Paučinaste vene – uzrok i liječenje

paucinaste-vene-uzrok

Paučinaste vene su proširene krvne žile vidljive ispod površine kože, a najčešće su plave, crvene ili ljubičaste boje. Paučinaste vene razlikuju se od uobičajenih proširenih vena po tome što ih ne možemo opipati ispod kože. Sve o uzrocima i načinu liječenja ovakvih vena pročitajte u nastavku. 

Paučinaste vene su uz varikozne vene vrlo česta pojava u današnjoj populaciji te ih je jednostavno prepoznati. To su proširene krvne žile koje vidimo ispod površine kože, no ne možemo ih opipati poput varikoznih vena, stoga se na njihovo liječenje odlučujemo najčešće iz estetskih razloga

Ove vene ne predstavljaju osobit rizik za naše zdravlje, ali su mnogima neprivlačne i razlog zašto ne pokazuju noge tijekom toplijih mjeseci. Paučinaste vene su također mnogo manjeg promjera od varikoznih vena, a primjećujemo ih većinom nakon 30-ih godina života. 

Zašto i kako nastaju paučinaste vene?

Postoji nekoliko čimbenika koji utječu na stvaranje i nastanak paučinastih vena. Prvi od njih je genetska predispozicija koja većinom garantira nastanak proširenih vena ukoliko su ih naši roditelji imali. Sljedeći čimbenik koji često zapostavljamo je upravo kretanje, a manjak kretanja i uredski poslovi čine nas izuzetno podložnima razvoju proširenih vena.

paucinaste-vene

Osim manjka kretanja, paučinaste vene mogu nastati tijekom trudnoće kada se javlja većina poteškoća u zdravlju nogu i stopala. Proširene vene također se mogu javiti uslijed prekomjerne težine koja kontinuirano vrši pritisak na noge. Još neki od čimbenika su prekomjerno izlaganje suncu, starenje i pretjerana konzumacija alkohola.

Dugotrajno sjedenje ili stajanje bez promjene položaja povećava rizik od nastanka proširenih vena. Paučinaste vene tako se počinju razvijati u 30.-im i 40.-im godinama života, dok s vremenom postaju sve uočljivije ispod površine kože. 

Karakteristike paučinastih vena

Naziv su dobile upravo zbog svoje sličnosti paukovoj mreži te se mogu javiti na raznim dijelovima tijela, a najčešće ipak na nogama i licu. Uz karakterističan izgled, paučinaste vene mogu uzrokovati bolove zbog pritiska ili svrbež kože ispod koje se nalaze.

Umorne noge već tijekom sredine dana također mogu ukazivati na problem paučinastih vena. Iako one ne uzrokuju pretjerane zdravstvene probleme, njihovo proširivanje ipak smanjuje izdržljivost te čini dugotrajno stajanje izuzetno nelagodnim. Moguća je i pojava otečenih gležnjeva te grčeva u nogama tijekom spavanja.

Mnogi smatraju da se paučinaste vene najčešće javljaju uslijed dugotrajnog izlaganja suncu i visokim/niskim temperaturama koje su stvarale pritisak na organizam i žile.

Kako spriječiti nastanak?

Proširene vene su problem s kojima se sve više ljudi mora nositi, a najbolji savjeti za prevenciju su prije svega kretanje. Preporučljivo je barem 30 minuta šetnje tijekom dana kako bismo se razgibali i protegnuli noge, dok će nam kretanje svakako pomoći i pri održavanju stalne kilaže te spriječiti prekomjernu težinu. 

Druga važna činjenica za prevenciju proširenih vena je obuća, posebice kod osoba s ravnim stopalima. Obuća će nam pomoći ublažiti pritisak tijekom dugotrajnog stajanja i smanjiti pojavu umornih nogu u kasnijim godinama života.

Liječenje paučinastih vena

paucinaste-vene-lijecenje

Paučinaste vene ne zahtijevaju osobitu liječničku pozornost, dok se mnogi na liječenje odlučuju iz estetskih razloga. Kada je riječ o liječenju paučinastih vena, postoji nekoliko opcija:

  • Laserski tretman – laser djeluje na proširene vene i smanjuje ih, a sam tretman uzrokuje manju bol i zahtjeva kratak oporavak. Laserski tretman preporučuje se provoditi u provjerenim klinikama čija cijena se većinom kreće od 600 kn po tretmanu.
  • Operativni zahvat – proširene vene mogu se ukloniti, no ovaj postupak može biti veoma bolan i zahtijevati dulji oporavak. Cijene operativnih zahvata dostupne su na upit u poliklinikama ili bolnicama u kojima bi se provodili te mogu varirati ovisno o potrebama i području koje se operira.
  • Skleroterapija – u proširene žile se ubrizgava sklerozirajuće sredstvo koje uzrokuje kontroliranu upalu, a rezultat je nestanak vena ili kapilara u potpunosti. Cijena sklerozacije kreće se o 1800 kn po jednoj nozi, no može ovisiti od klinike do klinike,
  • UGFS – ultrazvukom navođen zahvat na venama nešto je novije poznat zahvat čija se cijena kreće od 2900 kn na dalje.

Najpristupačnije liječenje možemo pokušati s kremama koje će smanjiti vidljivost vena i ublažiti eventualne bolove. svrbež i osjećaj umornih nogu. 

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
28-11-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: paučinaste vene, paučinaste vene prirodni lijek, vene na licu vidljive, uklanjanje paučinastih vena, prosirena vena nije vidljiva, paucinaste vene na nogama, paučinaste vene krema, ljubicaste kapilare lijecenje, lijecenje vena na nogama prirodnim putem, krema za paučinaste vene,