Hipoglikemija – uzroci, simptomi i liječenje

hipoglikemija1

Hipoglikemija je stanje koje karakterizira nenormalno niska razina šećera u krvi (glukoze), glavnog izvora energije potrebnog vašem tijelu. Napadaj hipoglikemije može biti posljedica prevelike doze inzulina, zanemarivanja preporučene satnice obroka, kao i prenaporne ili preduge fizičke aktivnosti.

Hipoglikemija je obično povezana s liječenjem dijabetesa. Međutim, niz uvjeta, mnogi od njih rijetko, može uzrokovati nisku razinu šećera u krvi kod osoba koje ne boluju od dijabetesa. Hipoglikemija nije sama po sebi bolest, već pokazatelj zdravstvenog problema.

Liječenje uključuje brze korake kako bi se razina šećera u krvi vratila u normalan raspon od 3,9 – 6,1 mmola po litri; bilo s visokim udjelom šećera u hrani ili lijekovima. Dugotrajno liječenje zahtijeva prepoznavanje i liječenje temeljnog uzroka hipoglikemije.

Uzroci hipoglikemije

Hipoglikemija nastaje kada razina šećera u krvi (glukoze) padne prenisko. Postoji nekoliko razloga zašto se to može dogoditi, a najčešće je nuspojava lijekova koji se koriste za liječenje dijabetesa.

Tijekom probave, vaše tijelo razgrađuje ugljikohidrate iz hrane – kao što su kruh, riža, tjestenina, povrće, voće i mliječni proizvodi – u različite molekule šećera. Jedna od tih molekula šećera je glukoza, glavni izvor energije za tijelo. Glukoza se apsorbira u krvotok nakon obroka, ali to se ne može dogoditi bez pomoći inzulina – hormona koji luči gušterača.

Glukoza je šećer po svom sastavu i služi kao stanično gorivo, odnosno izvor energije za stanice. Jetra regulira koncentraciju glukoze u krvi čime omogućava svim stanicama tijela primjereni dotok energije. Za razliku od nekih drugih tkiva (kao što su primjerice mišići), mozak ima konstantnu potrebu za energijom, stoga nije potreban inzulin da bi se glukoza unijela u moždane stanice i koristila kao izvor energije.

Koncentracija glukoze u krvi i njen unos u različita tkiva ovisi o hormonima gušterače: glukagonu i inzulinu.

Inzulin pospješuje ulazak glukoze u stanice različitih tkiva i izlučuje se kada hranom unosimo dovoljno glukoze, dok se glukagon luči u uvjetima kada je potrebno održati razinu glukoze u krvi na optimalnoj razini primjerice između obroka.

Hipoglikemija je posebno opasna za mozak, budući da mozak ima jako ograničenu sposobnosti korištenja drugih izvora energije osim glukoze.

Ako niste jeli nekoliko sati, razina šećera u krvi pada, te drugi hormon gušterače, glukagon, signalizira jetri oslobađanje glukoze natrag u krvotok. Tako se održava normalna razina šećera u krvi do sljedećeg obroka.

Hipoglikemija kod osoba bez šećerne bolesti je mnogo rjeđa. Uzroci mogu uključivati:

 • Lijekovi – određeni lijekovi mogu uzrokovati hipoglikemiju, osobito kod djece ili osoba sa zatajenjem bubrega.
 • Pretjerana konzumacija alkohola – može uzrokovati blokiranje pravilnog rada jetre.
 • Teške bolesti – teška oboljenja jetre, poput hepatitisa, mogu uzrokovati hipoglikemiju. Poremećaji u radu bubrega tijekom liječenja, mogu uzrokovati nepravilno izlučivanje lijekova, a samim time i utjecati na razinu glukoze u krvi zbog nakupljanja istih. Dugotrajno gladovanje, u poremećajima prehrane (anoreksija), može također dovesti do hipoglikemije.
 • Prekomjerna proizvodnja inzulina – rijedak tumor gušterače (inzulinom) može izazvati hiperprodukciju inzulina, što rezultira hipoglikemijom.
 • Hormonski nedostaci – određeni poremećaji nadbubrežne žlijezde i hipofize mogu rezultirati nedostatkom ključnih hormona koji reguliraju proizvodnju glukoze. Djeca s takvim poremećajima su sklonija hipoglikemiji nego odrasle osobe.

Hipoglikemija se obično događa kada dugo ne jedete (ako ste u stanju gladovanja), ali to nije uvijek slučaj. Ponekad se ona javlja i nakon obroka, jer tijelo proizvodi više inzulina nego je potrebno. Takva vrsta hipoglikemije se naziva reaktivna, a najčešća je kod ljudi koji su imali operaciju želuca.

Hipoglikemija kod djece i beba

Hipoglikemija se može javiti i kod djece i beba. Dojenjem možete pomoći svojoj bebi da pobijedi hipoglikemiju. Hipoglikemija se kod male djece može pojavljivati povremeno ili uzastopno.

Ako primijetite da je dijete često neobično pospano i slabo – vrijeme je za posjet liječniku. Ako je netko iz vaše obitelji bolovao ili boluje od hipoglikemije, onda se vrlo vjerojatno radi o nasljednom stanju. Kod beba koje pate od hipoglikemije – preporučuje se pojačano dojenje. Kod tek rođenih beba, hipoglikemiju je teško dijagnosticirati jer tako mala djeca – stalno spavaju.

Hipoglikemija kod djece i beba praćena je ovim simptomima

 • smanjen apetit
 • umor
 • teško disanje
 • koža koja poprima ljubičastu boju

Hipoglikemija se kod djece i beba dijagnosticira testiranjem krvi i urina. Ako nalazi budu pozitivni – dijete je potrebno stalno kontrolirati prateći razinu šećera u krvi. Ako nalazi potvrde hipoglikemiju, ali se ne može prepoznati točan uzrok, dijete će biti poslano na magnetsku rezonancu.

Tretman je za svako dijete individualan, ovisno o tome što su nalazi pokazali. Teži oblik hipoglikemije može dovesti do mentalne retardacije ili zatajenja srca, stoga je vrlo bitno pravovremeno dijagnosticirati i kontrolirati hipoglikemiju kod djece.

hipoglikemija

Simptomi hipoglikemije

Simptomi hipoglikemije se razlikuju od slučaja do slučaja. Prvo se javlja osjećaj nelagode, a zatim snažno znojenje. Ponekad osoba, iako toga nije svjesna, može postati agresivna i odbijati svaku suradnju. U iznimno teškim slučajevima moguća je i nesvjestica. Kod mlađih osoba javljaju se grčevi.

Vaše tijelo i mozak trebaju stalnu opskrbu šećerom kako bi funkcionirali ispravno. Ako razina glukoze postane preniska, javlja se hipoglikemija, a može izazvati ove znakove i simptome:

 • Lupanje srca
 • Umor
 • Blijeda koža
 • Neodlučnost
 • Anksioznost
 • Znojenje
 • Glad
 • Razdražljivost
 • Peckanje oko usta
 • Plakanje tijekom spavanja

Pogoršanje stanja hipoglikemije može uključivati ove znakove i simptome:

 • Zbunjenost i abnormalno ponašanje
 • Nemogućnost završavanja rutinskih zadataka
 • Vizualni poremećaji (zamagljen vid)
 • Napadaji
 • Gubitak svijesti

Dijagnoza hipoglikemije

Za postavljanje dijagnoze hipoglikemije bit će dovoljan laboratorijski nalaz krvi. Ako je glukoza uredna, hipoglikemija se isključuje. Ako se pak dokaže hipoglikemija, treba odrediti razine inzulina C-peptida i proinzulina.

Pacijenta se može uputiti na razna testiranja u kontroliranim uvjetima (test gladovanja kroz 72 sata, test fizičke aktivnosti 30 minuta). Ako se ni tada ne javi hipoglikemija, daljnje pretrage nisu potrebne.

Liječenje hipoglikemije

Početno liječenje hipoglikemije uključuje podizanje razine šećera u krvi. Ono, naravno, ovisi o simptomima. Rani simptomi se obično mogu ukloniti konzumiranjem 15 do 20 grama brzodjelujućih ugljikohidrata.

To su namirnice koje se lako pretvaraju u šećer u tijelu, poput bombona, voćnih sokova, bezalkoholnih pića ili pak tableta glukoze. Namirnice koje sadrže masnoće ili bjelančevine nisu dobri tretmani za hipoglikemiju, jer proteini i masnoće mogu usporiti apsorpciju šećera.

Kada se razina šećera u krvi vratila u normalu, važno je imati snack ili mali obrok, koji može pomoći u stabiliziranju razine šećera u krvi. To također pomaže tijelu napuniti zalihe glikogena koje su mogle biti iscrpljene tijekom hipoglikemije.

Ako je lijek uzrok hipoglikemije kod vas, liječnik će vam vjerojatno predložiti promjenu lijeka ili njegove doze. Kod tumora na gušterači jest najčešće potrebno njegovo kirurško uklanjanje. U nekim je slučajevima potrebno i djelomično uklanjanje gušterače. Kako biste se što lakše nosili s hipoglikemijom pripremili smo nekoliko metoda samopomoći, koje će vam i vaš liječnik preporučiti:

 • Ako ste skloni hipoglikemičkim napadajima, nosite uvijek sa sobom tablete glukoze, kocke šećera ili bombone.
 • Na prvi znak napadaja pojedite nekoliko bombona ili kocki šećera, sve dok se stanje ne normalizira (najčešće za nekoliko minuta sve bude u redu).
 • Ne zaboravite upozoriti vašu obitelj i prijatelje, da vam ponude nešto slatko ako budete bili razdražljivi ili budete odbijali suradnju.
 • Recite im da će vam nekoliko gutljaja mlijeka ili malo sirupa biti dovoljno da se priberete i sami nešto pojedete, međutim upozorite ih da vas nipošto na silu ne hrane s nečim dok niste pri svijesti jer bi vas tako mogli ugušiti.
 • Umjesto tableta glukoze, danas postoje injekcije glukagona. Mnogi pacijenti obučavaju svoje najbliže kako će im dati injekciju hormona u mišić ruke ili noge. 

Bolničko liječenje odvija se sličnim tempom (uz pomoć injekcije glukoze), ali ćete vjerojatno morati ostati neko vrijeme u bolnici kako biste se odmorili. Ako nikada do tada niste imali napadaj hipoglikemije – vjerojatno ćete morati napraviti nekoliko pregleda kako bi se utvrdio uzrok napadaja. 

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.18 / 5   11
Facebooktwitterpinterestmail
23-04-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: hipoglikemija, hipoglikemija simptomi, nizak secer, nizak šećer u krvi, nizak šećer u krvi simptomi, simptomi niskog šećera, hipoglikemija uzroci, niski secer, simptomi hipoglikemije, nizak secer simptomi,