Sklerozacija – postupak, oporavak i iskustva

Sklerozacija

Sklerozacija je postupak uklanjanja površinskih proširenih vena, odnosno varikoziteta. Za nastanak varikoziteta su odgovorni brojni čimbenici, a čini se da je dugotrajno sjedenje postalo jedan od glavnih uzročnika, pogotovo u današnje moderno vrijeme.

Problem proširenih vena se uglavnom javlja u odrasloj dobi, a čini se da svaki drugi čovjek stariji od 50 godina ima taj problem.

Iako neki smatraju da pojava varikoziteta ne predstavlja ozbiljan problem, pokazalo se da odbijanje liječenja dovodi do stvaranja ugrušaka u proširenim venama (tromboza) koja može biti smrtonosna ako ugrušak ode u pluća. Međutim, površinske proširene vene češće predstavljaju estetski problem zbog čega se preporučuje sklerozacija.

Sklerozacija-metoda

Proširene vene – uzroci

Problem proširenih vena je najčešće uzrokovan sljedećim čimbenicima:

 • spol,
 • dob,
 • genetika,
 • trudnoća,
 • uporaba lijekova (npr. oralnih kontraceptiva),
 • dugotrajno sjedenje ili stajanje.

Češće je u pitanju kombinacija navedenih čimbenika koji mogu uzrokovati pojavu proširenih vena.

Npr. većina žena nakon čak nekoliko trudnoća nema ovaj problem, a kod nekih se može pojaviti nakon prve trudnoće. U takvim slučajevima je vjerojatno važnu ulogu odigrala genetika i dob, ali i način života koji se pokazao kao jedan od glavnih problema proširenih vena u današnje vrijeme.

Proširene vene – simptomi

Proširenost vena se može osjetiti na različite načine, čak i prije nego se pojave vidljivi simptomi. Neki od najčešćih simptoma proširenih vena su:

 • otekline u području gležnjeva i potkoljenica,
 • osjećaj težine u nogama,
 • bol u nogama,
 • slabost u nogama,
 • pojava otvorenih rana u području gležnjeva i potkoljenica,
 • promjene na koži (pojava crvenkasto-smeđe boje posebno u području gležnjeva).

Simptomi se nikako ne bi smjeli zanemariti zato što je liječenje važno i nužno kako bi se izbjegle komplikacije i veći problemi.

Proširene-vene

Sklerozacija vena – postupak

Sklerozacija kapilara je sigurna metoda uštrcavanja sklerozantnih kemijskih tvari zbog kojih se vene povlače. Sredstvo koje se ubrizgava tankom inzulinskom iglom u venu ili kapilaru potiče njihovo nestajanje.

Kemijska tvar koja se koristi za sklerozaciju ima nadražujuće djelovanje na sluznicu kapilara. Zbog toga se kapilare skupe i drže zajedno, a krv prestaje teći kroz tretirane kapilare i usmjerava se u dublji venski sustav.

Sam postupak sklerozacije provodi dermatolog koji je posebno educiran i certificiran za provedbu ovog zahvata.

Metoda sklerozacije je potpuno bezbolna kod većine ljudi jer sam ubod se gotovo niti ne osjeti, ali ponekad je moguće osjećanje peckanja prilikom ubrizgavanja sredstva.

Sklerozacija vena – oporavak

Nakon ubrizgavanja sklerozantnih kemijskih tvari u venu ili kapilaru, na mjesto uboda se stavlja tupfer ili gaza koja se nosi par dana ili 24 sata nakon zahvata. Rezultati metode sklerozacije se mogu vidjeti odmah ako su u pitanju bile manje vene, ali većinom je potrebno par tjedana da nestanu one veće.

Kod većine pacijenata poboljšanje i oporavak ovise o pridržavanju uputa ponašanja. Nošenje kompresivnih čarapa, uzimanje lijekova za jačanje vena i sprječavanje ugrušaka, te izbjegavanje sunca nakon operacije se ubraja neoperacijske metode koje su nužne za sprječavanje povrata bolesti.

Primarna učinkovitost sklerozacije kapilara je otprilike 70%. Nakon prvog tretmana skleroterapije, moguće je napraviti doradu za 3 – 6 tjedana. Smatra se da su otprilike tri tretmana sklerozacije potrebna da bi se uklonile proširene vene zato što su neke vene otpornije na liječenje, pa zahtijevaju više tretmana.

Sklerozacija-postupak

Sklerozacija vena – iskustva

Iskustva sklerozacije su najčešće pozitivna, a tek je mali broj onih koji su imali nerealistična očekivanja kako će se sve proširene vene riješiti jednim zahvatom.

Savjet mnogih stručnjaka je da svakako uzmete u obzir kako se problem proširenih vena ne može riješiti samo jednim tretmanom, te da je to ključ izbjegavanja razočaranja koje se nerijetko javlja.

Također, sklerozacija kapilara je bezbolan proces, iako su neka iskustva bila bolna zbog toga što se sam ubod kod nekih pacijenata jače osjetio ili je proces ubrizgavanja kemijskih tvari izazvao peckanje.

Unatoč tome, mnoga iskustva pacijenata su pokazala da se s vremenom tretirane kapilare vraćaju zbog čega se postupak sklerozacije treba ponoviti.

Sklerozacija-iskustva

Sklerozacija vena – cijena

Sklerozacija vena košta oko 500 kuna u većini poliklinika u Hrvatskoj. Cijena ovisi o složenosti zahvata i općenitom stanju s proširenim venama kod pacijenta, ali i o poliklinici koja može sama odrediti cijenu zahvata.

Iako je najčešće potrebno proći kroz minimalno tri tretmana kako bi se uočile promjene, cijena sklerozacije je i dalje znatno povoljnija od operacije laserom koja iznosi i nekoliko tisuća kuna.

Operacija vena laserom

Iako neki smatraju da je laser bolja metoda od sklerozacije, mišljenja su ipak podijeljena. Iskustva pacijenata pokazuju da je sklerozacija kapilara ipak nešto neugodniji zahvat koji može izazvati kratkotrajnu bol, ali se u većini slučajeva pokazala uspješnijom od lasera.

Međutim, laser je potpuno bezbolna metoda zbog čega je posebno popularna pogotovo kod onih pacijenata kojima sam postupak sklerozacije izgleda izrazito bolno.

Odabir metode liječenja proširenih vena svakako ovisi o osobi i preporukama liječnika, a ponekad je moguća i kombinacija lasera i sklerozacije. Iako je u takvim slučajevima cijena nešto viša zato što je metoda operacije laserom izrazito skupa (oko 8000 kuna), kod nekih pacijenata se pokazala iznimno  uspješna.

Upravo se zbog visoke cijene za operaciju laserom većina pacijenata odlučuje za sklerozaciju koja je povoljnija nego laserska operacija.

Sklerozacija vena pjenom – iskustva

Sklerozacija vena pjenom je jedna od metoda liječenja proširenih vena. Glavno obilježje ovakve metode liječenja je zatvaranje oštećenih vena i kapilara iznutra pomoću kemijske tvari pripravljene u obliku pjene.

Pjena oštećuje unutrašnju stijenku vene, zatvara je i razgrađuje. Postupak ubrizgavanja pjene u oštećenu venu se odvija pod kontrolom ultrazvuka pomoću kanile, tanke cjevčice za ubrizgavanje pjene.

Primarna učinkovitost sklerozacije vena pjenom je čak oko 90%. Međutim, kod širih vena je stopa učinkovitosti ipak nešto niža. Stoga se preporučuje redovito ponavljanje zahvata, a iskustva su pokazala da je uspješnost liječenja nakon pet godina oko 75%.

Najveća prednost ove metode liječenja je to što nije potrebna nikakva anestezija, a nakon zahvata ne ostaju ožiljci, ozljede živaca ili limfnih žila. Iskustva pacijenata liječenih ovom metodom su jako pozitivna zato što je sami zahvat jako brz, a nakon njega nema bolova.

Nažalost, moguća je pojava komplikacija kod primjene sklerozacije vena pjenom, a to su najčešće hiperpigmentacije (zatamnjenja kože), površinske upale vena ili lokalna tromboza vena. Sve ove nuspojave su bezopasne i prolazne, a pojavljuju se samo kod nekih pacijenata.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

28-11-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

0 / 5   0
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: sklerozacija, sklerozacija vena oporavak, sklerozacija vena, sklerozacija kapilara iskustva, sklerozacija kapilara, skleroterapija vena iskustva, skleroterapija cijena i iskustva, skleroterapija cijena, sklerolizacija, laserska operacija vena nuspojave,