Upala srednjeg uha kod odraslih – uzroci, simptomi, liječenje

bol-u-uhu

Upala srednjeg uha jedna je od najčešćih upala koje se dijagnosticiraju maloj djeci i liječi se antibioticima. O uzrocima, simptomima i liječenju ove upale kod djece možete više pročitati na linku. Također, pročitajte kako izbjeći antibiotsku terapiju.

Što kada se upala srednjeg uha pojavi kod odraslih? Kakvi su simptomi, a koji rizici?

Vrste upala uha

Iako je upala uha česta kod djece, ne dijagnosticira se jednako često u odrasloj dobi. Postoje dvije glavne vrste upale uha koju odrasli mogu razviti:

 • akutna upala srednjeg uha,
 • upala vanjskog uha.

Većina upala uha u odraslih su vanjske upale uha (otitis externa), ali mogu se pojaviti i infekcije srednjeg uha (otitis media).

Uzroci upale srednjeg uha kod odraslih

vatni-stapic

Odrasli koji imaju česte upale srednjeg uha trebaju otići kod liječnika za uho, grlo i nos. Naime, okolna tkiva u nosu ili grlu mogu blokirati Eustahijevu cijev i spriječiti izlučivanje voska iz uha. Ova upala često se pojavljuje nakon preboljenog virusa prehlade, borbe sa sezonskim alergijama ili leta u avionu.

Može biti uzrokovana i umetanjem stranih tijela u uho, uključujući i vatne štapiće za uši. Rizičnu skupinu čine muškarci, individue s obiteljskom poviješću čestih upala uha, osobe koje žive s pušačima te oni s nepravilnostima u kostima lica i glave te bolestima gornjih dišnih puteva, alergijama i sličnim stanjima.

Simptomi upale srednjeg uha

Čimbenici koji mogu pogodovati razvoju upale srednjeg uha

pregled-uha

Objašnjenje zašto ste skloni razvoju upale srednjeg uha pomoći će vam ne samo liječiti upalu uha, već i izbjeći njezino ponavljanje u budućnosti. Čimbenici koji povećavaju vjerojatnost stjecanja infekcije uha su:

 • kraniofacijalne (glava/lice) abnormalnosti,
 • proširene strukture u uhu ili grlu,
 • slab imunološki sustav,
 • bolesti gornjih dišnih puteva,
 • alergije.

Kada je potreban kirurški zahvat?

Mnogi od navedenih rizičnih faktora utječu na pravilan rad Eustahijeve tube ili cjevčice. Upale srednjeg uha kod odraslih se također najčešće liječe antibioticima. Međutim, kod čestih upala uzrokovanih povećanim strukturama u uhu ili grlu, kao što su nazalni polipi, potreban je kirurški zahvat njihova uklanjanja ili smanjivanja.

Druge metode sprječavanja ponavljanja upale:

 • izbjegavajte dim cigareta,
 • uzmite lijek za smanjivanje kongestije (nakupljanja krvi zbog proširenih krvnih žila i povećana dotoka krvi) kad ste prehlađeni ili prije sjedanja u zrakoplov,
 • redovito čistite vosak iz uha i
 • održavajte uho čistim i suhim.

opasnost-pusenja

Iako je neobično za odrasle da se upali srednje uho, obično se može liječiti bez komplikacija. Posavjetujte se s liječnikom kako bi lakše izabrali plan liječenja koji je najbolji za vas.

Moguće komplikacije

Uobičajene komplikacije uključuju perforaciju bubnjića i kroničnu gnojnu upalu srednjeg uha. Među ostalim ozbiljnijima komplikacijama su intrakranijalni čirevi i meningitis. Većina ozbiljnih komplikacija nastaje, zbog akutne, a ne kronične upale uha. U jednom od 4 slučaja upale uha s ozbiljnim komplikacijama rezultat je trajni gubitak sluha.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.54 / 5   24
Facebooktwitterpinterestmail
20-05-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: upala srednjeg uha, upala uha kod odraslih trajanje, upala srednjeg uha simptomi, srednje uho, upala srednjeg uha kod odraslih, upala uha kod odraslih, upala vanjskog uha, upala srednjeg uha simptomi kod odraslih, antibiotici, upala vanjskog uha kod odraslih,