Pulsiranje u uhu (pucketanje) – tlak u uhu, uzroci i liječenje

Pucketanje u ušima

Pulsiranje odnosno pucketanje u uhu je prvi znak abnormalnosti u delikatnim tkivima i strukturama ušnog organa. Neke pojave pulsiranja u uhu su bezopasne, kao što je pucketanje u uhu kod gutanja ili prilikom naglog pokreta čeljusti. Druge pojave mogu ukazivati na bolesti uha pa je potrebno paziti na simptome.

U nastavku članka pročitajte što uzrokuje pucketanje u uhu i kako ga tretirati.

Pulsiranje u uhu – uzrok

Medicinski termin za bilo koje zujanje, pucketanje ili ostale zvukove u uhu je tinitus. Uz pojavu čudnih zvukova u uhu javlja se i neugodan pritisak u ušima.

Uzroci pulsiranja u uhu mogu biti:

 • osušeni ušni vosak – cerumen ili ušni vosak se nekad zna osušiti i stvrdnuti na bubnjiću, a kako je bubnjić odgovoran za stvaranje zvukova, ova pojava može uzrokovati pulsiranje u uhu,
 • disfunkcija Eustahijeve cijevi – to je mala ušna cijev koja je odgovorna za balansiranje tlaka u uhu i sudjeluje u pulsiranju pri penjanju na višu nadmorsku visinu, a do disfunkcije može doći zbog alergija, infekcija ili nakupljanja tekućine u uhu,
 • lijekovi – određeni diuretici, antibiotici i veće doze ibuprofena mogu uzrokovati nagli gubitak sluha ili pulsiranje u uhu,
 • bolesti temporomandibularnog zgloba – to je čeljusni zglob koji spaja čeljust s nepomičnim kostima lubanje, a kako ga često koristimo, može djelovati i na funkcije uha koje se nalaze u blizini,
 • infekcije uha – mnoge bakterije, virusi pa čak i gljivice utječu na unutarnje strukture uha,
 • prevelika buka – koja je oštetila bubnjić ili unutarnje strukture uha,
 • strani predmet zaglavljen u uhu – bilo koji sitni predmeti, čak i kukci, mogu oštetiti bubnjić i uzrokovati razne zvukove u uhu,
 • gubitak osjeta u ušnim dlačicama – dlačice u unutarnjem uhu odgovorne su za prijenos zvuka preko slušnog živca do mozga, a ako se oštete može doći do pojave zujanja ili pulsiranja u uhu.

Tinitus

 

Pulsiranje u uhu – tlak

Osjećaj pritiska u ušima je česta pojava, jer se u ušima nalaze organi za osjet tlaka i ravnotežu. Barotrauma uha nastaje naglom promjenom atmosferskog tlaka koja oštećuje bubnjić. Također, povećanje atmosferskog tlaka uzrokuje pulsiranje u uhu za što je odgovorna Eustahijeva cijev.

Povećani pritisak u ušima najčešće je rezultat prehlade ili alergija. Pulsiranje u ušima može izazvati i prehlada jer dolazi do nakupljanja sekreta u nosu, sinusima i grlu koji pritišće uši.

Pulsiranje u uhu – sinusi

Infekcija sinusa može rezultirati oticanjem sluznice sinusa te se javlja povećanje koncentracije bakterija. Zbog toga se javljaju gusti žuti sekret iz nosa i intenzivni pritisak u ušima. Povećani pritisak u ušima može uzrokovati i neugodno zujanje ili pulsiranje u ušima.

Pulsiranje u uhu kod gutanja

Pulsiranje u uhu prilikom gutanja ili zijevanja je najčešće povezano s disfunkcijom Eustahijeve cijevi. To je mala cjevčica koja povezuje unutarnje uho s pozadinom uha i grla. Služi za aeraciju uha i normaliziranje tlaka u uhu.

Kada dođe do disfunkcije Eustahijeve cijevi, ona se ne može pravilno otvarati te dolazi do:

Disfunkcija Eustahijeve cijevi je često posljedica sinusitisa, alergije ili preboljene prehlade. Ako dođe do pojave boli u uhu ili vrtoglavice, javite se liječniku.

Uho

Pulsiranje u uhu prilikom hodanja

Pulsiranje u uhu prilikom hodanja, trčanja ili općenitog pomicanja tijela i glave može biti rezultat:

 • bolesti temporomandibularnog zgloba – aktivnosti poput hodanja ili trčanja zahtijevaju zatvorenu i zategnutu čeljust, što može potaknuti ili dovesti do poremećaja u njenom radu,
 • disfunkcije Eustahijeve cijevi – uz zvukove u ušima pojavila bi se i lagana vrtoglavica prilikom hodanja ili trčanja,
 • akustičnog neuroma – benignog tumora koji se javlja uz živac koji ide od uha do mozga i odgovoran je za pravilan sluh, a uz zvukove u uhu pojavljuje se i karakterističan gubitak sluha na jedno uho.

Pulsiranje u uhu i vrtoglavica

Pulsiranje u ušima je većinom bezazleno i često rezultat promjene tlaka ili prehlade. Ipak kad se pojave pritisak u ušima i vrtoglavica, možda se radi o:

 • bolesti centra za ravnotežu – u unutarnjem uhu se nalazi osjetilo za ravnotežu pa je nagla vrtoglavica čest pokazatelj poremećaja tog osjetila, a javlja se uz mučninu i gubitak sluha,
 • Menierovoj bolesti – vrtoglavica u ovom slučaju traje dulje od par sati, osoba gubi sluh i osjeća intenzivni  pritisak u ušima,
 • uzroku pulsiranja i zujanja koji nije vezan za uho – ako se vrtoglavica javlja polagano i postupno uz druge simptome.

Pulsiranje u uhu kod djece

Uzroci pulsiranja u ušima kod djece su razni, a najčešće su vezani uz prehlade i alergije. To su:

 • obična prehlada – gdje začepljenje nosa uzrokuje blokadu Eustahijeve cijevi,
 • infekcija uha – iscjedak koji se stvara tijekom infekcija može začepiti uho i uzrokovati razne zvukove i pritisak u ušima,
 • zadržavanje tekućine u ušima – koje se događa nakon preboljene prehlade,
 • ispuhivanje nosa – prejako ispuhivanje nosa može dovesti do ispuštanja sekreta u uho i njegovog začepljenja,
 • alergijski rinitis – alergijske reakcije su učestalo kihanje, izlučivanje sekreta i začepljenje nosa što dovodi do pritiska u ušima.

Djeca mogu pokazati simptome poput:

Liječniku se javite ako dijete pokazuje simptome dulje od dva dana, a hitnu pomoć potražite ako:

 • sumnjate da se djetetu u uhu nešto zaglavilo,
 • znate da je djetetovo uho ozlijeđeno,
 • dijete prijavi simptome poput jake boli ili vrtoglavice.

Pucketanje u ušima kod djece

Pulsiranje u uhu – liječenje

Ako je pojava pucketanja u uhu sustavna i traje duže od dva dana, javite se liječniku. Ako su uzroci pucketanja i zujanja u ušima određene bolesti, onda će se liječiti primarno te bolesti.

Ako se pucketanje ili pritisak u ušima pojavljuju iznenadno ili nakon preboljene prehlade, možete si sami pomoći. To se većinom odnosi na pokušavanje otvaranja Eustahijeve cijevi ili sprječavanje uzroka bolesti promjenom životnih navika. Možete pokušati sljedeće tehnike:

 • Valsalva manevar – to je pokušaj izjednačavanja tlaka u okolini i u uhu. Radi se tako da začepite nos i duboko udahnete na usta, a zatim udahnuti zrak pokušate ispuhati kroz nos. Treba puhati srednje jako, i nikako ne pretjerivati jer bi moglo doći do puknuća bubnjića u uhu. Trebalo bi se još jednom začuti pucketanje u uhu kao znak da se Eustahijeva cijev otvorila.
 • Para – vruća para može pomoći i kod začepljenih ušiju, posebno ako je uzrok infekcija sinusa. Zagrijte vodu do ključanja i nagnite se nad posudu. Prekrijte se krpom ili ručnikom kako biste zadržali svu paru te duboko udišite. Tako si možete olakšati pritisak u ušima te je moguće da ćete ih odčepiti. Trebate biti oprezni s parom da ne bi došlo do opekotina.
 • Promjena prehrane – za zdravlje ušiju je bitna zdrava prehrana koja uključuje dovoljnu hidrataciju te dovoljan dnevni unos minerala i vitamina. Također, osobama kojima često pucketaju uši nije preporučljiv unos masne i začinjene hrane.
 • Promjena dnevnih navika – nastojte se dovoljno naspavati, redovno vježbati i ukloniti uzroke stresa.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

18-12-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni