Mučnina u želucu i opća slabost – mogući uzroci i liječenje

mučnina u želucu

Postoji bezbroj mogućih uzroka mučnine u želucu i opće slabosti, jednih od najčešćih simptoma s kojima se ljudi javljaju svom liječniku. U nastavku teksta bit će nabrojani neki od njih te koja je potencijalna terapija.

Mučnina i slabost
Foto: Photo Secrets

Gastritis

Gastritis ili upala želučane sluznice uzrokuje neugodu u želucu, od pojave boli u predjelu želuca pa do boli koja se širi na leđa, ali mogući su i simptomi poput mučnine i gubitka apetita bez boli. Može trajati danima i pogoršavati se na određenu hranu (prezačinjenu, masnu) i napitke (kava, alkohol).

Liječenje

Promjena prehrane, testiranje na bakteriju Helicobacter pylori i antibiotska terapija ako ste pozitivni. Uz to, prepisuju se inhibitori protonske pumpe, antacidi i lijekovi koji snizuju razinu kiseline u želucu.

Više informacija možete pročitati ovdje.

Želučani ulkus

Ulkus ili čir na želucu može biti razlog mučnine i slabosti, uz pojavu simptoma poput boli u tom predjelu ili crne stolice ako dođe do krvarenja iz ulkusa.

Liječenje

Terapija je ista kao i u gastritisu, dakle promjena prehrane i prestanak konzumacije kave i alkohola uz prestanak pušenja, uzimanje prepisanih lijekova poput antacida i ostalih koji snizuju razinu kiseline u želucu. Bitno je prekinuti uzimanje nesteroidnih protuupalnih lijekova (ibuprofen, aspirin) jer oni doprinose oštećenju želučane stijenke.

Više informacija možete pročitati ovdje.

Gastroenteritis

Gastroenteritis je upala probavnog sustava koja uzrokuje mučninu, povraćanje i proljeve te slabost. Virusnog je podrijetla i obično prolazi unutar 2 do 3 dana.

Liječenje

Terapija je simptomatska. Važno je unositi dovoljno tekućine (i elektrolitskih rehidracijskih napitaka) za sprječavanje dehidracije. Ako su povraćanje i proljevi teškog karaktera, liječnik vam može prepisati lijekove za smanjenje mučnine i proljeva.

Više informacija možete pročitati ovdje.

Anemija

Anemija uzrokovana manjkom željeza česti je uzrok pojave opće slabosti, vrtoglavice, glavobolje i mučnine.

Anemija može biti posljedica i obilnih menstruacija kod žena, kroničnih bolesti, raka i autoimunih bolesti, stoga je potrebno otkriti uzročnika kako bi se mogla uspješno liječiti.

Liječenje

Ovisi o uzroku anemije. Ako se radi o manjku unosa željeza, započne se terapija željezom i preporuča se prehrana bogata vitaminima i željezom. U ostalih slučajevima nekad su potrebne transfuzije krvi, ali i liječenje primarne bolesti.

Više informacija možete pročitati ovdje.

Mononukleoza

Epstein-Barr virus (i rjeđe citomegalovirus) uzročnici su mononukleoze, tzv. bolest poljupca s obzirom da se prenosi slinom.

Simptomi mogu biti blagi od lagane mučnine bez povraćanja, otečenih limfnih čvorova i grlobolje, do pojave ekstremnog umora i slabosti, bolova u mišićima, povraćanja i visoke tjelesne temperature.

Liječenje

Ne postoji terapija jer je bolest virusnog karaktera. Mirovanje, lijekovi protiv bolova i antipiretici za snižavanje tjelesne temperature više od 38 stupnjeva te unos dovoljno tekućine su jedini koji mogu olakšati borbu sa simptomima.

Više informacija možete pročitati ovdje.

Hepatitis

Hepatitis je upala jetre koja može biti virusnog podrijetla, ali i autoimunog te sekundarno nastali hepatitis kao posljedica droga, alkohola i određenih lijekova. Karakteriziraju ga umor, gubitak apetita i mučnina, neobjašnjiv gubitak tjelesne težine, simptomi nalik gripi, tamni urin i blijeda stolica, žućkasta koža i bjeloočnice.

Liječenje

Terapija je određena tipom hepatitisa oboljele osobe te je li u akutnom i ili kroničnom stadiju. Bitna je pravilna prehrana i dovoljna hidracija, postoje specifični antivirusni lijekovi i interferon, te zadnja opcija transplantacija jetre.

Hipotireoidizam

Smanjeni rad štitnjače ili hipotireoidizam uzrokuje usporenost metabolizma, pojavu stalnog umora, mučnine, bezvoljnosti, dobivanje na tjelesnoj težini te čak opadanje kose.

Liječenje

Terapija unosom tireoidnog hormona (Euthyrox).

Depresija

Psihološko stanje bezvoljnosti, sniženog raspoloženja, gubitka uživanja u stvarima koje su prije donosile sreću, osjećaj beznađa i anksioznosti, gubitak apetita i pojava mučnine, manjak motivacije za ičime, opća slabost, poteškoće pri spavanju ili spavanje po cijele dane.

Posebno valja obratiti pažnju postoje li suicidalne misli i ako da, što prije potražiti pomoć stručnjaka.

Liječenje

U lakšim slučajevima depresije pomaže savjetovanje sa psihologom ili psihijatrom te potpora koju nude terapijske grupe. Često se mora pribjeći uzimanju antidepresiva na određeno ili dulje vrijeme.

Važno je na vrijeme prepoznati simptome i bez srama, straha ili bilo čega što uzrokuje okolišanje, javiti se liječniku jer postoji uspješno liječenje.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

0 / 5   0
Facebooktwitterpinterestmail
07-11-2019
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni