Što uzrokuje bijeli jezik?

bijeli-jezik
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Postoji mnogo mogućih uzroka bijelog jezika. Neki su benigni ili se mogu lako liječiti, dok drugi mogu zahtijevati posebne tretmane ili čak ukazivati na mogućnost pojave raka.

Povremeno, bijeli jezik nakon buđenja može ukazivati na potrebu za boljom higijenom, a može značiti i da imate alergiju ili prehladu, zbog kojih ste većinu noći disali na usta, što je vrlo čest uzrok bijelog jezika.

Općenito, povremeno bijeli jezik, pogotovo kada je zahvaćena cijela njegova površina, najčešće je rezultat manjih upala papila, tj. sitnih okusnih bradavica kojima je prekriven jezik. One mogu, kao i stanice kože, skupljati bijela krvna zrnca, bakterije i slično, zbog čega jezik može izgledati natečeno i biti bijele boje.

Ovo stanje može biti uzrokovano nedostatnom oralnom higijenom, dehidracijom, a kronično se javlja i kod pušača. Konzumacija lijekova koji isušuju usta također uzrokuje bijeli jezik, no u tom slučaju simptomi se povlače nakon hidratacije usne šupljine.

Bijele mrlje na jeziku

Bijele mrlje koje se javljaju na dijelu jezika mogu ukazivati na oralnu gljivičnu infekciju, što je čest slučaj ako ste nedavno uzimali antibiotike, i to nije neuobičajeno kod dojenčadi i starijih osoba. Osobe s dijabetesom mogu biti sklonije gljivičnim infekcijama, a neki oralni inhalanti za astmu također mogu rezultirati ovim stanjem.

Kandidijaza zahtijeva liječenje i trebali biste konzultirati svog liječnika ukoliko smatrate da je to uzrok bijelog jezika.

Drugi uzrok bijelih mrlja na jeziku može biti leukoplakija. Ovo stanje se često javlja kod osoba koje puše ili koriste duhanske proizvode. U ovom slučaju svakako je potrebno posjetiti liječnika jer bijele mrlje mogu predstavljati potencijalnu preteču oralnom karcinomu. To nije uvijek slučaj, a posljedice se mogu izbjeći prestankom konzumacije duhanskih proizvoda.

Lichen planus, rijetko stanje osipa, također može uzrokovati pojavu bijelih pruga na jeziku. U tom slučaju, uz osip, koji se pojavljuje i na drugim dijelovima tijela, a osobito na zapešću, podlakticama i iznad gležnja, možete osjetiti i svrbež.

Osip se najčešće pojavljuje prvo u ustima, a ako primijetite bijele pruge ili čipkaste bijele uzorke, trebali biste posjetiti liječnika. Lichen planus također može biti posljedica upotrebe duhana, a u tom slučaju simptomi se najčešće povlače prestankom njegove konzumacije.

U većini slučajeva, bijeli jezik je benigan, ili se liječi vrlo jednostavno. Dobra oralna higijena i odvikavanje od pušenja mogu biti korisni i pomoći vam da ovo stanje izbjegnete. Ipak, u slučaju bijelih mrlja, pruga ili čipkastih bijelih obrazaca na jeziku trebali biste posjetiti liječnika kako biste isključili gore navedene moguće uzroke.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.
Saznajte više o - gljivice - jezik - oralna higijena - usna šupljina

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

4.05 / 5 (20 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: bijeli jezik, bijel jezik, bijeli jezik kod djece, bijel jezik kod odraslih, bijel jezik kod djece, bijeli jezik simptomi, bijelo na jeziku, suha usta i bijeli jezik, bjeli jezik, bjel jezik,