Učestalo mokrenje – uzroci i liječenje

ucestalo mokrenje
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Učestalo mokrenje je potreba za mokrenjem češće nego što je za vas normalno odnosno češće od onoga na što ste se naviknuli. Kada imate učestalo mokrenje, količina urina koju mokrite je jednaka ili manja nego je za vas uobičajeno. Učestalo mokrenje može biti problem koji vas prati tijekom dana i noći ili samo po noći.

Često mokrenje obično se javlja kao posljedica poremećaja u donjem dijelu mokraćno-spolnog sustava. Najčešći uzroci mokrenja su upala mjehura i mokraćne cijevi. Učestalo mokrenje kod muškaraca i žena se razlikuje, točnije razlikuju se uzroci učestalog mokrenja. O uzrocima i prirodnom liječenju učestalog mokrenja – doznajte više u nastavku teksta.

Učestalo mokrenje kod inače zdravih osoba, može se javiti kao posljedica konzumacije: čaja i kave te ostalih kofeinskih napitaka. Najčešći uzrok čestog mokrenja kod djece i žena je urinarna infekcija. Kod starijih muškaraca je u pitanju bolest prostate

Simptomi koji upućuju na ozbiljniji problem kod učestalog mokrenja

Kako otkriti radi li se o ozbiljnom oboljenju ili tek lažnoj uzbuni? Ako vam se jedan ili dva dana ili pak u ljetnim mjesecima događa da češće i više mokrite, vjerojatno se radi o povećanom unosu tekućine u organizam. Takvo mokrenje uglavnom je praćeno svijetlim urinom i ne izaziva nikakve tegobe niti bolove.

Međutim, ako duže od tjedan dana mokrite više puta dnevno (više nego inače), a mokraća je tamna, najčešće u malim količinama, a mokrenje je praćeno nekom vrstom nelagode – vrijeme je da potražite pomoć liječnika. 

Ovisno o uzroku učestalog mokrenja, moguće je da imate i sljedeće simptome:

 • Gubitak kontrole mjehura
 • Bolno i teško mokrenje
 • Neobična boja urina
 • Nagla potreba za mokrenjem

Mokrenje ne smije biti praćeno nelagodom, peckanjem i bolovima. Učestalo mokrenje može postati problemom koji ćete teško uspjeti pojasniti vašem poslodavcu.

Samim time učestalo mokrenje može značajno narušiti kvalitetu života, budući da osobu može ometati u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i usmjeravanju koncentracije prema radnim zadacima. 

Simbex active comfort peleneAktivan život i problemi s inkontinencijom djeluju nespojivo, ali uz pelene-gaćice SimBex Active Comfort, moguće je osjećati se udobno i sigurno dok se bavite sportom ili samo uživate u svakodnevnim aktivnostima ili šetnji po prirodi.

Učestalo mokrenje kod žena

Učestalo mokrenje kod žena može biti izazvano cistokelom, uretrokelom ili rektokelom. Radi se o izbočenjima mokraćnog mjehura, mokraćne cijevi, odnosno rektuma u kanal rodnice.

Simptomi se većinom manifestiraju kao osjećaj punoće u rodnici ili pritisak u zdjelici odnosno rodnici. Dijagnoza se ovih stanja postavlja se klinički ginekološkim pregledom ili cistrouretografijom pri mokrenju. Ova stanja se liječe uz pomoć pesara, vježbanja zdjeličnih mišića a u najtežim slučajevima i kirurškim zahvatom.

Kod žena učestalo mokrenje može biti prisutno u 3. tromjesečju trudnoće. Učestalo mokrenje se i kod žena i kod muškaraca može javiti kao posljedica terapije zračenjem tog dijela tijela.

Infekcije mokraćnog mjehura prisutne su u oba spola, međutim kod žena se javljaju češće zbog specifične anatomije ženskog tijela, koja omogućava bakterijama lakši prodor i zadržavanje na stijenkama mokraćnog mjehura. 

mokrenje kod žena

Učestalo mokrenje kod muškaraca

Učestalo mokrenje kod muškaraca može se javiti kao posljedica benignog povećanja prostate ili pak karcinoma prostate. Takvo stanje najčešće se manifestira otežanim čestim mokrenjem, slabim mlazom mokraće te osjećajem nepotpunog pražnjenja mjehura.

Biopsija prostate – kako se izvodi, priprema, cijena!

Dijagnostičke metode koje se koriste pri dijagnosticiranju ovog problema su digitorektalni pregled, ultrazvuk i cistometrija.

Prostatitis je također jedan od uzroka učestalog mokrenja kod muškaraca. Prostatitis može biti uzrokovan bakterijama premda to nije čest slučaj.

Kronični prostatitis – uzroci, simptomi i liječenje!

Prostatitis je najčešće praćen izrazitom potrebom za mokrenjem, gnojnim iscjetkom iz uretre, vrućicom, treskavicom, bolovima u leđima, osjećajem punoće, prostata je bolna na dodir. Ako su bakterije uzrok prostatitisa, liječenje će se vršiti antibioticima te ga je bez obzira na prestanak simptoma potrebno provesti do kraja kako bakterije ne bi postale otporne na terapiju.

Uzroci učestalog mokrenja

Učestalo mokrenje je često uzrokovano uvjetima koji utječu na funkciju mokraćnog sustava ( bubrezi, mokraćni mjehur, uretra…) Čimbenici koji za posljedicu mogu imati učestalo mokrenje uključuju:

 • Infekcije, bolesti ili ozljede, posebice ozljede živca u lumbalnom dijelu kralježnice koje mogu dovesti do gubitka kontrole nad mokrenjem. 
 • Promjene u mišićima, živcima ili drugim tkivima koja utječu na funkciju mokraćnog mjehura i proizvodnju urina.
 • Uzimanje lijekova koji djeluju na autonomni živčani sustav može imati nuspojave u mokraćnom sustavu.
 • Hranu koja ima diuretičko djelovanje i potiče rad bubrega (npr. peršin).
 • Stres je također jedan od faktora koji mogu utjecati na proizvodnju većih količina urina. 

Drugi čimbenici koji mogu dovesti do čestih mokrenje uključuju:

lijecenje cestog mokrenja 

Zatražite liječničku pomoć ako:

 • je mokrenje bolno ili primijetite nekakav iscjedak.
 • obilno mokrenje prati neobična žeđ.
 • simptomi obilnog mokrenja potraju nekoliko dana ili više tjedana.
 • ako se obilno i često mokrenje javlja praćeno bolovima u donjem dijelu trbuha.
 • često mokrite ili ne možete mokriti uopće.
 • je mokraća ružičasta, mutna ili krvava
 • dojenče ili dijete mokri često te pokazuje znakove nervoze i boli. 
 • imate naglu potrebu za mokrenjem koju je teško kontrolirati. 

Prirodno liječenje učestalog mokrenja

Liječenje učestalog mokrenja ovisi o uzroku. Ne postoji specifičan lijek za učestalo mokrenje koji se bez liječničkog recepta može dobiti u ljekarni.

Kako biste dobili odgovarajući lijek bit će potreban pregled kod liječnika koji će vam propisati poseban lijek ili vas preusmjeriti na daljnje pretrage kako bi se otkrilo što je točan uzrok učestalog mokrenja u vašem slučaju. Simptome možete ublažiti upotrebom posebnih čajeva ili promjenom prehrane. 

 • Izbjegavajte napitke poput Coca Cole, kava i čajeva koji neće pomoći vašem stanju. Većina čajeva koji nemaju utjecaj na potencijalni uzrok povećanog mokrenja poslužit će isključivo kao diuretici što neće pomoći u vašem slučaju.
 • Hranite se namirnicama koje su bogate flavonoidima, selenom, cinkom, biljnim hormonima, vitaminima A, C i E. Namirnice ovog sastava pomoći će u jačanju vašeg organizma, a samim time i skratiti potencijalno trajanje neke infekcije. Osim toga konzumacija ovih namirnica će smanjiti rizik od nastajanja mioma i povećanja prostate. 
 • Hranite se namirnicama koje su bogate vlaknima kako biste spriječili zatvor koji može biti potencijalni uzrok pritiska na mjehur.
 • Pokušajte smršavjeti i otkloniti višak masnoće na trbuhu koji može pritiskati mjehur. 
 • Bez obzira na učestalost mokrenja, redovito praznite mjehur kako biste spriječili nastajanje infekcije zbog ustajale mokraće
 • Prestanite pušiti jer cigaretni dim može dodatno pojačati intenzitet neugodnih simptoma. 
 • Čajeve koje možete piti u slučaju mokraćne infekcije su čaj od koprive, brusnice, breze, peršina
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Oglas iz Webshopa

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

4 / 5   110
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: učestalo mokrenje, često mokrenje, stalno mokrenje, ucestalo mokrenje kod Zena, učestalo mokrenje kod žena bez bolova, cesto mokrenje kod zena, cesto mokrenje kod zena bez bolova, ucestalo mokrenje bez bolova, pojačano mokrenje, cesto mokrenje kod zena uzroci,