bolest. Granulomi nastali zbog histoplazmoze su obično vidljivi na rendgenskim zrakama jer su se kalcificirali pa imaju istu gustoću kao i kosti.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Liječnik može dijagnosticirati granulom gledanjem rendgenskih snimaka pluća ili, ako granulom nije kalcificiran, gledanjem CT slike. CT može otkriti kalcij koji nije evidentan na rendgenskoj snimci.

Liječenje granuloma

Većina granuloma ne zahtijeva poseban tretman.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.63 / 5   8
Facebooktwitterpinterestmail
19-06-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: Granulom, mikronodus, nodus na plućima, sta je mikronodus na plucima, granulom simptomi, granulom pluća, mikronodus je, mikronodus na plucima, šta je mikronodus, kalcificirani nodus,