Uklještenje živca u leđima – uzroci i oporavak

uklijesteni-zivac

Iz vašega mozga i leđne moždine protežu se živci koji vašem tijelu šalju važne poruke. Ako je jedan od njih ukliješten, vaše vam tijelo može poslati upozoravajuće signale. Jedan od njih je svakako bol. Nemojte zanemariti znakove upozorenja.

Šteta od ukliještenog živca u leđima može biti manja, ali i veća. Ono može prouzročiti privremene ili dugotrajne probleme. U nekim slučajevima nemoguće je popraviti učinjenu štetu, ali liječenje obično ublažava bol i druge simptome.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Uzroci uklještenja živca u leđima

Uklještenje živca nastaje kad postoji pritisak na živac. Pritisak može biti rezultat ponavljanih pokreta ili zadržavanja u istom položaju; ako držite svoje tijelo u jednom položaju dulje vrijeme dok spavate ili ako dugo sjedite na radnom mjestu. Neki od uzroka su različite ozljede, artritis, stres i pretilost.

Živci su najranjiviji na mjestima u vašem tijelu koja su vrlo uska i imaju malo mekog tkiva koji ih može zaštititi. Kompresija živca često se javlja kada se živac pritisne između ligamenta, tetiva ili kostiju. Na primjer, ako disk u kralježnici troši i slabi (hernija diska), pritisak se s njega prebacuje na živac.

Upala ili pritisak na korijen živca koji izlazi iz leđne moždine može uzrokovati bolove u vratu ili donjem dijelu leđa. Također, može izazvati bol koja se od vrata prenosi na ramena i ruke. Bol može početi i u nogama. Ona može biti posljedica promjena koje se javljaju u kralježnici i kostima. 

bolovi-u-ramenima

Trnci u nogama, rukama, laktovima i prstima mogu biti rani simptomi:

Ako se uklještenje živca ne liječi, ako potraje, može se trajno oštetiti zaštitna stijenka živca. To može uzrokovati nakupljanje tekućine što uzrokuje nastanka oteklina, dodatnog pritiska i ožiljaka te konačnog slabljenja ili uništenja funkcije živca.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Rizični faktori

Simptomi uklještenja živca u leđima

Ponekad bol u različitim dijelovima tijela može biti jedini simptom uklještenja, ali mogući su i drugi simptomi te izostanak ikakve boli. Ponekad se simptomi pogoršavaju kada pokušate određene pokrete, kao što je okretanje glave ili naprezanje vrata. Neki od uobičajenih simptoma uklještenja živca su:

  • bol u leđima i vratu,
  • išijas,
  • bol koja se širi određenim područjem,
  • trnjenje,
  • grčevi u mišićima,
  • peckanje,
  • umor i slabost.

bolovi-u-ledjima

Liječenje ukliještenje živaca u leđima

Koliko je potrebno da simptomi nestanu može varirati od osobe do osobe. To ovisi o jačini i uzroku uklještenja, također. Velikukorist imat ćete od jednostavnog odmaranja ili izbjegavanja bilo kakvih aktivnosti koje utječu na pogoršanje vaših simptoma. 

Ako se simptomi nastave ili su bolovi prejaki, posavjetujte se sa svojim liječnikom. Možda ćete trebati drugu ili više vrsta liječenja kako biste smanjili oticanje tkiva oko ukliještenog živca. U težim je slučajevima potrebno ukloniti tkivo, odnosno materijal koji pritišće živac:

  • oštećeno tkivo;
  • dijelove diska;
  • komadiće kostiju. 

Liječenje može uključivati uzimanje protuupalnih lijekova kao što su aspirin, ibuprofen ili naproksen koji smanjuju oticanje. Kortikosteroidi i psihoaktivne tvari se koriste kako bi se ublažila bol i pospješio oporavak živca.

Fizikalna terapija pomaže jačanju vaših mišića.Udlage ili meki ovratnici, koji mogu ograničiti vaše kretanje i omogućuje mišićima da se odmaraju, također mogu biti dio terapije.

Kirurška operacija može biti potrebna u slučajevima koji ne reagiraju na druge vrste liječenja. Razgovarajte sa svojim liječnikom kako biste otkrili najbolji pristup liječenju vašeg živca. 

operacija-kraljeznice

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.07 / 5   15
Facebooktwitterpinterestmail
12-12-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: uklijesten zivac, ukliješten živac u leđima, lek protiv bplova u kicmi ukljestenja, krema za ukljestenje zivca trudnoca, kompresija živca u lopatici, koliko traje ukljestenje zivca, kako se lijeci ukljestenje zivca, kako otkljestiti ziva u lumbalnom dijelu kićme, zivac upaljen i ukljrsten simptomi, injekcija protiv bolava u vtatnoj kralesnici,