Regurgitacija hrane, kiseline, mitralnog i trikuspidalnog zaliska

regurgitacija

Regurgitacija znači vraćanje sadržaja unatrag, a u zdravstvenom smislu odnosi se na probavni sustav (regurgitacija hrane i kiseline) i na krvožilni sustav, tj. na cirkulaciju krvi kroz desne i lijeve klijetke i pretklijetke. Kod čovjeka se može odviti regurgitacija hrane, regurgitacija kiseline, regurgitacija mitralnog zaliska, regurgitacija trikuspidalne valvule i regurgitacija aortne valvule.

Regurgitacija hrane je izbacivanje hrane kroz usta iz jednjaka ili želuca bez osjećaja mučnine ili stezanja u trbuhu. Ona označava i izbacivanje nedovoljno probavljene hrane (kao što ptice hrane svoje mlade). Regurgitaciju često izaziva i kiselina koja se vraća iz želuca. Može ju uzrokovati suženje i začepljenje jednjaka koje najčešće nastaje zbog raka jednjaka ili posljedice neritmičke živčane kontrole i njegova sfinktera na otvoru u želudac.

Regurgitacija mitralnog zaliska (zalistak = valvula) označava stanje kod kojeg dolazi do povratnog propuštanja krvi kroz mitralnu valvulu za vrijeme svake kontrakcije lijeve klijetke, a kod regurgitacije trikuspidalne valvule označava stanje gdje se propušta krv kroz trikuspidalnu valvulu za vrijeme svake kontrakcije desne klijetke. Regurgitacija aortne valvule označava propuštanje krvi kroz aortnu valvulu svaki put kad se srce nalazi u fazi opuštanja lijeve klijetke.

Regurgitacija značenje

Regurgitacija je stanje kada se želučana kiselina ili hrana vraćaju kroz jednjak u usta. Može proizvesti kiseo ili gorak okus ili pak povraćanje sadržaja želuca. Nakon nekog vremena javlja se promuklost ili zadihali glas jer regrutirana kiselina i granulomi utječu na glasnice. Poteškoće s gutanjem, često kašljanje, osjećaj isušivanja u nosu ili pak curenje iz nosa česti su simptomi regurgitacije želučane kiseline.

Regurgitacija hrane

Regurgitacija ili vraćanje hrane iz želudca česta je pojava kod novorođenčadi, a oni vraćaju majčino mlijeko ili mliječnu hranu iz želudca u jednjak. Često se javlja odmah ili ubrzo nakon obroka (tijekom podrigivanja), a rijetko se javlja za vrijeme spavanja (osim ako dijete nije prije spavanja jelo). Regurgitacija ili “bljuckanje” hrane označava stanje kada želudac bez ikakvog napora vraća sadržaj i tjera ga u jednjak. Nije isto što i povraćanje hrane jer se tijekom povraćanja jako grče trbušni mišići.

regurgitacija hrane

Regurgitacija hrane kod djece prolazi u prvoj godini života, a sam sadržaj je kiseo ili gorak te može izazvati peckanje. Nije ozbiljna tegoba, ali ako želite smanjiti vraćanje hrane kod Vašeg djeteta postoji posebno prilagođena mliječna hrana za dojenčad koju možete pronaći u gotovo svim supermarketima, dm-u, Bipi, Mulleru ili pak trgovinama zdrave hrane poput Bio&Bio.

Ono što uzrokuje vraćanje hrane je nerazvijeni sfinkter na donjem dijelu jednjaka – mišić koji sprječava da sadržaj krene prema crijevima, pa kreće prema ustima.

Regurgitacija kiseline

Regurgitacija kiseline označava stanje kada se iz želudca kroz jednjak vraća želučana kiselina i izlazi kroz usta (najčešće to opisujemo kao da nam se “diže želudac”). Za razliku od regurgitacije refluks želudca je kada želučani sadržaj izlazi kroz gornji abdomen u jednjak te često stvara osjećaj peckanja u središtu prsnog koša.

regurgitacija kiseline 

Regurgitacija se događa kada kiselina ide iz trbuha kroz grlo u usta. I refluks i regurgitacija uzrokovani su slabljenjem ili otpuštanjem cirkularnog mišićnog prstena (ezofagealni sfinkter). To je zapravo anti refluksna prepreka, odnosno mišić koji se obično čvrsto zatvara nakon što je hrana progutana. Ako sfinkter ne može obavljati svoju funkciju i snažno se zatvoriti, sadržaj želudca izlazi kroz usta.

Regurgitaciju kiseline mogu uzrokovati visokointenzivne vježbe poput trčanja ili aerobika te joga i vježbe savijanja. Kod mnogih osoba se simptomi pogoršavaju kada leže u krevetu.

Kako možete smanjiti ili izbjeći regurgitaciju:

 • mršavljenjem ako ste pretili,
 • jedenjem manjih obroka,
 • jedenjem 3 sata prije vježbanja ili odlaska na spavanje,
 • izbjegavanjem hrane koja otpušta sfinkter – kofeinski napitci, čokolada, alkohol, menta, luk i češnjak,
 • izbjegavanjem visokointenzivnih vježbi poput trčanja ili aerobika,
 • izbjegavanjem vježbi koje zahtijevaju savijanje ili da budete naopako (stoj, most i druge vježbe),
 • nošenjem opuštenije odjeće,
 • izbjegavanjem nošenja jako uske odjeće koja stavlja pritisak na sfinkter.

Regurgitacija mitralnog zaliska

Regurgitacija mitralnog zaliska označava povratno propuštanje krvi kroz mitralnu valvulu (zalistak) za vrijeme svake kontrakcije lijeve klijetke. 

Kod normalnog zdravog srca odmah nakon što se završi kontrakcija lijeve klijetke zatvore se aortni zalisci, a otvore se mitralni te krv iz lijeve pretklijetke teće u lijevu klijetku. Nakon toga dolazi do kontrakcije lijeve pretklijetke koja preostalu krv istisne u lijevu klijetku. Kada se lijeva klijetka počne kontrahirati (stezati) zatvore se mitralni zalisci, otvore se aortni te se krv istisne u aortu.

mitralni zalistak

Međutim, kod regurgitacije se mitralni zalisci otvaraju u trenutku kontrakcije lijeve klijetke te se dio krvi vraća u lijevu pretklijetku. Propuštanje krvi može povisiti volumen krvi i pritisak u tom području. Povišeni krvni tlak u lijevoj pretklijetki može povisiti pritisak u venama te krv onda može teći iz pluća do srca (pulmonalne vene).

Ako je regurgitacija ozbiljna, povišeni pritisak može utjecati na pojavu plućne kongestije. Ali može utjecati i na povećanje srca zbog čega nastaje zatajenje srca (kada srce ne pumpa dovoljno krvi kroz tijelo). To može proizvesti kratak dah tijekom određenog napora, kašljanje, nakupljanje krvi oko srca i pluća te nateknuće noge ili stopala.

Povećana pretklijetka može utjecati na poremećaj srčanog ritma, odnosno atrijalnu fibrilaciju. Atrijalna fibrilacija je treperenje koje ne dozvoljava normalni protok krvi, ali povećava rizik pojave krvnih ugrušaka koji mogu uzrokovati srčani udar.

Liječenje regrutacije mitralnog zaliska uključuje antikoagulantne lijekove, ali će možda biti potrebna i operacija kako bi se obnovio ili zamijenio mitralni zalistak.

Regurgitacija mitralnog zaliska – dijagnoza

Vaš liječnik će Vas pitati o obiteljskoj povijesti bolesti i o srčanim oboljenjima. Također, provesti će fizički pregled i preslušati Vaše srce. Regurgitacija mitralnog zaliska obično proizvodi zvuk šuma na srcu.

Liječnik može provesti nekoliko testova:

Regurgitacija mitralnog zaliska – liječenje

Liječenje regurgitacije mitralnog zaliska ovisi o tome koliko je ozbiljno stanje, ako osjetite znakove i simptome te ako se stanje pogoršava. Cilj liječenja je poboljšati funkcioniranje srca tako da se smanjuju simptomi bolesti i mogućnost stvaranja komplikacija.

Blaga regurgitacija mitralnog zaliska možda neće zahtijevati liječenje. Ipak, stanje može zahtijevati liječničko nadziranje – česti posjeti liječniku koji Vam može predložiti i stvaranje zdravih navika.

Lijekovi koji se koriste za liječenje simptoma regurgitacije mitralnog zaliska:

 • diuretici – mogu smanjili nakupljanje tekućine u plućima ili nogama,
 • antikoagulansi (lijekovi koji razrjeđuju krv) – mogu  spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka posebice ako imate atrijalnu fibrilaciju,
 • lijekovi za visoki tlakvisoki tlak pogoršava regurgitaciju mitralnog zaliska, stoga Vam liječnik može prepisati ove lijekove.

Ako je stanje ozbiljno, liječnik će Vas podvrgnuti operaciji mitralnog zaliska.

Trikuspidalna regurgitacija

Krv koja teče između klijetki i pretklijetki mora proći kroz srčane zaliske. Oni se otvore toliko da krv može proteći, a kad se zatvore onemogućuju krvi da ide povratnim putem.

Regurgitacija trikuspidalne valvule označava stanje kod kojeg se za vrijeme kontrakcije desne klijetke krv ne istiskuje samo prema plućima nego se vraća u desnu pretklijetku. Trikuspidalni zalisci propuštaju natrag krv pri čemu dolazi do povišenog tlaka u desnoj pretklijetki zbog čega se ona počinje povećavati. Taj visoki tlak se prenosi u vene koje se ulijevaju u pretklijetku i stvara otpor dotoku krvi iz tijela u srce.

Bilo koje stanje koje stvara dodatni pritisak na desnu pretklijetku može utjecati na njeno povećanje, kao primjerice izrazito visoki krvni tlak u arterijama pluća koji se javlja zbog problema s plućima te drugi srčani problemi kao što je loša kontrakcija lijeve strane srca te problem s otvaranjem ili zatvaranjem jednog srčanog zaliska.

Trikuspidalne valvule

Vaše srce, centar cirkularnog sistema sačinjen je od 4 srčane komore. Gornje dvije komore (klijetke) primaju krv, a donje dvije komore (pretklijetke) pumpaju krv.

4 srčana zaliska se otvaraju i zatvaraju kako bi omogućili propuštanje krvi u jednom smjeru kroz srce. Trikuspidalna valvula se otvara kada krv teće od desne pretklijetke u desnu klijetku. Onda se zalisci zatvaraju kako bi spriječili krv koja je prošla kroz desnu pretklijetku da se vraća.

Kod trikuspidalne regurgitacije se trikuspidalne valvule ne zatvaraju čvrsto. To utječe na to da krv ide natrag u desnu pretklijetku tijekom svakog otkucaja srca.

Trikuspidalna regurgitacija – liječenje

Blaga trikuspidalna regurgitacija zahtijeva česti posjet liječniku kako bi on nadzirao zdravstveno stanje pacijenta. Liječnik također može prepisati lijekove za izlječenje stanja koja su nastala zbog trikuspidalne regurgitacije poput diuretika ili lijekova za kontroliranje krvnog tlaka.

Liječnik može savjetovati i operaciju kako bi zamijenio ili obnovio trikuspidalnu valvulu. Kod nekih slučajeva liječnik može preporučiti operaciju trikuspidalne valvule čak i ako nemate simptome trikuspidalne regurgitacije, ali Vam se povećava srce. Liječnik će Vas pregledati i procijeniti jeste li kandidat za zamjenu ili obnavljanje srčane valvule.

Blaga mitralna i trikuspidalna regurgitacija

Ako imate blagu mitralnu ili trikuspidalnu regurgitaciju liječnik Vam može preporučiti uvođenje zdravijih navika kako bi poboljšali zdravlje srca:

 • prehrana za zdravlje srca – raznoliko voće i povrće, cjelovite žitarice i nemasni proteini, a izbjegavajte zasićene masne kiseline, šećer, sol i prerađene žitarice,
 • tjelovježba – može pomoći poboljšati zdravlje srca, ali vježbajte samo ako Vam je liječnik to odobrio jer ipak može utjecati na srce,
 • sprječavanje infektivnog endokarditisa – liječnik Vam može prepisati antibiotike prije dentalnih zahvata kako bi spriječio infektivni endokarditis,
 • priprema za trudnoću – ako imate trikuspidalnu regurgitaciju i razmišljate o tome da imate dijete, prvo se savjetujte s liječnikom jer će Vas vjerojatno trebati nadzirati kardiolog i zdravstveni stručnjaci,
 • česti posjeti liječniku – češće odlazite kod liječnika opće medicine ili kardiologa kako bi ga obavijestili ako imate neke nove simptome bolesti ili ako ste primijetili neke promjene.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

28-11-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: izbacivanje krvi na aortu, mitralna regurgitacija, blaga trikuspidalna regurgitacija, izbacivanje ne probavljene hrane, regurgitacija, regurgitacija kiseline, regurgitacija kiseline kroz jednjak, regurgitacija znacenje, trikuspidalna regurgitacija,