Tireotropni hormon (TSH)- povišen ili snižen?

Vađenje krvi

TSH ili tiroidni stimulirajući hormon jest hormon hipofize koji djeluje na štitnjaču i potiče tiroidne stanice na stvaranje i izlučivanje T4 i T3, odnosno hormona štitnjače.

Razine T4 i T3 u krvi imaju negativnu povratnu spregu na razinu TSH, što znači da povišena razina T4 smanjuje izlučivanje TSH iz hipofize i obrnuto.

TSH nastaje na poticaj tiroid – otpuštajućeg hormona (TRH) iz hipotalamusa. Izlučuje se u dnevnom ritmu, a vrijeme poluživota u krvi je 54 minute. TSH modulira otpuštanje T4/T3 iz folikularnih stanica štitnjače. Iako 20% T3 hormona proizlazi iz štitnjače, čak 80% nastaje pretvorbom T4 u T3 u cirkulaciji.

Hormoni štitnjače T4 i T3 utječu na mnoge organske sustave u tijelu, potiču rast i sazrijevanje kostiju, kao i sazrijevanje središnjeg živčanog sustava, ubrzavaju bazalni metabolizam, potrošnju kisika i povećavaju proizvodnju topline.

Referentne vrijednosti za TSH kod muškaraca i žena iznosi: 0,27 – 4,20 mU/L.

Povišen TSH

Povišena razina TSH u krvi nalazi se u:

Znači da štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona T3 i T4 stoga hipofiza otpušta puno TSH s ciljem da pokrene štitnjaču. Simptomi koji obično prate ovo stanje su:

Snižen TSH

Snižene vrijednosti TSH u krvi upućuju na:

Hipofiza proizvodi manje TSH jer negativnom povratnom spregom visoka koncentracija T4 i T3 u krvi daje signale da prestane izlučivati daljnji TSH. Simptomi hipertireoidizma su:

  • anksioznost,
  • gubitak tjelesne težine,
  • tremor,
  • ubrzan srčani puls,
  • buljave oči,
  • poteškoće sa spavanjem.

TSH test

Vađenje krvi
Foto: Visual Hunt

Razina TSH u krvi provjeri se vrlo brzo i jednostavno, liječnik vas naruči u laboratorij na vađenje krvi i nema nikakve posebne pripreme, osim da to jutro prije vađenja krvi ništa ne jedete ili pijete.

Test je moguće obaviti na teret HZZO-a preko uputnice ili privatno u poliklinikama gdje se cijena kreće oko 70 kuna.

Što nakon testa?

Razine TSH koje odstupaju od referentnih vrijednosti mogu ukazati na poremećaje u radu štitnjače, ali ne može se znati točan uzrok.

Iz tog razloga, liječnik će vas poslati na dodatne pretrage kako bi se otkrio uzrok – mjerenje razine T4/T3, test na autoimune bolesti (Gravesovu i Hashimotovu); te da se započne liječenje, najčešće tabletama Euthyroxa.

Izvori:

  1. Pirahanchi Y, Jialal I. Physiology, Thyroid Stimulating Hormone (TSH). StatPearls; 2019.
  2. What Is a TSH Test? WebMD.
  3. TSH (Thyroid-stimulating hormone). MedlinePlus.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

0 / 5   0
Facebooktwitterpinterestmail
11-10-2019
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: snižen tsh,