Sluz u stolici – što ju uzrokuje?

sluz u stolici naslovna

Stolica obično sadrži malu količinu sluzi, no vidljive količine mogu ukazivati na različite bolesti ili stanja. Sluz u stolici je čest simptom sindroma iritabilnog crijeva (IBS) i ulceroznog kolitisa (oblik upalne bolesti crijeva) te je u manjoj mjeri vidljiva kod Crohnove bolesti. Bakterijska infekcija, analna fisura ili opstrukcija crijeva također su potencijalni uzroci sluzi u stolici.

Sluz je prozirna, bijela ili žuta tvar, proizvedena od strane membrane sluznice debelog crijeva. Nju proizvode i drugi organi u tijelu, kao što su pluća, gdje ona pomaže u skupljanju stranih čestica koje se inhaliraju. U crijevima, sluz štiti unutarnju sluznicu i pomaže olakšati prolaz stolici.

Sluz u stolici nije štetna sama po sebi, no to može biti simptom neke bolesti ili stanja koje zahtijeva liječenje. Većina pacijenata liječničku pomoć potraži kada je sluz dulje vrijeme izražena u stolici. Ponekad se vidljiva sluz može pojaviti kao posljedica stresa, dugotrajnog zatvora ili konzumacije određenih lijekova.

Sluz u stolici može biti praćena i drugim simptomima poput: vjetrova, zatvora, proljeva, grčeva i bolova u predjelu crijeva.

Sluz u stolici simptomi

Bilo bi točnije kada bismo rekli kako je i sama vidljiva sluz u stolici simptom nekog stanja ili bolesti. Sluz na površini stolice možete uočiti kada je u crijevima došlo do poremećaja funkcije i to u unutrašnjosti debelog crijeva. Ako je do poremećaja došlo u tankom crijevu, onda se sluz može uočiti između sadržaja stolice.

Ako se radi o bilo kojem poremećaju funkcije crijeva u predjelu debelog crijeva onda je sluz prozirna, a ako je do poremećaja došlo u tankom crijevu, sluz može biti žućkasta.

Svi ostali simptomi se većinom nespecifični, te je potrebna daljnja obrada kako bi se utvrdilo o čemu se točno radi.

Problemi s trbuhom

Uzroci sluzi u stolici

Kod određenih ljudi stres može uzrokovati velike količine sluzi u stolici. Autonomni živčani sustav djeluje na pojačano lučenje sluzi u unutrašnjosti crijeva. Lučenje sluzi može biti toliko izraženo da može izazvati jedno ili nekoliko uzastopnih pražnjenja crijeva tijekom kojih se iz crijeva izbacuje isključivo sluz ili neznatna količina stolice.

Stres – kako ga prepoznati i smanjiti?

Ako se radi o sluzi u stolici koja je uzrokovana stresom, prateći simptomi su najčešće bolovi i grčevi u predjelu crijeva. Ponekada dolazi do pojave mučnine i povraćanja.

Ovakva stanja nerijetko se javljaju kao posljedica stresa kod djece školske dobi te kod studenata prije ili tijekom ispita. Kod odraslih se ovo stanje javlja kao posljedica emocionalne traume ili žustre svađe.

Do pojave sluzi u stolici dolazi i nakon dugotrajnog zatvora stolice. U tom slučaju se radi o iritaciji sluznice crijeva koja je prouzročena tvrdom stolicom. Pojačana sluz zapravo bi trebala pomoći pri izbacivanju tvrde stolice iz crijeva.

Ulcerozni kolitis

Kod ulceroznog kolitisa, sluznica debelog crijeva (kolona) postaje upaljena i razvija čireve, koji mogu krvariti i proizvoditi gnoj i sluz, a ona može biti vidljiva i u stolici. Liječniku se trebate javiti ako simptomi ulceroznog kolitisa traju duže od tjedan dana.

Sindrom iritabilnog crijeva

Kod ove upalne bolesti crijeva, sluznica može povećati proizvodnju sluzi. Ona je češće povezana s proljevom, nego sa zatvorom ili izmjeničnim tipom IBS-a. Sluz u stolici zbog ulceroznog kolitisa ili sindroma iritabilnog crijeva nije nužno razlog za uzbunu, no o tome biste trebali obavijestiti liječnika.

Crohnova bolest

Sluz u stolici je nešto manje uobičajena pojava kod osoba koje imaju Crohnovu bolest. Ako je sluz u stolici prisutna, ona bi mogla biti povezana s analnom fisurom.

Bakterijske infekcije

Bakterijske infekcije također mogu uzrokovati sluz u stolici, kao i simptome proljeva, groznice i grčeva u trbuhu. Neke bakterijske infekcije mogu se povući same od sebe, bez liječenja, no u nekim slučajevima one mogu biti ozbiljne i zahtijevaju liječenje antibioticima.

Liječničku pomoć trebate potražiti ako se simptomi bakterijske infekcije ne povuku za nekoliko dana te ako u međuvremenu postanu sve izraženiji.

Začepljenja crijeva

Opstrukcija crijeva je povezana sa simptomima opstipacije, teških grčeva, bolovima u trbuhu, povraćanjem, kao i sluzi u stolici. Do opstrukcije crijeva može doći zbog mnogobrojnih uzroka, kao što su adhezija, kila, kamenci žučnog mjehura, tumor ili gutanje stranih tijela.

Konstipacija – zatvor stolice!

Smetnje se obično liječe u bolnici, u nekim slučajevima uz operaciju kojom se uklanjaju blokade. Ako se sluz javi bez konkretnog uzroka, kao što su gore navedeni, riječ je o promjeni u radu crijeva i o tome odmah izvijestite svoga liječnika.

Sluz u stolici kod djece

Male primjese sluzi u stolici, kod male djece ne predstavljaju ozbiljan problem – pogotovo ako stanje nije praćeno nikakvim bolovima. Međutim, ako je količina sluzi obilnija i to stanje traje duži period – potrebno je posjetiti liječnika kako bi se otkrilo zašto se pojavljuje tolika količina sluzi.

Ponekada tvrda stolica može iritativno djelovati na sluznicu debelog crijeva kod vašeg djeteta, a tada pod iritacijom nastaje sluz. Sluz je i tom slučaju normalna budući da pomaže vašem djetetu kod izbacivanja stolice. Liječničku pomoć trebali biste potražiti kako bi se otkrilo što je uzrok dugotrajnog zatvora kod vašeg djeteta, a trebali biste pojačati količinu vlakana u prehrani vašeg djeteta.

Prilikom bilo koje od ovih smetnji možete očekivati da će liječnik tražiti, da se djetetu izvadi krv, uzorak urina ali i uzorak stolice kako bi se uspješno dijagnosticiralo što je u pitanju, odnosno radi li se o upali ili crijevnim parazitima.

Kod djece se sluz u stolici može javiti i kao posljedica nervoze. Nervoza se najčešće javlja u školskoj dobi kada se djeca susreću s nečim novim ili kada pristupaju provjeri znanja. Stoga bi bilo dobro obratiti pozornost i na stres iz okoline koji može utjecati na dječju stolicu.

Sluz u stolici kod djece
Foto: Photospin

Sluz u stolici liječenje

Liječenje sluzi u stolici je individualno jer ovisi o uzroku. Kako bi liječenje bilo uspješno, najvažnije je donijeti pravilnu dijagnozu koja će obično uslijediti nakon određenog broja dijagnostičkih postupaka. Obratiti se liječniku svakako trebate ako se sluz svakodnevno te više puta dnevno pojavljuje u obilnim količinama.

Kada se radi o manjim količinama sluzi koje ne primjećujete tako često, dovoljno je posjetiti liječnika, ali liječenje najčešće neće biti potrebno.

Ako se sluz u stolici pojavljuje kao posljedica bakterijske infekcije, liječnik će van najvjerojatnije propisati antibiotike. Ako se radi o određenoj bolesti ili stanju liječnik će vam propisati lijekove za liječenje odnosno kontroliranje tog stanja ili bolesti.

Liječnik će vam vjerojatno savjetovati promjenu prehrambenih navika. Osobe koje prolaze kroz liječenje sluzi u stolici svakako bi trebale izbjegavati konzumaciju masnih, začinjenih ili u bilo kojem smislu teških namirnica koje mogu dodatno iziritirati sluznicu crijeva. U prehranu je potrebno ubaciti fermentirane proizvode poput kefira i jogurta koji sadrže dobre bakterije koje će pomoći u obnavljanju sluznice crijeva te više namirnica koje su bogate vlaknima. Nastojte pojačati unos vode.

Izbjegavajte konzumaciju alkohola i kave, a ako pušite prestanite.

Članak uređen:

Saznajte više o probavi u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

4.21 / 5   43

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: sluz u stolici, sluz u stolici kod odraslih, sluz u stolici kod djece, bijela sluz u stolici, sluz iz anusa, sluz u stolici kod dece, sluzava stolica, sindrom iritabilnog crijeva, bela sluz u stolici, gnoj u stolici, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Sluz u stolici – što ju uzrokuje?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Dosta sluzi uz vetrove u toku dana uglavnom pre podneva sta je savet ? Hvala

  2. Pila sam aloa veru sa pulpom juce i pojavili su mi se neki beli parcici u stolici…kao sluz…da li je to moguce da je od toga? Pozdrav