Krv u stolici (rektalno krvarenje) – koji su mogući uzroci?

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Krv u stolici može biti svijetlo crvena, jarko crvena, boje kestena ili crna, no može se javiti i kao okultno krvarenje (nevidljivo golim okom).

Krv u stolici kod odraslih osoba može biti u rasponu od bezopasnih, neugodnih stanja gastrointestinalnog trakta, kao što su hemoroidi, pa sve do ozbiljnih stanja poput tumora. Tragovi krvi u stolici mogu upućivati na tumor debelog crijeva ili rektuma. U svakom slučaju, ako primjetite krv u stolici, svakako biste se trebali obratiti svom liječniku.

Rektalno krvarenje – što nam govori boja krvi u stolici?

Rektalno krvarenje (medicinski poznato i kao Hematohezija) odnosi se na svijetlo crveno krvarenje iz anusa, često pomiješano sa stolicom i/ili krvnim ugrušcima. Rektalno krvarenje najčešće dolazi iz debelog crijeva, rektuma ili anusa, a boja krvi često ovisi o mjestu krvarenja u probavnom sustavu. Općenito, ako je krvarenje bliže anusu, krv će biti svjetlija.

Dakle, krvarenje iz anusa i rektuma te sigmoidnog debelog crijeva obično je svijetlo crvene boje, dok krvarenje iz poprečnog debelog crijeva te desnog debelog crijeva ima tendenciju biti tamno crveno ili boje kestena.

Krv u stolici kod odraslih (rektalno krvarenje) osoba, odnosno svježa krv u stolici može biti uzrokovana puknućem hemeroida. Svježa krv u stolici može biti praćena simptomima poput bolova u predjelu trbuha, izrazitom boli u predjelu rektuma ili anusa. Tragovi krvi u stolici mogu biti praćeni i drugim simptomima poput:

Ako uočite dva ili više simptoma, obavezno se javite vašem liječniku ili otiđite na hitni prijem. Liječnik će vas najprije spojiti na infuziju, a po potrebi i na transfuziju, a zatim će tražiti uzrok krvarenja.

krv u stolici

Melena – tamna i ljepljiva krv u stolici

Krv odnosno krvarenje kod odraslih osoba može biti crno, ljepljivo i neugodnog mirisa. Takvo krvarenje naziva se melena, a nastaje kada je svježa krv u debelom crijevu dovoljno dugo da bi se zbog bakterija razvio hematin, koji krvi daje crnu boju.

Hematin nastaje djelovanjem jakih kiselina. Dakle, iz krvi koja dolazi u doticaj sa želučanim sokom, koji je kiseo zbog velike količine kloridne kiseline (HCl), nastaje tamnomodri ili crni pigment hematin.

Melena obično ukazuje na krvarenje iz gornjeg probavnog sustava (primjerice, krvarenje iz ulkusa želuca, dvanaesnika ili tankog crijeva), jer se krv u probavnom traktu obično zadržava duže vremena prije nego li izađe iz tijela. 

Najčešći su uzroci krvarenje iz kroničnog ulkusa ili kronični gastritis. Krv u stolici kod odraslih osoba, odnosno pojava crne stolice može biti posljedica čira ili infekcije bakterijom Helicobacter pylori, divertikuloze ili Crohnove bolesti.

Melena (crna stolica) se ponekad može javiti i zbog krvarenja iz desnog dijela debelog crijeva, dok se krvarenje iz sigmoidnog debelog crijeva i rektuma obično ne zadržava u tijelu dovoljno dugo da bi bakterije krvi dale crnu boju.

Rijetko, velika količina krvarenja iz desnog debelog crijeva, tankog crijeva odnosno zbog čira na želucu ili dvanaesniku, može uzrokovati brzi prolaz krvi kroz probavni trakt, a rezultat će biti rektalno krvarenje u jarko crvenoj boji, odnosno svježa krv u stolici.

U tim situacijama, krv prolazi kroz debelo crijevo tako brzo da nema dovoljno vremena da bi zbog bakterija poprimila crnu boju. Krv u stolici također može biti uzrok upalne bolesti crijeva, a više o njoj pročitajte ovdje.

test okultno krvarenje

Okultno krvarenje

Tragovi krvi u stolici koji se ne mogu primijetiti golim okom nazivaju se okultnim krvarenje. Ovakvo krvarenje dijagnosticira se posebnim testom odnosno analizom stolice.

Ponekad, krvarenje iz probavnog trakta može biti presporo da bi se javila melena ili rektalno krvarenje. Kod tih bolesnika, krvarenje je okultno odnosno nije vidljivo golim okom, a krv se može primijetiti samo testiranjem stolice u laboratoriju.

Okultno krvarenje ima mnogo istih uzroka kao i rektalno krvarenje i može dovesti do istih simptoma. Ono je često povezano s anemijom, odnosno manjkom željeza u krvi. Tragovi krvi u stolici koji nisu vidljivi golom oku mogu biti uzrokovani:

  • aspirinom
  • kortikosteroidima
  • velikim količinama alkohola

Ako primijetite i najmanju količinu krvi u stolici ili vam stolica ne izgleda kao inače (takvo stanje traje tjedan ili duže) javite se liječniku, koji će vas poslati na pretrage. Pravovremena dijagnoza spašava život. 

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

4.23 / 5   43
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: krv u stolici, krv iz anusa, Svijetla stolica, Crvena stolica, krvarenje iz anusa, rektalno krvarenje, krvarenje iz cmara, crvenkasta stolica, krvarenje u stolici, crvena stolica od cikle,