PTH (parathormon) – povišen ili snižen?

pth hormon

Za potrebe regulaciju razine kalcija, doštitne ili paratireoidne žlijezde izlučuju u krv paratireoidni hormon (parathormon – PTH) koji djeluje na kosti, bubrege i probavni sustav. Poticaj na proizvodnju parathormona jest niska koncentracija kalcija u krvi.

Paratireoidne žlijezde su četiri male endokrine žlijezde smještene iza štitnjače. Razlikuje se par gornjih i par donjih paratireoidnih žlijezdi, ali broj im može varirati od dva do šest.

Niska razina kalcija u krvi daje signal žlijezdama za početak izlučivanja PTH koji zatim na tri razine (kost, bubreg, probavni sustav) u organizmu nastoji povisiti koncentraciju kalcija:

  1. porast aktivnosti osteoklasta (koštane stanice koje razgrađuju kost) i otpuštanje kalcija iz kosti u krv,
  2. povećana reapsorpcija kalcija u bubrezima,
  3. povećana proizvodnja vitamina D koji pomaže apsorpciju kalcija u bubrezima i tankom crijevu.

Postoje bolesti i poremećaji koji naruše ravnotežu PTH u organizmu kao što su hipoparatireoidizam, hiperparatireoidizam i paraneoplastični sindrom (bolesti indirektno povezano s nekim zloćudnim procesom ili tvorbom) uzrokujući bolesti kostiju, hipokalcijemiju i hiperkalcijemiju.

Referentne vrijednosti za PTH kod muškaraca i žena su: 1,6 – 6,9 pmol/L.

PTH povišen – hiperparatireoidizam

Povišena razina PTH u krvi može nastati kao posljedica poremećaja u samoj doštitnoj žlijezdi koja pretjerano proizvodi PTH (primarni hiperparatireoidizam). Najčešći uzrok je dobroćudni adenom ili povećan broj stanica koje preopterećuju žlijezdu.

Sekundarni hiperparatireoidizam odnosi se na povećano izlučivanje PTH kao posljedica abnormalno niske koncentracije kalcija u krvi, u slučajevima poput zatajenja bubrega, probavne malapsorpcije ili manjka D vitamina.

Tercijarni hiperparatireoidizam javlja se vrlo rijetko kada se kontinuirano proizvodi PTH iako je riješen mogući uzrok (iz sekundarnog oblika).
Visoka razina PTH mobilizira kalcij u krv čime uzrokuje simptome hiperkalcijemije.

Simptomi hiperkalcijemije

PTH snižen – hipoparatireoidizam

Rjeđe se javlja od hiperparatireoidizma, može biti kroničnog oblika, ali i privremeno proći. Najčešće nastaje kao posljedica uklanjanja doštitnih žlijezdi kirurškim zahvatom ili kada se ošteti prilikom operacije štitnjače koja se nalazi u neposrednoj blizini.
Nadalje, mogući je i autoimuni uzrok smanjene proizvodnje PTH zbog autoimunog uništavanja stanica doštitne žlijezde.
Nisku razinu PTH obično prati snižena vrijednost kalcija u krvi, odnosno simptomi hipokalcijemije.

Simptomi hipokalcijemije

  • bol u trbuhu,
  • grčevi u mišićima,
  • trnci ili osjećaj mravinjanja,
  • pozitivan Chvostekov znak – blagim udarcem na obraz, stisnu se mišići lica na istoj strani.

Terapija poremećene razine PTH

Mora se ustanoviti točan uzrok nastanka snižene ili povišene koncentracije PTH, odnosno provjeriti koncentracije kalcija te što bi moglo poticati njihovo nepravilno izlučivanje. Potom se pristupa liječenju tog prvotnog problema čime bi se razina PTH u krvi mogla stabilizirati.

Kada je potrebno provjeriti PTH?

Liječnik će preporučiti testiranje razine PTH ako se žalite na simptome hiperkalcijemije (puno kalcija u krvi) ili hipokalcijemije (malo kalcija u krvi) – simptomi navedeni nešto ranije u tekstu; ili ako se slučajno otkrije poremećaj razine kalcija u krvi koja normalno iznosi 2,14 do 2,53 mmol/L kod oba spola.

Uoči same pretrage ne smije se jesti 10 sati ranije te je potrebno prekinuti uzimanje određenih lijekova ili dodataka prehrani u dogovoru s vašim liječnikom.

Vađenje krvi
Foto: Photo Secrets

Za pretragu je dovoljna mala količina krvi dobivena iz ruke.

Moguće ju je obaviti preko uputnice u dijagnostičkim laboratorijima kliničkih bolnica ili privatnim poliklinikama gdje se cijena usluge kreće od 180 do 250 kuna.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

0 / 5   0
Facebooktwitterpinterestmail
09-10-2019
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni