Začepljen nos – što ga uzrokuje i koji su najučinkovitiji lijekovi?

beta-glukan
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Nosna kongestija, poznata i kao blokada ili opstrukcija nosa odnosno blokiran ili začepljen nos, je blokada nosnih prolaza, obično zbog toga što membrane sluznice nosa postaju otečene zbog upale krvnih žila.

Nosna kongestija može imati razne uzroke te može varirati od blage smetnje do po život opasnog stanja.

S obzirom na to da novorođenčad obično diše kroz nos, nosna zagušenja u dojenčadi u prvih nekoliko mjeseci života može utjecati na dojenje i uzrokovati po život opasni respiratorni distres.

Nazalna kongestija kod starije djece i adolescenata obično je samo smetnja, ali može uzrokovati i druge poteškoće.

Nosna kongestija može interferirati s ušima, sluhom i razvojem govora. Značajnija začepljenja mogu ometati san, uzrokovati hrkanje, a mogu biti povezana i s apnejom za vrijeme spavanja.

Kod djece s povećanim adenoidima, nosna kongestija može izazvati kronične apneje za vrijeme spavanja, nedostatak kisika i hipoksiju, kao i zatajenje srca. Problem se obično može riješiti operacijom uklanjanja adenoida i tonzila.

Začepljenje nosa također može uzrokovati i bol u licu, glavobolju ili osjećaj nelagode.

Uzroci

Mogući uzroci začepljenja nosa su:

 • Alergijska reakcija
 • Prehlada ili gripa
 • Devijacija septuma
 • Peludna groznica
 • Reakcija na lijekove
 • Rinitis medicamentosa, tj. medikamentozni rinitis kao posljedica konzumacije dekongestiva
 • Upala sinusa ili sinusna infekcija
 • Ako je tijelo u položaju u kojemu puno krvi dolazi u glavu krvne žile u nosnom prolazu mogu nabujati.
 • Mnoge žene pate od začepljenja nosa tijekom trudnoće, a zbog povećane količine krvi koja teče kroz tijelo
 • Nosni polipi
 • Concha bullosa, tj. kada je srednja nosna školjka ispunjena zrakom i može stvarati smetnje pri disanju

Želučani refluks

Istraživanja su pokazala značajnu korelaciju između osoba koje pate od kroničnog sinusitisa i onih koji pate od Gastroezofagealne refluksne bolesti. U nekim slučajevima, refluks kiselina može doći do nosa ili nazofarinksa, uzrokujući iritaciju.

Terapija protiv GERB-a je dokazano učinkovita u liječenju kroničnog sinusitisa, a inhibitori protonske pumpe pokazuju poboljšanje kod većine ljudi.

Liječenje

Liječenje začepljenja nosa najčešće ovisi o uzroku.

Ipak, bez obzira na to, jedno od najučinkovitijih rješenja je efedrin ili pseudoefedrin. Oba su dostupna bez recepta. Efedrin se obično prodaje pod markom Bronkaid, a pseudoefedrin pod markom Sudafed. Mnoge osobe daju malu prednost efedrinu, no oba će jednako poslužiti. Dvije tablete Bronkaida obično su dovoljne za otvaranje nosnica i oslobađanje od začepljenja.

Alfa – adrenergički agonisti prvi su izbor u liječenju začepljenog nosa. Oni oslobađaju začepljene krvne žile u nosnoj šupljini. Primjeri ovih lijekova su oxymetazolin i fenilefrin.

Ukoliko je začepljenje nosa posljedica gripe ili prehlade, simptomi će se poboljšati s vremenom, međutim, lijekovi kao što su acetaminofen (paracetamol), aspirin i ibuprofen mogu pomoći.

Uzrok začepljenja nosa može biti i alergijska reakcija uzrokovana peludnom groznicom, a u tom slučaju će pomoći izbjegavanje alergena. Antihistaminici i dekongestivi mogu pomoći kod ublažavanja simptoma, iako oni ne liječe peludnu groznicu.

Antihistaminici se mogu uzimati kontinuirano tijekom sezone peludi, dok dekongestive treba koristiti najduže tri dana, s obzirom na to da se začepljenje nosa može pojaviti i u obliku rinitis medicamentose.

Nosni dekongestivi izravno ublažavaju nelagodu. Oni dolaze u obliku nazalnih sprejeva, tableta, kao što su naphazoline (Privine), oxymetazoline (Afrin, Dristan, Duramist), ili fenilefrina (Neo-Synephrine, Sinex, Rhinall) te oralnih tableta (Bronkaid, Sudafed, Neo-Synephrine, Sinex, Rhinall).

Oralni dekongestivi mogu se koristiti najduže tjedan dana, bez savjetovanja s liječnikom, uz iznimku kod lijekova Brokaid i Sudafed, koji se mogu uzimati po potrebi.

Ipak, nosni sprejevi mogu pogoršati začepljenje ako se uzimaju dulje od nekoliko dana, stoga ih koristite samo onda kada začepljenje ne možete ukloniti drugim metodama i najduže tri dana.

Ako vaše dijete ne može disati zbog začepljenja nosa, možete upotrijebiti nosni aspirator za uklanjanje sluzi, koja može biti gusta i ljepljiva te ju je zbog toga nekad teško izbaciti iz nosa.

Ako začepljenje nosa traje duže od tjedan dana, posjetite liječnika.

Alternativna medicina

Nazalno ispiranje nosa može biti od pomoći kod nosne kongestije. To uključuje ispiranje nosa fiziološkom otopinom da bi se uklonile mikroskopske čestice prašine i peludi koje uzrokuju alergiju, a koje se drže za unutarnje nosne membrane.

 

Izvor: Wikipedia.org

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

3.40 / 5 (15 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: začepljen nos, zacepljen nos kod djece, zacepljeni sinusi, začepljen nos kod odraslih, zastopan nos, kongestija, začepljenje nosa, stalno zacepljen nos, nosna kongestija, zacepljen nos duze vrijeme,