Titranje mišića, tremor ili drhtavica – mogući uzroci

titranje_misica

Titranje mišića koje se osjeća kao blago pulsiranje ili drhtanje u rukama, nogama, trbuhu, kapcima i drugim dijelovima tijela najčešće je bezopasno i prolazi samo od sebe.

Može se osjetiti pri pokretu ili mirovanju, može trajati od nekoliko sekundi do nekoliko minuta, može se pojaviti samo jednom ili se periodično ponavljati, ovisno o uzrocima i stanju organizma.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ponekad titranje mišića može biti simptom nekog stanja ili bolesti, međutim za postavljanje kliničke slike nije dovoljan simptom. Donosimo najčešće moguće uzroke titranja mišića.

Postoji više kategorija tremora, koje se dijele prema uzroku i položaju tremora. To su:

 • položajni,
 • tremor u mirovanju,
 • intencijski tremor,
 • složeni tremor.

Svaka od ove 4 kategorije se dalje dijeli u podvrste tremora prema posebnom uzroku, objašnjava se u Priručniku simptoma i bolesti. Stanje može biti trenutno i bezopasno, ali i vrlo složeno te je preporučljivo pratiti simptome.

Naporan trening ili druga fizička aktivnost

Ako pretjerate prilikom fizičke aktivnosti, mišići mogu drhtati kao posljedica prevelikog opterećenja. Ovo se često događa osobama koje su tek počele trenirati ili se baviti sportom.

trening

Foto: Photospin

Kako biste spriječili titranje mišića nakon treninga, nemojte naglo pojačavati intenzitet vježbi i uvijek se dobro zagrijte prije početka.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Dehidracija i niska razina šećera u krvi također mogu uzrokovati titranje mišića tijekom i nakon vježbanja, stoga je važno piti mnogo tekućine i unijeti dovoljno energije kroz prehranu prije svakog bavljenja sportom.

Hipokalemija

Hipokalemija je manjak važnih minerala u tijelu, posebno kalija i magnezija, koja uzrokuje mišićnu slabost, grčeve u mišićima, zatvor te mialgiju, odnosno bol u mišićima.

Manjak minerala oslabljuje mišiće zbog čega se prilikom njihovog naprezanja može osjetiti titranje odnosno podrhtavanje. 

znojenje

Foto: Photospin

Do hipokalemije dolazi uslijed velikog gubitka tekućine, primjerice kod proljeva, povraćanja ili prekomjernog znojenja. Uzroci disbalansa minerala u organizmu mogu biti i bolesti gušterače, bubrega, nadbubrežne žlijezde, dijabetes te korištenje određenih lijekova.

Blaga hipokalemija obično se suzbije promjenom prehrane što podrazumijeva unošenje namirnica bogatih kalijem, poput zelenog povrća i citrusnog voća. Teži oblici hipokalemije liječi se po preporuci liječnika farmaceutskom nadoknadom kalija. 

Sindrom benigne falkulacije

Benigne falkulacije su kontinuirana trzanja određenih mišića koja uglavnom prolaze neopaženo, ali ponekad ih možemo osjetiti prilikom mirovanja. Riječ je o sasvim bezopasnom stanju koje ne može uzrokovati nikakve probleme te ga nije ni potrebno liječiti.

Ne zna se zašto točno dolazi do ovih trzaja, iako se oni povezuju s nedostatkom sna, prevelikom količinom kofeina i nikotina, dehidracijom, trudnoćom ili mamurlukom. 

kofein

Foto: Photospin

Ako benigne falkulacije postanu učestale i iritantne, liječnik može prepisati lijekove za kontrolu grčeva u mišićima. Ipak, jednostavnije i prirodnije rješenje je u odmoru i zdravoj prehrani. 

Hipoglikemija

Hipoglikemija je stanje niske preniske razine šećera, odnosno glukoze u krvi. S obzirom na to da mozak koristi glukozu kao primarni izvor energije, a nedostatak iste sprječava normalan rad mozga.

Američka udruga dijabetičara i Europska agencija za lijekove su definirale hipoglikemiju kao “nisku razinu glukoze u krvnoj plazmi koja subjekta izlaže potencijalnoj zdravstvenoj opasnosti”.

U nastavku navode da se hipoglikemijom smatra bilo koja koncentracija glukoze u krvi koja je manja od 3.9 mmol po litri krvi ili 70 mg po decilitru krvi.

Manjak glukoze uzrokuje ozbiljne simptome poput:

 • glavobolje,
 • vrtoglavice,
 • zamućenog vida,
 • teškoće u koncentraciji i koordinaciji,
 • zbunjenost i ostale neurološke probleme.

Zbog viška epinefrina i norepinefrina mogu se pojaviti i drugi simptomi kao što su:

 • znojenje,
 • tremor, odnosno drhtavica koja se očituje u titranju mišića,
 • ubrzan rad srca,
 • anksioznost i glad.

Ako osjetite kombinaciju ovih simptoma, vrijeme je da se obratite liječniku jer bi se moglo raditi o hipoglikemiji.

Esencijalni tremor

Esencijalni tremor je nasljedna bolest koja uzrokuje drhtanje ruku i glave, rjeđe jezika i glasnica. Ako jedan roditelj ima esencijalni tremor, šanse da će ga dobiti i dijete su 50 %.

titranje_misica

Foto: Photospin

Riječ je o titranju mišića, najčešće mišića jedne ili obje ruke, u pokretu ili u određenom položaju. Time se razlikuje od tremora kod Parkinsonove bolesti gdje se titranje događa i u mirovanju.

Esencijalni tremor obično ostaje u blažem obliku i ne uzrokuje probleme u svakodnevnom životu.

Miokimija očnog kapka

Riječ je o spontanom podrhtavanju mišićnih vlakana unutar mišića do kojeg dolazi kada nema dovoljno snage za kontrakciju čitavog mišića. Često titra donji očni kapak, što može biti neugodno, ali je potpuno bezopasno.

titranje_misica2

Foto: Photospin

Do titranja očnog kapka može dovesti i pretjerano konzumiranje kofeina, alkohola, cigareta ili droga, kao i zamor očiju uslijed dugotrajnog gledanja u ekran.

Hipertireoza

Hipertireoza je stanje povećane aktivnosti štitne žlijezde koja regulira bazalni metabolizam te tako metaboličku aktivnost i sintezu proteina u tijelu. 

Povećana aktivnost štitnjače može uzrokovati niz simptoma, među kojima i drhtanje ruku, te slabost i titranje u mišićima. Ostali simptomi uključuju:

 • nervozu,
 • općeniti osjećaj umora,
 • gubitak kose i tjelesne težine,
 • proljev,
 • neredovite mjesečnice. 

Hipertireoza je stanje koje zahtijeva medicinsko liječenje, a dijagnosticira se analizom krvi te ultrazvukom, pa ako sumnjate na ovaj poremećaj, svakako posjetite liječnika.

Anksioznost i napadaj panike

Kao odgovor na psihički stres, mišići se mogu aktivirati zbog čega dolazi do titranja, trzanja ili grčenja mišića. To se događa jer živčani sustav stres percipira kao opasnost i pokreće mišiće kako bi se ubrzale tjelesne reakcije i tijelo pripremilo za fizički obračun s izvorom opasnosti. 

anksioznost

Foto: Photospin

To se može osjetiti kao drhtanje u čitavom tijelu ili pak kao trzaji u jednoj ili obje ruke ili noge, kao i treperenje mišića očiju.

U slučaju titranja mišića zbog psihičkih razloga, najvažnije je ukloniti uzrok stresa i dovesti tijelo u stanje mirovanja. Takvi su trzaji bezazleni, ali osobu koja ih doživljava mogu dodatno uplašiti zbog čega joj može biti potrebna liječnička pomoć.

Parkinsonova bolest

Parkinsonova bolest podrazumijeva progresivno degenerativno stanje koje karakterizira:

 • drhtanje,
 • usporenost pokreta,
 • ukočenost u mišićima,
 • nepravilno držanje tijela.

Uzrok Parkinsonove bolesti nalazi se u degenerativnim promjenama u području mozga koje uzrokuju smanjeno lučenje dopamina, kemijske tvari koja omogućuje ljudima normalno i precizno kretanje i kontrolu nad pokretima. 

U opsežnom pregledu dostupnih podataka o ovoj bolesti, znanstvenici zaključuju: “Parkinsonova bolest je jedna od najčešćih neurodegenerativnih bolesti s više od milijun oboljelih stanovnika SAD-a u 2015. godini. To je bolest starije dobi, iako su poznati slučajevi oboljelih u ranim 30 – ima ili 40 -ima.”

Više o Parkinsonovoj bolesti pročitajte ovdje.

Određeni lijekovi

Neželjene titraje u mišićima i drhtavicu mogu izazvati i različiti lijekovi, što se događa najčešće s rukama, nogama i glavom u određenom položaju

Lijekovi koji mogu izazvati ovaj simptom su, među ostalima, lijekovi koji se koriste u liječenju karcinoma, lijekovi protiv epileptičnih napadaja, antihistaminici, antidepresivi, poneki lijekovi za srce te poneki antibiotici.

U slučaju bilo kakvih neobičnih simptoma prilikom uzimanja lijekova potrebno je odmah obavijestiti liječnika te promijeniti terapiju.

Izvori:

 1. Tremor (drhtavica) (2014) MSD Priručnik simptoma i bolesti.
 2. Kahn, A. (2015) What causes tremor? Healthline.
 3. DeMaagd, G., Philip, A. (2015) Parkinson's desease and its managment. P.T. 40(8). 504-510, 532.
 4. Grupa autora (2013) Hypoglycemia: The neglected complication. Indian J Endocrinol Metab. 17(5): 819-834. doi:
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.60 / 5   10
Facebooktwitterpinterestmail
31-10-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: titranje mišića, podrhtavanje mišića, titranje mišića anksioznost, pulsiranje misica, drhtanje misica, unutarnje drhtanje tijela, Zasto misici igraju, drhtanje tijela i slabost, drhtanje ruku, da li je bol u misicima ruku i nogu jedan od simptoma anksioznosti,