Pretjerano znojenje – kako ga spriječiti?

pretjerano znojenje

Pretjerano znojenje je izlučivanje znoja u količinama većim od potrebne da bi se tijelo moglo ohladiti. Pretjerano znojenje obično najviše zahvaća dlanove, stopala i područje ispod pazuha. Osim otežavanja normalnih aktivnosti, prekomjerno znojenje može izazvati socijalne anksioznosti ili sram.

Znojenje je proces pomoću kojeg se tijelo rashlađuje i održava normalnu tjelesnu temperaturu. Normalna tjelesna temperatura je ispod 37 stupnjeva Celzijevih. Znojenjem se iz tijela izbacuju toksini i nepotrebne tvari iz organizma.

Prosječno se dnevno izluči oko 7 dL znoja. Znojenje se javlja kao odgovor a vanjske faktore poput topline, razne aktivnosti koje uključuju mnogo kretanja, nervozu, pretilost i sl.

Znojenje može biti normalan odgovor na postojanje infekcije u organizmu, stanje kao što je trudnoća ili klimakterij ili pak kao posljedica povišene razine hormona. Konstantno znojenje može se javljati kao posljedica pretjerane aktivnosti štitnjače.

U nastavku članka pronađite kojim metodama možete spriječiti prekomjerno znojenje.

pretjerano znojenje

Foto: Photospin

Pretjerano znojenje – uzroci

Pretjerano znojenje koje se javlja tijekom dana na dlanovima i tabanima, te ispod pazuha, naziva se žarišna hiperhidroza. Žarišna hiperhidroza obično prestaje po noći i nije povezana s nastankom ili postojanjem patološkog procesa u organizmu. Žarišno znojenje često je uvjetovano emocionalnim faktorima.

“Žarišna hiperhidroza je obično posljedica prekomjernog djelovanja takozvanih apokrinih žlijezda. Tih žlijezda u tijelu ima 2-4 milijuna, a nalaze se na stopalima, dlanovima, licu i pazusima“, ističu na medicinskom portalu WebMD.

Može se javiti kao posljedica anksioznosti, ljutnje ili straha, a može biti uzrokovano generaliziranim simpatičkim podražajem koji je potaknut stresomŽarišno znojenje se može javljati i u uvjetima koji kod većine ljudi ne izazivaju znojenje. 

Gustatorno kušačko znojenje javlja se oko usnica prilikom konzumacije vrlo začinjene ili vruće hrane te vrućeg i aromatičnog pića. U većini slučajeva je uzrok ovakvog znojenja nepoznat, no ono može biti prisutno i kod stanja kao što su dijabetička neuropatija, herpes zoster ili pak ozljeda parotidne žlijezde.

Generalizirano znojenje odnosno pretjerano znojenje koje zahvaća cijelo tijelo, a javlja se i po danu i tijekom noći, može biti posljedica konzumacije određenih lijekova, stanja kao što je klimakterij, anksioznost ili hiperaktivnost štitnjače. Naporne fizičke aktivnosti i toplo vrijeme također su tipičan uzrok prekomjernog znojenja.

Prekomjerno znojenje lica većinom se javlja tijekom ljetnih mjeseci, u slučaju mučnine ili iznenadne slabosti te tijekom povećane tjelesne aktivnosti.

Medicinski uzroci pretjeranog znojenja: 

 • endokarditis, 
 • groznica
 • anksiozni poremećaj, 
 • problemi u radu srca, 
 • hipertireoza (preaktivan štitnjače),
 • leukemija,
 • lijekovi, kao što su beta blokatori i neki triciklički antidepresivi,
 • menopauza,
 • stres,
 • tuberkuloza.

Liječničku pomoć trebate potražiti u slučaju da vam se pojavljuje naglo znojenje, ako vam znojenje otežava dnevne aktivnosti te ako imate noćna znojenja bez poznatog uzroka. Pretjerano znojenje može uzrokovati uznemirenost i povlačenje iz društva.

Testovi koji se koriste pri dijagnosticiranju uzroka i potvrđivanju bolesti su:

 • kompletna krvna slika (KKS), 
 • određivanje glukoze u serumu za otkrivanje dijabetesa, 
 • određivanje TSH (poremećaj funkcije štitnjače).

Pacijenti se ovisno o rezultatima testova mogu preventivno podvrgnuti i drugim testovima u slučaju da liječnik sumnja od određeno ozbiljnije stanje ili bolest

pretjerano znojenje

Foto: Photospin

Pretjerano znojenje kod muškaraca

Pretjerano znojenje kod muškaraca većinom se javlja noću. Premda većinom nije štetna za zdravlje niti je nužno povezana s nekim ozbiljnim zdravstvenim stanjem, noćna hiperhidroza može biti vrlo neugodno iskustvo.

Pretjerano znojenje kod muškaraca noću može ometati san, a pogotovo u slučaju da se zbog pojačanog znojenja mora promijeniti odjeća ili posteljina.

Mogući uzroci pretjeranog preznojavanja kod muškaraca su: 

 • hormonalni disbalans, 
 • lijekovi koji mogu izazvati preznojavanje, 
 • visoka temperatura u prostoriji, 
 • kofein, 
 • začinjena hrana, 
 • aromatično piće, 
 • cigarete i alkohol, 
 • niska razina testosterona, 
 • limfom, 
 • infekcija respiratornog sustava. 

Posebno neugodan problem može biti pretjerano znojenje ispod pazuha. Pretjerano znojenje ispod pazuha može biti uzrokovano pogrešnim odabirom prehrane, neurednim dlakama ispod pazuha ili krivim odabirom dezodoransa.

Kako biste izbjegli pretjerano znojenje ispod pazuha potrebno je poboljšati higijenske i prehrambene navike ali i odjenuti prozračniju odjeću koja će vam tijekom ljetnih mjeseci osigurati sigurnost od neugodnih i smrdljivih tragova na odjeći.

znojenje

Foto: Photospin

Prekomjerno znojenje glave 

Prekomjerno znojenje glave je tip znojenja koji najviše može smetati prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti upravo zbog toga što je najuočljivije. Medicinski naziv za prekomjerno znojenje glave je kranijalna hiperhidroza. Znoj se najčešće javlja na prednjem dijelu lica. Prekomjerno znojenje glave može uzrokovati neugodan miris kose, a osim toga se može javiti svrbež tjemena.

U većini slučajeva je primarna kranijalna hiperhidroza naslijeđena. Pretjerano znojenje kod djece može biti produkt naslijeđene hiperhidroze. Prekomjerno znojenje glave može se pogoršati unosom kofeina, upotrebom nikotina i konzumacijom određene hrane ili pića. 

Mogući uzroci kranijalne hiperhidroze su bolesti, poremećaji, životne i prehrambene navike. 

Prekomjerno znojenje – liječenje

Lokalno se protiv prekomjernog znojenja primjenjuje 6-20% otopina heksahidrat aluminijeva klorida u apsolutnom etilnom alkoholu. Pripravak se izdaje na recept. Otopina blokira izvodne kanale znojnica. Ova otopina se nanosi na pazušne jame, dlanove i tabane.

Iontoforeza tekućom vodom je rješenje za bolesnike koji ne reagiraju na lokalnu terapiju. Zahvaćena područja se uranjaju u dvije posude napunjene tekućom vodom od kojih svaka sadrži elektrodu koja 10-20 minuta provodi truju jakosti 15–25 mA. Ovaj oblik terapije se provodi svakodnevno tijekom tjedan dana. Premda je terapija učinkovita, dugotrajnost postupka i nelagode doprinose odustajanju od tretmana.

Botulinski toksin A je neurotoksin koji se osim za botoks također koristi kao djelotvorna terapija. Uštrcava se u pazušnu jamu, dlanove ili čelo te sprječava znojenje otprilike 5 mjeseci. Neke od komplikacija tretmana su slabost mišića i glavobolja. Injekcije su djelotvorne, ali su skupe, a tretman neugodan i bolan.

U slučaju da konzervativni zahvati nisu urodili plodom preporučuje se kirurški zahvat odnosno odstranjivanje aksilarnih znojnica.  

Prirodni lijekovi za pretjerano znojenje

Postoji li za pretjerano znojenje lijek? Naravno, no u ovom poglavlju ćemo se baviti prirodnim lijekovima. 

 • Sok od rajčice: svaki dan popijte čašu svježeg, prirodnog soka od rajčice kako bi ste smanjili prekomjerno znojenje jer on može suziti pore.
 • Čaj od kadulje: čaj od kadulje se pokazao kao izuzetno pogodan lijek za sprječavanje prekomjernog znojenja. Kadulja je bogata magnezijem i vitaminom B, koji smanjuje aktivnost žlijezda znojnica te tako sprječava prekomjerno znojenje. Kadulju skuhajte u toploj vodi, pustite da se ohladi, a zatim popijte. Dnevno možete konzumirati dvije šalice čaja od kadulje.
 • Kukuruzni škrob i soda bikarbona: mješavinu kukuruznog škroba i sode bikarbone nanesite na područje na kojem osjećate prekomjerno znojenje, ostavite da djeluje pola sata, a zatim isperite. U mješavinu možete dodati i eterično ulje kako biste dobili prirodni dezodorans, posebno ulje čajevca jer će djelovati antibakterijski.
znojenje

Foto: Photospin

 • Pšenični sok: samo jedna čaša pšeničnog soka dnevno može uvelike smanjiti prekomjerno znojenje. Pšenični sok neutralizira kiseline u tijelu, bogat je izvor vitamina B6, vitamina C, vitamina B12, bjelančevina i folne kiseline.
 • Tanin: čajevi koje sadrže tanin odlična su alternativa za znojne ruke. Skuhajte čaj, a kada se voda ohladi uronite dlanove u njega. Namačite dlanova ili stopala najduže 30 minuta.
 • Kokosovo ulje: u zdjelu kokosovog ulja dodajte 10 grama kamfora i nanesite na područja sklona prekomjernom znojenju. Kamfor je hlapljiva kristalična tvar koja ima karakterističan miris. Smjesu masirajte na koži 5-10 minuta sve dok se ne upije. Smjesu možete staviti prije odlaska na posao ili tijekom noći da kontrolira noćno znojenje
 • Ulje čajevca: čajevac djeluje dezinfekcijski i antibakterijski te će pomoći kod prekomjernog znojenja. Primijenite ulje čajevca na mjesta sklona prekomjernom znojenju, a rezultate ćete osjetiti već nakon nekoliko dana korištenja. Ulje čajevca nemojte nanositi ako imate osjetljivu kožu. Ulje čajevca možete razblažiti s nekoliko kapi vode.
 • Sol: pomiješajte žlicu soli sa sokom od limete te primijenite na mjesta sklona prekomjernom znojenju, ova mješavina će usporiti aktivnost žlijezda znojenja te tako spriječiti prekomjerno znojenje. Pazite na moguće iritacije kože.

Djelovanje tanina na hiperhidrozu je znanstveno dokazano. “Tanini imaju antibakterijska svojstva koja mogu spriječiti pojavu neugodnog mirisa koji nastaje bakterijskom razgradnjom znoja. Također, mijenjanjem topljivosti proteina u staničnim membranama, tanini mogu zatvoriti kanale žlijezda znojnica i spriječiti izlučivanje znoja“, objašnjava dr. med. Philip Shenefelt.

prekomjerno znojenje

Foto: Photospin

Imajte na umu da prirodne metode liječenja hiperhidroze nisu uvijek efektivne, a njihovo djelovanje nije uvijek znanstveno dokazano, već iskustveno. Prije primjene prirodnih metoda liječenja se obavezno posavjetujte s liječnikom.

Gdje pronaći prirodne dezodoranse za pretjerano znojenje?

“Antiperspiranti djeluju tako da blokiraju znojne kanale apokrinih znojnih žlijezda te smanjuju količinu znoja koji bi putem žlijezda znojnica dospio na površinu kože. Obični dezodoransi to ne rade, ali smanjuju broj bakterija koje bi se hranile znojem i proizvodile neugodan miris”, objašnjava dr. med. Gverić, specijalist dermatovenerolog.

Ako ne želite u svoj organizam unositi tvari poput aluminijevih spojeva, možete se poslužiti i prirodnim dezodoransima. Prirodne dezodoranse možete pronaći u mnogim trgovinama s kozmetičkim proizvodima, biljnim ljekarnama pa čak i nekim trgovinama zdrave hrane. Također, prirodni dezodorans možete napraviti i sami.

Doznajte više u našem članku —>Prirodni dezodorans – recept za sigurnu zaštitu od neugodnih mirisa.

Kako spriječiti pretjerano znojenje? 

Uz ovih nekoliko jednostavnih savjeta možete maksimalno smanjiti mogućnost pretjeranog znojenja, no hoće li tretman djelovati, uvelike ovisi o fizikalnim faktorima: 

 • unosite dovoljno tekućine u organizam,
 • izbjegavajte stres,
 • nemojte koristiti agresivne sapune, dezodoranse i gelove za tuširanje,
 • birajte higijenska sredstva koja imaju blagi sastav,
 • nemojte konzumirati alkohol, cigarete i drogu,
 • redovito depilirajte područja koja se znoje, 
 • nosite odjeću od prirodnih vlakana kao što je pamuk, a izbjegavajte sintetičke tkanine kao što je poliester,
 • ako imate višak kilograma, pokušajte smršavjeti,
 • ograničite konzumaciju slastica i grickalica. 

Kako se vi borite s prekomjernim znojenjem? Isprobali ste tretman koji vam je pomogao u rješavanju vašeg problema? Pišite nam u komentaru. 🙂

Izvori:

 1. Gverić, M. (2003) Znojenje - tjelesni klima-uređaj. Pliva Zdravlje.
 2. Delgado, A. (2017) Hyperhidrosis Disorder (Excessive Sweating). Healthline.
 3. Shenefelt, P.D. (2011) Herbal Treatment for Dermatologic DisordersHerbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Benzie, I.F.F., Wachtel-Galor S., editors. CRC Press/Taylor & Francis. Boca Raton.
 4. Causes of Excessive Sweating. (2018) WebMD.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.70 / 5   23
Facebooktwitterpinterestmail
12-11-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: jako znojenje, pretjerano znojenje, prekomjerno znojenje, znojenje, naglo znojenje, prekomjerno znojenje cijelog tijela, iznenadno znojenje, naglo preznojavanje, pretjerano znojenje cijelog tijela, iznenadno preznojavanje,