Sibirski limun – upotreba, recepti i uzgoj

sibirski limun

Sibirski limun (trolisna naranča, bitter lemon drvo, kineska ili japanska naranča) je listopadni grm ili stablo iz porodice rutvica. Stablo sibirskog limuna može narasti do 5 metara i izdržati hladnoću čak do -30 ºC, a ima listove nazubljenih rubova koji miriše kada se trljaju među prstima.

Cvjetovi su krupni, promjera do 5 centimetara, a cvatu u travnju i svibnju. Plodovi su okrugli, promjera 3 do 4 centimetra, u početku zeleni, a dozrijevanjem u listopadu postaju žuti. 

Sibirski limun je vrsta citrusa, pa je time bogat vitaminom C. U narodnoj medicini se uglavnom koristi kao lijek za alergije, ali je dobar i za mršavljenje, za zdravlje želuca, a ima antialergijska i antivirusna svojstva.

Svježi plod se poslije berbe ostavi 2 tjedna da odstoji, a od njega je moguće iscijediti sok za izradu osvježavajuće limunade. Sibirski limun u kori sadrži pektin koji se koristi kao prirodni zgušnjivač marmelada i džemova. 

Sibirski limun upotreba

Sibirski limun se rijetko koristi u prehrani jer je kiseo, ali postoje razni načini kojima možete neutralizirati okus kako bi mogli napraviti fini napitak od sibirskog limuna, primjerice dodajte javorov ili agavin sirup, smeđi šećer ili steviju. 

Nezreli i posušeni sibirski limun koristi se kao začin u kineskoj kuhinji.

Na jugu Njemačke, iscijeđeni sok od sibirskog limuna ostavlja se vani da odstoji 2 tjedna, pa se potom koristi za izradu aromatičnog sirupa. Oguljena kora sibirskog limuna se kandira ili melje i služi kao začin.

Također, od sibirskog limuna se radi i domaća marmelada.

Marmelada od sibirskog limuna

Marmelada od sibirskog limuna kiselkastog je okusa, ali šećer u njoj ublažava kiselinu. Odličan je ujutro uz integralni tost ili domaći kruh s maslacem.

marmelada od limuna

Sastojci:

  • 40 plodova srednje veličine,
  • 1 kg šećera,
  • 1 žličica sode bikarbone,
  • 1 vrećica želina,
  • 650 ml vode,
  • 1/2 žlice margarina.

Upute za izradu:

  1. Svaki limun dobro operite, a zatim ogulite koru i stavite ju sa strane.
  2. Limune prepolovite i iscijedite ih.
  3. Nakon cijeđenja ćete dobiti oko 700 ml soka s pulpom.
  4. Uzmite koru i stavite ju u lonac, dodajte oko 650 ml vode i žličicu sode bikarbone. Kuhajte dok voda ne zavrije, a potom smanjite vatru i kuhajte još 10 minuta uz povremeno miješanje.
  5. Za to vrijeme dok se kora kuha možete pripremiti staklenke u koje ćete staviti marmeladu. U velikom loncu ih prokuhajte s poklopcima, a kada voda zavrije smanjite vatru i ostavite da se kuha.
  6. Pripremite 1 kg šećera, a u zasebnoj posudici pomiješajte 1 vrećicu želina s 50 g šećera.
  7. Uzmite lonac i unutra stavite iscijeđeni sok i iscijeđenu vodu u kojoj se kuhala kora od limuna te dodajte 1,2 l vode, pektin i šećer i pola žlice margarina.
  8. Stavite lonac na vatru i kuhajte dok ne zavrije.
  9. Zatim dodajte ostatak šećera, promiješajte i ostavite da se kuha još 10 minuta.
  10. Vruću marmeladu stavite u prethodno zagrijane staklenke i zatvorite metalnim poklopcima te pustite da se ohlade.

Sibirski limun recept

Limunada od sibirskog limuna zna biti jako gorka ako ne dodate zaslađivač, ali je zdrava i bogata vitaminom C. Umjesto šećera stavite agavinog ili javorovog sirupa, med ili steviju koji će ublažiti okus limunade koja će vas okrijepiti i osvježiti.

limunada

Sastojci:

  • 1 sibirski limun,
  • 2 l vode,
  • 5 žličica meda,
  • 10 kockica leda.

Upute za izradu:

  1. Sibirski limun dobro operite. Prelijte ga kipućom vodom kako bi isprali gorak okus i prljavštinu.
  2. Stavite ga u zamrzivač na dva sata.
  3. Nakon 2 sata ga izvadite van i razrežite na 4 dijela, uklonite sjemenke i stavite u multipraktik kako bi ga usitnili.
  4. Smjesu prelijte s vodom i ostavite pola sata da odstoji.
  5. Nakon pola sata procijedite limunadu, dodajte med i kockice leda.

Sibirski limun liker

Sibirski limun je gorak i nema okus kao običan limun iz trgovine, ali možete od njega napraviti domaći liker tako da pomiješate vodku, limun, šećer, vodu i korijandar.

liker od sibirskog limuna

Sastojci:

  • 1 l vodke,
  • 5-6 sibirskih limuna,
  • 40 dkg šećera,
  • 1/2 l vode,
  • nekoliko sjemenki korijandra.

Upute za izradu:

  1. Kada kupujete sibirski limun za izradu likera kupite onaj sa zelenom korom jer je najsočniji. Limun razrežite na četiri dijela i stavite u staklenku.
  2. U staklenku dodajte 5 sjemenki korijandra (nemojte staviti puno jer je on intenzivnog okusa, pa će prevladati).
  3. Sve prelijte vodkom i ostavite 48 sati. 
  4. Nakon 48 sati skuhajte sirup od šećera i vode tako da na laganoj vatri rastopite šećer i potom dodate vode. Nastavite miješati sve dok se šećer ne rastopi i ne pretvori u konzistenciju sirupa.
  5. Vodku procijedite i pomiješajte ju sa sirupom. 
  6. Razlijte ju u boce i ostavite u njima oko mjesec dana.

Sibirski limun gdje kupiti

Ako u tražilicu upišete sibirski limun Njuškalo moći ćete pronaći sadnice i sjeme sibirskog limuna. Cijena za stablo sibirskog limuna visine 50 cm se kreće između 20 i 85 kn. Može se uzgajati i u kontinentalnom dijelu i u vrtu.

Sibirski limun sjeme

Za sjemenke sibirskog limuna cijena je 0,60 kn po sjemenki, ali oglašivači uglavnom traže narudžbu od minimalno 100 sjemenki.

Sibirski limun (lat. Poncirus) je listopadno drvo, a ima gusto trnje veličine 3-5 centimetara. Visina drveta zna dosegnuti 3 do 4 metra. Kada sadite biljku pripazite da tlo nema previše vapna jer inače neće uspjeti. Cvjetovi biljke su veći nego kod stabla običnog limuna. Stablo stavite na osunčano područje jer mu sunce odgovara za bolju cvatnju koja se odvija u travnju i svibnju. Berba plodova odvija se od rujna do studenog.

Stablo sibirskog limuna može potrajati do 25 godina, a ljudi ga često oblikuju kao prirodnu ogradu uz pomoć vrtlarskih škara. 

Sibirski limun uzgoj iz sjemena

Uzgoj sibirskog limuna iz sjemena zahtjeva strpljenje. Kada kupite sjemenke sibirskog limuna trebat ćete ga oljuštiti od vanjske ovojnice. Zatim ga stavite u plitku posudu i ostavite da se suši oko 4 tjedna u umjereno toploj prostoriji. Dok se sjeme suši možete pripremiti treset i pijesak tako da ih pomiješate u omjeru 1:1. Količina će biti dovoljna za jednu plitku posudu za sadnice. Nakon 4 tjedna položite sjeme u treset i pijesak i prekrijte ga slojem zemlje od 1 centimetra. Svakodnevno zalijevajte biljku da ne osuši.

Zasađeno sjeme prekrijte staklenom pločom koju ćete morati brisati svaki dan zbog pare. Preporučuje se da sadnice budu u prostoriji na temperaturi od 15 ºC. Za klijanje sjemena bit će potrebno tjedan dana. Kada sjeme nikne, staklenu ploču stavite na 1/4 sadnice kako bi biljka počela polako upijati svjež zrak. Nakon tjedan dana maknite ploču. Nakon 6 tjedana možete biljku presaditi u veću teglu.

Stablo zalijevajte svakodnevno, ali ne previše. Obrezivanje stabla odradite u proljeće i tada ćete moći lijepo oblikovati grm ako želite da vam on služi kao prirodna ograda.

Sibirski limun Staro Petrovo Selo

U Slavoniji, u Starom Petrovom Selu obitelj Šporčić uzgaja sibirski limun koji je otporan na hladnoću, ali i druge ekološke sadnice voćnih vrste poput breskvi, nektarina, dunja, jabuka, kestena, krušaka, kestena, malina, marelica i višnji.

Preporučuju korištenje sibirskog limuna u kolačima jer je po svom okusu gorak. 

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
29-11-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: sibirski limun, njuškalo pektin, uzgoj sibirskog limuna, sibirski limun u stanu, sibirski limun hr, limun uzgoj, kontinentalni limun, kineski limun, kalamiti sibirski limun, kakav je sibirski limun,