Povećani limfni čvorovi – značenje, uzroci, simptomi, dijagnoza i liječenje

Limfadenopatija

Medicinski izraz za povećane limfne čvorove je limfadenopatija. Važna je uloga limfnih čvorova u obrani organizma od raznih utjecaja, a njihovo uvećanje mogu upućivati na infekcije, patološke imunološke reakcije, zloćudne bolesti itd. Dijagnoza je iscrpna, a liječenje ovisi o uzroku.

Povećani limfni čvorovi – značenje

Limfadenopatija podrazumijeva povećane limfne čvorove. Procjenjuje se da u organizmu postoji oko 600 limfnih čvorova. Normalna je veličina limfnih čvorova do 1 cm.

Mnogostruka je uloga limfnog tkiva, limfnih čvorova i limfocita u infektivnim, upalnim i imunološkim procesima, od obrane organizma do prijenosa tvari, bjelančevina i tekućine iz međustaničnih prostora u krv. Limfni su čvorovi dio imunološkog sustava, a antigenom stimuliran limfni čvor povećava se vrlo brzo, tj. za 10ak se dana može povećati 15 puta.

Limfni su čvorovi najlabilnije strukture u tijelu. Kod novorođenčadi i male djece relativno su veliki, a kasnije progresivno atrofiraju. Veličina i morfologija ovise o stresu, funkciji štitnjače i nadbubrežne žlijezde, kao i o stanju imuniteta. Što se odraslog čovjeka tiče, zbog reakcije na stalne podražaje gotovo nema „normalnog“ limfnog čvora.

Povećani limfni čvorovi

Limfni čvorovi na ratu – gdje se nalaze?

Limfne žlijezde iza ušiju i ispod vilice nateknu kod upale grla, prehlade, upale uha, sinusitisa, upale zuba, uboda itd.

Povećani limfni čvorovi – uzroci

Kronična nespecifična limfadenopatija često se javlja uz kronične ili ponavljane infekcije u određenim regijama (zubi, tonzile, infekcije na rukama i nogama). Ovi čvorovi, npr. reaktivni limfni čvorovi na vratu, mogu biti različite veličine, ali obično nisu bolni.

Najčešće se pojavljuju ingvinalnoj i aksilarnoj regiji. Ingvinalni limfni čvorovi čine relativno malu grupu čvorova koja drenira čitavo područje trupa i nogu i moraju reagirati na bilo kakve infekcije u tom području (limfni čvorovi u preponama).

Slično je i kad je u pitanju aksilarna limfadenopatija. Cervikalni čvorovi dreniraju relativno maleno područje, ali su često kronično promijenjeni (limfadenopatija vrata, limfni čvorovi ispod pazuha, limfni čvorovi iza uha).

Uzroci limfadenopatije mogu biti:

Limfadenopatija kod djece

Nemaligna limfadenopatija kod djece češća je zbog mogućnosti brze reakcije limfnog tkiva na infekciju. Povećani limfni čvorovi na vratu kod djece javljaju se uz virusne bolesti kao što su ospice, vodene kozice itd. Oko 80 % limfadenopatija do 30. godine benigne je naravi, a nakon 50. godine taj je postotak upola manji.

Limfadenopatija medijastinuma (prostor u prsnoj šupljini između plućnih krila), kao i limfadenopatija pluća nisu pristupačne palpaciji (opipavanje), pa je uvijek potrebno učiniti rendgenske snimke.

Limfadenopatija vrata

Povećani limfni čvorovi na vratu

Povećani limfni čvorovi na vratu obično su znak infekcije zuba, grla, virusne infekcije ili infekcije gornjih dišnih putova. Uglavnom su benigni, tj. nisu kancerogeni, a u rjeđim slučajevima mogu upućivati na karcinom.

Otečeni limfni čvorovi iza uha često su povezani s peruti, seboreičnim dermatitisom, čirevima ili infekcijom mekog tkiva.

Upala limfnih čvorova ispod pazuha – simptomi

Povećani limfni čvorovi ispod pazuha važni su kod dijagnoze raka dojke. Mnogi karcinomi, a posebno limfom i leukemija, izazivaju rast ovih limfnih čvorova. Navedeni limfni čvorovi rastu i uslijed ozljeda na tom dijelu.

Ako su povećani limfni čvorovi popraćeni temperaturom, noćnim znojenjem i/ili naglim mršavljenjem, a nema znakova infekcije, treba odmah otići liječniku.

Limfadenopatija na pazuhu

Povećani limfni čvorovi – simptomi

Katkada se patološke promjene zbivaju u limfnom čvoru, a da on sam nije povećan. Limfni su čvorovi rijetko primarno sjedište bolesti, osim kod limfoma (rak limfnih čvorova). Koji će limfni čvorovi biti povećani ovisi o lokalizaciji infekcije, prirodi mikroorganizama i težini bolesti.

Slezena je sekundarni limfni organ i sadržava najveću količinu limfnog tkiva u tijelu. Zato je često povećana. Limfadenopatija je obično asimptomatska, tj. izostaju posebni simptomi. Upalno promijenjen limfni čvor bolan je, a reaktivni limfni čvorovi dovode do vrlo bizarnih kliničkih slika:

 • žutica,
 • otežano disanje,
 • pojava dvoslika (dvostruko viđenje slike jednog predmeta),
 • ileus (zapetljaj crijeva),
 • itd.

Kod gnojne limfadenopatije koža iznad čvora može biti crvena, napeta i sjajna, a katkad gnoj može prodrijeti do površine.

Klinički pregled

Povećani limfni čvorovi – dijagnoza

Osim kliničkog nalaza limfadenopatije, današnja sve šira primjena metoda oslikavanja (RTG, UZV, CT, PET) pomaže u otkrivanju povećanih limfnih čvorova i na klinički nedostupnim mjestima kao što su medijastinum i abdomen.

Dijagnostički postupak u bolesnika s limfadenopatijom uključuje:

 • iscrpnu anamnezu,
 • klinički pregled,
 • citološku punkciju jednog ili više čvorova,
 • laboratorijske pretrage ovisno o kliničkoj dijagnozi,
 • kirurško odstranjivanje čvora,
 • patohistološku analizu tkiva (ako se uzrok nije mogao odrediti prije). 

Citološka punkcija

Pri kliničkoj procjeni limfadenopatije posebno potrebno je obratiti pozornost na bolesnikovu dob, lokaciju limfadenopatije, lokaciju čvora, fizikalne osobine čvora i kliničke nalaze koji upućuju na prisutnost drugih bolesti.

Važno je pratiti i veličinu limfnih čvorova kako bi se opetovanim pregledom tijekom praćenja bolesnika mogao procijeniti eventualni porast ili smanjenje njegove veličine i tako ocijeniti tijek bolesti ili uspješnosti terapije.

Povećani limfni čvorovi – liječenje

Kako je sama limfadenopatija popratna pojava ozbiljnijih stanja i bolesti, potrebno je liječiti uzrok. Tada će se limfni čvorovi smanjiti. Ako su bolni limfni čvorovi u pitanju, uglavnom pomažu topli oblozi.

Limfadenopatija kod pasa

Povećani limfni čvorovi kod pasa

Iz istih se razloga limfni čvorovi mogu povećati i kod pasa. Popratni simptomi uključuju:

Veterinar će obaviti fizički pregled i laboratorijske pretrage krvi i urina. Ovisno o uzroku, propisat će određeni lijek. U pitanju mogu biti štenećak, piroplazmoza itd.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

22-02-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

3.50 / 5   4
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: aksilarna limfadenopatija, limfni čvorovi ispod koljena, limfni cvor medicinksi, limfni cvor bebe vrat, limfe perut, limdni cvorovi u medijatinumu dijagnoza, jugolodigastricno uvećanje linfonoda, ingvinalno obostrano linfni cvorovi reaktivnog karaktera, dali limfni čvorovi u abdomenu uvijek znače malignitet, velicina limfnog cvora,