Oticanje nogu – uzroci i liječenje

oticanje-nogu
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Oticanje nogu može se javiti u bilo kojem dijelu noge, uključujući i stopala, zglobove, listove i bedra. Otekline mogu nastati zbog zadržavanja tekućine ili upale odnosno bolesti u ozlijeđenom tkivu ili zglobovima.

Mnogi uzroci oticanja nogu, kao što su dugotrajno stajanje ili sjedenje odnosno lakše ozljede, relativno su bezopasni, a liječnik ih lako može prepoznati. Ipak, ponekad otečene noge mogu biti znak ozbiljnijih poremećaja, kao što su bolesti srca ili krvni ugrušci.

Važno je zatražiti dijagnozu i liječenje kada se jave otekline nogu bez ikakvog razloga, ili su u pratnji naizgled nepovezanih simptoma, kao što su poteškoće pri disanju ili bol u prsima.

Doznajte više o krvnim ugrušcima!

Uzroci oticanja nogu

Postoji širok raspon potencijalnih uzroka oticanja nogu, a oni su uvelike i različitog stupnja ozbiljnosti.

Uzroci koji su vezani uz nakupljanje tekućine

Otečene noge uzrokovane nakupljanjem tekućine u tkivu nogu poznate su i kao periferni edem. Nekoliko sustava u tijelu pomaže u održavanju odgovarajuće ravnoteže tekućine, uključujući krvožilni sustav, limfni sustav i bubrege.

Problem u bilo kojem od ovih sustava može doprinijeti nakupljanju tekućine. Gravitacija također može doprinijeti nakupljanju tekućine u donjim ekstremitetima, a posebice prilikom dugotrajnog sjedenja ili stajanja.

Oticanje nogu zbog nakupljanja tekućine može biti uzrokovano čimbenicima kao što su:

Uzroci koji su vezani za upale

Oticanje nogu može biti uzrokovano i reakcijom imunološkog sustava, do koje dolazi zbog upale u tkivu. Pritom, može biti riječ o normalnoj reakciji na ozljedu ili bolesti, ili to može biti posljedica upalnih poremećaja, kao što je reumatoidni artritis. Otekline nogu, koje su vezane za upale, obično su bolne.

Faktori koji mogu doprinijeti upali tkiva u nogama uključuju:

Kada posjetiti liječnika?

Otekline nogu koje nisu hitan slučaj svejedno zahtijevaju pregled, kako bi liječnik postavio preciznu dijagnozu. Otečene noge koje su nuspojava lijekova, primjerice, mogu izgledati kao i otečene noge uzrokovane poremećajem bubrega. Stoga, posjetite liječnika u najkraćem mogućem roku, kako bi on ispitao temeljni uzrok.

Hitnu pomoć zatražite ako:

  • imate bol u prsima koja traje duže od nekoliko minuta 
  • otežano dišete
  • vas hvata vrtoglavica
  • ste zbunjeni
  • ste netom prije oticanja uzeli novi lijek
  • osjećate utrnulost ili trnce u nozi ili stopalu
  • istodobno oteknu prepone ili donji dio trbuha ili u tom području osjećate bol
  • ste uz sve navedene simptome trudnica

Također, zatražite hitnu pomoć ako znate ili sumnjate da je uzrok otekline tjelesna ozljeda, poput pada, sportske ozljede ili prometne nesreće.

Varikozne vene i edem nogu (Proširene površinske vene)

površinske vene

Površinske vene

Zbog gravitacije venski tlak u nogama je znatno viši od venskog tlaka u gornjim dijelovima tijela, čime se objašnjava nakupljanje krvi u nogama i edem. Tijelo je razvilo mehanizme zaštite u koje ubrajamo venske zaliske i vensku (mišićnu) crpku.

Venski zalisci sprječavaju povratak krvi u noge, a venska crpka funkcionira na sljedeći način: svaki put kad pokrenemo ili čak samo napnemo mišiće nogu, pritisnu se obližnje vene i krv se potakne potisne prema srcu.

Kada vene dugo vremena budu preopterećene, zalisci počinju propadati. U tom slučaju ni venska crpka ne može spriječiti nastanak edema. Tada često primjećujemo i varikozne vene, kvrgava izbočenja vena pod kožom cijele noge.

Oticanje gležnjeva

natečeni gležnjevi

Natečeni gležnjevi problem su velikog broja žena kao i muškaraca. Jedan od razloga oticanja gležnjeva je i genetska predispozicija. Oticanje gležnjeva mogu izazvati lijekovi za regulaciju tlaka, hormonske tablete kao i antidepresivi – u tom slučaju potrebno je odmah kontaktirati liječnika.

Višak kilograma također je jedan od faktora koju utječu na oticanje gležnjeva. Prilikom dugog stajanja primjerice u gradskom prijevozu, možete primijetiti oticanje gležnjeva.

Osobama koje imaju problema s natečenim gležnjevima, za vrijeme ljetnih mjeseci preporučuje se često odmaranje, jer prilikom visokih temperatura dolazi do zadržavanja tekućine u organizmu. Otečeni gležnjevi također mogu upućivati na kardiovaskularne bolesti te nepravilan rad mokraćnog sustava.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

4.04 / 5   189
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: oticanje nogu, otečene noge, natečene noge, voda u nogama, oticanje zglobova, otekle noge, oticanje stopala, oticanje nogu uzrok, oticanje zglobova na nogama, oteceni zglobovi na nogama,