Znojenje glave – hiperhidroza kod beba, djece, muškaraca i u menopauzi

Znojenje glave

Znojenje glave je sasvim normalno ako se nalazite u području vrućeg zraka ili ste emocionalno uznemireni. Međutim, ako se znojite dok spavate ili dok traju hladniji vremenski uvjeti, trebali biste zatražiti pomoć liječnika. Hiperhidroza glave je bolest prekomjernog znojenja te se dijeli u više podtipova.

Sekundarna hiperhidroza je uzrokovana nekom bolešću, a primarna hiperhidroza glave nije nastala zbog drugih stanja u organizmu. U nastavku saznajte zašto dolazi do prekomjernog znojenja glave te kako se takvo stanje može izliječiti.

Više o pretjeranom znojenju doznajte ovdje.

Prekomjerno znojenje glave

Znojenje je normalan tjelesni proces kojim se ljudski organizam pokušava ohladiti i regulirati tjelesnu temperaturu. Znoj je sastavljen od vode, elektrolita, soli i drugih organskih i anorganskih tvari. 

Postoje razne vrste znojenja, poput znojenja zbog stresa ili znojenja zbog fizičkog napora. Tada se obično prvi uznoje stopala i dlanovi, a često je i znojenje čela. Hladno čelo i znojenje je najčešće uzrokovano strahom ili drhtavicom uslijed neke viroze. 

Neki ljudi imaju prirodno urođeni ubrzani rad znojnih žlijezda što im često predstavlja nelagodu, ali nije razlog za brigu.

Prekomjerno znojenje po glavi nije uobičajeno ako se događa zimi, dok spavate ili dok provodite vrijeme u dobro ventiliranoj sobi. Osim što se događa znojenje glave i lica, može se dogoditi i znojenje glave i vrata.

Problem se javlja kad se:

 • znojenje glave događa u za to čudnim uvjetima,
 • znojenje glave događa toliko često da ometa normalne životne funkcije i stvara neugodu,
 • glava i vrat znoje prekomjerno čak i u snu,
 • znojenje glave počelo događati prije 25. godine života,
 • prekomjerno znojenje ili hiperhidroza već pojavljivala u obiteljskoj povijesti. 

U slučaju ovih simptoma je potrebno posjetiti liječnika. Uzrok prekomjernom znojenju može biti poremećaj u radu znojnih žlijezda ili razvoj druge bolesti. Neke bolesti koje bi mogle uzrokovati prekomjerno znojenje su:

Osim toga, hiperhidroza može biti uzrokovana nekim stanjima poput trudnoće, menopauze ili konzumacije antidepresiva. Znojenje će se pogoršati utjecajem kofeina, alkohola ili raznih droga.

Znojenje

Photo: Photospin

Znojenje glave u snu

Znojenje u snu smo vjerojatno svi u jednom trenutku života osjetili i nije bilo nimalo ugodno. Najvjerojatnije je bezopasno i nastaje zbog toga što spavate u zagrijanoj sobi ili ste ružno sanjali.

Tijekom spavanja se mijenja tjelesna temperatura, a negdje tijekom noći se može naglo povećati. To se događa zbog:

 • poremećene regulacije hormona,
 • menopauze,
 • infekcija i prehlada,
 • raznih bolesti koje djeluje na živčani sustav i žlijezde,
 • anksioznosti.

Noćno znojenje je posebno često kod žena u menopauzi zbog drukčije regulacije razine hormona estrogena i progesterona u tijelu. Pretjerano znojenje kod muškaraca se isto može dogoditi tijekom noći. Više o simptomima menopauze pročitajte ovdje.

Noćno znojenje pred menstruaciju se događa točno dva ili tri dana prije očekivanog početka menstrualnog ciklusa. Tijelo će se više znojiti i po danu, a sve zbog nagle promjene u razinama spolnih hormona.

Naglo znojenje po noći kod muškaraca može biti uzrokovano:

 • činjenicom da muškarci imaju nešto višu tjelesnu temperaturu nego žene,
 • padom testosterona, posebno u starijoj dobi,
 • nekom bolešću,
 • rakom prostate.

Kako biste smanjili ili spriječili iznenadno pojačano znojenje glave u snu, možete:

 • prostoriju u kojoj spavate ohladiti,
 • piti dovoljno vode,
 • spavati u ugodnoj i laganoj odjeći,
 • izbjegavati tuširanje vrućom vodom navečer,
 • navečer izbjegavati začinjenu hranu, alkohol ili kofein. 

Znojenje glave u menopauzi

Znojenje glave je vrlo često i simptomatično za menopauzu. U tijelu se smanjuju razine ženskih spolnih hormona koji su inače odgovorni za regulaciju menstrualnog ciklusa koji nastupa svaki mjesec.

Kako je hormonalna mreža dobro regulirana i isprepletena s drugim ciklusima u tijelu, tako pad razine estrogena i progesterona direktno utječe na regulaciju tjelesne temperature.

Znojenje u menopauzi

Žene pred menopauzu i one u menopauzi se često znoje po glavi, vratu, dlanovima i cijelom tijelu. Takve epizode se nazivaju valunzi i mogu biti jako neugodne. Više o valunzima doznajte ovdje.

Iako je dnevno i noćno znojenje u menopauzi očekivano, nekad može biti razlog za brigu. Kako tijelo prolazi kroz velike promjene, tako se može dogoditi poremećaj u radu štitnjače. Pojačani rad štitnjače ili hipertireoidizam može povećati tjelesnu temperaturu.

Rak štitnjače je danas jedna od najčešćih bolesti štitnjače, a više o njemu pročitajte ovdje.

Znojenje glave kod djece

Hiperhidroza kod djece, odnosno prekomjerno znojenje kod djece, može biti lokalizirano na područje glave, vrata i lica. Pojačano znojenje glave kod djece je lokalizirano, ali može biti i raspršeno po cijelom tijelu. 

Naglo znojenje kod djece je vrlo često uzrokovano fizičkom aktivnošću, masnom i začinjenom hranom ili pićima s kofeinom. Tako je znojenje kod djece ispod pazuha ili znojenje nogu kod djece rezultat igre, treninga ili bilo koje druge aktivnosti.

Ipak, pojava hiperhidroze uzrokovane poremećajem u radu endokrinih žlijezda ili nekom bolešću se najviše pojavljuje upravo kod djece, tinejdžera i adolescenata. 

Ako sumnjate da uzrok djetetovog znojenja nije strah, uznemirenost ili fizička aktivnost, otiđite kod liječnika na pregled. 

Znojenje glave kod beba

Pojačano znojenje kod beba je zapravo česta pojava kod dosta beba i novorođenčadi. Znojenje glave bebe je normalno zbog toga što se žlijezde kod male djece još nisu razvile i mogu raditi ubrzano. Prekomjerno znojenje po glavi kod beba je rezultat lokaliziranih endokrinih žlijezda upravo na glavi i vratu. 

Iako je normalno pronaći bebu znojnu tijekom dana ili dok spava, nekad je razlog za posjet liječniku. Ako nije prošao nijedan dan da se dijete nije probudilo potpuno mokro, otiđite kod liječnika.

Prekomjerno znojenje kod beba za podlogu može imati:

Hladan znoj kod beba će se dogoditi ako pate od prehlade, gripe ili neke slične infekcije. To je način na koje se tijelo nastoji ohladiti i spustiti temperaturu uzrokovanu infektivnim agensima. 

Beba se znoji po glavi dok jede? To bi mogao biti razlog za brigu i znak:

 • srčane bolesti,
 • infekcije,
 • apneje

Kako biste pokušali smanjiti znojenje glave kod beba, nemojte ih pretoplo oblačiti prije počinka. Temperatura sobe bi trebala biti takva da u sobi možete boraviti u laganoj odjeći, ali ne toplija. 

Imajte na umu da mala djeca prirodno imaju nešto višu tjelesnu temperaturu pa ih nemojte dodatno opterećivati nepotrebnim džemperima, dekicama i pokrivačima. Lagano odjeveno i pokriveno dijete će imati mirniji san.

Znojenje tijekom spavanja kod djece

Noćno znojenje kod djece nije preveliki razlog za brigu i gotovo sigurno je uzrokovano okolišnim uzrocima poput vlage u zraku i temperature prostorije u kojoj dijete spava. Primijetit ćete da je djetetu vruće ako nepravilno diše ili spava otvorenih usta.

Osim ako dijete ne pokazuje druge simptome poput kašljanja, vrućice ili prestanka disanja, nemate razloga za brigu. U suprotnom slučaju ga odvedite liječniku. Isto vrijedi i za prekomjerno znojenje koje se bez iznimke javlja svaku večer. 

Noćno znojenje glave i vrata kod djece je najčešće uzrokovano lošim snovima ili stresnim situacijama. Dijete se jako znoji kad zaspi jer ga možda muče problemi u školi ili kod kuće, a zbog toga također može imati noćne more.

Kako biste umanjili ili spriječili da se dijete znoji svaku večer, možete:

 • provjetriti i ohladiti spavaću sobu,
 • obući dijete u laganu pidžamu od prirodnih materijala,
 • pričati s djetetom i saznati muče li ga nešto,
 • dijete odvesti liječniku ako pokazuje ozbiljnije simptome ili sumnjate na neku bolest.

Više o noćnom znojenju pronađite ovdje.

Prekomjerno znojenje – lijek

Kako spriječiti znojenje lica, glave ili vrata? Na sreću, postoje tretmani koji protiv znojenja djeluju manje ili više uspješno. Osim što si možete pomoći hlađenjem soba u kojima boravite i nošenjem lagane odjeće, postoje medicinski načini na koje možete spriječiti lučenje znoja

U međuvremenu si možete pomoći dezodoransima s aluminijem te kremama koje sprječavaju znojenje, a mogu se kupiti u ljekarni.

Prekomjerno znojenje

Photo: Photospin

Dijagnoza hiperhidroze se uspostavlja:

 • fizičkim pregledom – ako se prekomjerno znojite, to će vjerojatno biti vidljivo na prvu dok liječnik obavlja fizički pregled, a možete mu pomoći tako da objasnite na kojim područjima se najviše znojite,
 • testom s jodom i škrobom – otopinu joda se nanese na znojno područje tijela te se to područje pospe škrobom, a zbog interkaliranja joda u škrobnu strukturu se znojna područja oboje tamno plavo do ljubičasto,
 • testom s upijajućim papirom – znojna područja se oblože posebnim papirom koji upije znoj te se izvaže, a razlika težine pokazuje količinu znoja koja se izlučuje.

Ako liječnik sumnja na neku bolest koja bi mogla uzrokovati znojenje, izvršit će sve potrebne pretrage pomoću kojih bi mogao postaviti pravilnu dijagnozu.

Hiperhidroza se liječi:

 • jontoforezom – ovaj način je pogodan za sprječava znojenja na dlanovima i tabanima te predstavlja jednu vrstu dijalize pomoću vodovodne vode gdje se ruke i noge urone u otopinu vode koja se spoji na struju,
 • botoksom – neurotoksin koji proizvode bakterije Clostridium botulinum može utjecati na rad živaca koji potiču rad znojnih žlijezdi, a botoks se može injektirati u lice, ruke, dlanove i tijelo, međutim nije dugotrajan i može ostaviti posljedice poput obamrlosti mišića,
 • antikolinergičnim lijekovima – to su lijekovi koji djeluju na smanjenje izlučivanja acetilkolina iz živčanih stanica koje potiču djelovanje znojnih žlijezda,
 • primjenom otopine heksahidrat aluminijeva klorida u alkoholu – aluminij je sastojak mnogih dezodoransa što nije bezrazložno, a upravo ova otopina začepljuje kanale kroz koje se izlučuje znoj te se dobiva preko recepta. 

Prekomjerno znojenje glave i tijela može biti jako neugodno i često iritirajuće za kožu. Prepoznajte simptome na vrijeme te se javite liječniku kako biste utvrdili što je uzrok.

Literatura:

 1. Hiperhidroza (2014). MSD priručnik dijagnostike i terapije
 2. Sweaty Face and Head (2018). International Hyperhidrosis Society
 3. Delgado, A. (2017). Hyperhidrosis Disorder (Excessive Sweating). Healthline
 4. Morgan Griffin, R. (2009). Is Your Excessive Sweating Caused by a Medical Problem?. WebMD
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   2
Facebooktwitterpinterestmail
06-09-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: beba se znoji po glavi, hiperhidroza kod dece,