Smrdljivi vjetrovi – zašto nastaju, što znače i kako ih se riješiti

upozorenje-plinovi

Svi puštamo vjetrove na dnevnoj bazi, ali neki od nas imaju većih, a neki manjih problema kada je u pitanju njihovo oslobađanje. Strogo kontroliranje plinova, koji su prirodne posljedice probave i disanja, može biti zahtjevno, jer je teško otkriti što ih točno uzrokuje. Naime, previše je kandidata.

Puno toga ovisi o vama i okolnostima u kojima plinovi nastaju. Vjerojatno ste na svojoj koži iskusili da vjetrovi mogu biti vrlo smrdljivi ili bučni, ali i proći nezamijećeno. Iako je nadutost normalna, osobito kod osoba čija je prehrana bogata vlaknima, vjetrovi ponekad mogu upućivati na zdravstvene probleme.

Prosječna osoba “pusti goluba” i do 20 puta dnevno. Ako vam se to događa puno češće, čini se da je dinamika vaših crijeva neuravnotežena, a to može rezultirati poremećajima u pokretljivosti crijeva, rastu bakterija ili promjenama u crijevnoj flori.

Što čini vjetrove smrdljivima?

djevojka-sa-zacepljenim-nosom

Plin koji čini većinu, kada su u pitanju plinovi zarobljeni u tijelu, je dušik. Osim njega, u tijelu se nalaze ugljični dioksid, kisik, metan i vodik. Kombinacija ovih plinova obično uzrokuje miris, jer neki od njih sadrže sumpor, smrdljivi spoj koji se nalazi i u jajima i biljkama krstašicama.

Koliko će vaš prdac biti smrdljiv ovisi o omjeru plinova. Omjer, odnosno raspon plinova pak ovisi o pojedincu. To se odnosi na količinu zraka koju netko proguta i udahne na tipičan dan, na vrstu hrane kojom se hrani te na unutarnje kemijske reakcije koje se odvijaju u crijevima tijekom probave.

Većina spomenutih plinova u crijevima nema miris. Vrlo mali postotak, oko 1% plinova uzrokuje smrdljive vjetrove. Riječ je o onim plinovima koji sadrže sumpor. Spojevi koji se razvijaju u vašim crijevima, a pridonose intenzitetu mirisa vašeg prdeža su vodikov sulfid, metanitiol i dimetil sulfid.

Uzroci smrdljivih vjetrova

Hrana i alergije na nju

Razgradnja hrane koje sadrži sumpor jedan je od glavnih uzroka smrdljivih plinova. Sumpor se nalazi u crvenom mesu, jajima, češnjaku, luku, hrenu, mahunarkama, brokuli, cvjetači i kupusu.

Problematični mogu biti i mliječni proizvodi. Njihovo konzumiranje može izazvati bol u trbuhu i prekomjerno ispuštanje smrdljivih. To može biti posljedica intolerancije na laktozu.

grah-jedna-od-namirnica-koje-uzrokuju-nadutost

IBS, celijakija i drugi zdravstveni problemi

Slični simptomi mogu ukazivati i na druge probavne probleme, kao što su sindrom iritabilnog crijeva (IBS). On često uzrokuje i grčeve u trbuhu i zatvor. Osim toga, nadutost može ukazivati na celijakiju ili intoleranciju na gluten. Uzrok mogu biti i različite infekcije probavnog trakta povezane s nizom parazita, virusa i bakterija.

Takve infekcije karakteriziraju groznica, bolovi u trbuhu i proljev. Jedna od njih je kandidijaza koju uzrokuje gljivica koja čini dio crijevne flore, ali se u određenim uvjetima množi i postaje štetna. Drugi simptomi ovog stanja uključuju grčeve i nadutost uzrokovanu viškom plina nakon jela.

To se obično događa nakon uzimanja namirnica koji su okidači za vjetrove, kao što su šećeri, pivo, grah, ukiseljena i fermentirana hrana. Još jedna ozbiljna infekcija je giardijaza koja je vrlo česta kod male djece. Parazit koji je uzrokuje u organizam ulazi najčešće kroz vodu koju pijete. Infekciju karakterizira jak proljev.

intolerancija-na-gluten

Loša probava i brzo jedenje

Loša probava uzrokuje zadržavanje ostataka hrane u želucu. Oni fermentiraju ili trunu i pritom otpuštaju smrdljive i toksične plinove. Otrovni plinovi mogu dovesti do komplikacija kao što su živčani poremećaji, zatvor, žgaravica, nadutost, grčevi, usporeni metabolizam i smrdljiva stolica. 

Čini se nevjerojatnim, ali nadutosti dosta doprinosi zrak koji gutate, osobito zrak koji gutate dok jedete. Vaši plinovi možda vam samo pokušavaju reći da jedete sporije ili prestanete pušiti i žvakati žvakaće gume.

Liječniku se obratite ako uz nadutost iskusite i neke od navedenih simptoma:

Jesu li plinovi ipak zdravi?

Kao prirodni nusproizvod našeg organizma, plinovi nisu sami po sebi štetni za nas, niti druge. Dapače, neobičnim istraživanjem dokazano je da udisanje smrdljivih plinova zapravo ima i neke zdravstvene prednosti.

Britanski znanstvenici su ustvrdili da nas udisanje sumporovodika može zaštiti od moždanog udara, zatajenja srca, dijabetesa, artritisa, demencije i starenja. Čini se kako taj spoj sprječava oštećenja mitohondrija.

Namirnice kojima možete ublažiti ili eliminirati smrdljive vjetrove

Probiotici

probiotici

Korištenje antibiotika i stres mogu uzrokovati smanjenje količine dobrih bakterija u crijevima. Probiotici pomažu u uništavanju loših bakterija koje se hrane ugljikohidratima i proizvode plin u vašem debelom crijevu.

Oni također jačaju vaš imunološki sustav kako bi se borili protiv tih neugodnih mikroorganizama. Probiotici se mogu naći u jogurtu, kefiru, kiselim krastavcima, kiselom kupusu i kombucha čaj. Ako imate IBS ili intoleranciju na laktozu, možete koristiti i probiotičke dodatke. Oni mogu ublažiti simptome tih stanja.

Komorač

Riječ je o jednom od učinkovitih lijekova za smrdljive vjetrove. Učinkovit je i djeluje u roku od 5 do 10 minuta. Sve što trebate učiniti je neko vrijeme žvakati nekoliko sjemenki komorača. Također, možete staviti sjemenke u šalicu vruće vode i ostaviti ih da se namoče. Nakon 5 minuta ih izvadite i lagano popijte vodu.

Đumbir

Ovaj čudesni začin sprječava razvoj plinova u probavnom sustavu. Zbog toga bi ga trebali uzimati odmah nakon jela ili uključiti u svoju prehranu. Možete si pomoći i čajem od đumbira. Mljeveni đumbir potopiti u šalici vruće vode. Ostavite ga tako 10 minuta, ohladite i pijte tri puta na dan.

Pepermint (paprena metvica)

paprena-metvica

Kao lijek, pepermint se može koristiti na dva načina. Prvi način je da stavite svježe lišće u vruću vodu i ostavite ga da odstoji tako neko vrijeme. Također, možete pomiješati dvije kapi ekstrakta ili ulja od sjemenki peperminta u šalici vode i popiti otopinu, dva do tri puta dnevno.

Cimet

Slično kao i komorač, cimet djeluje gotovo trenutno. Da bi pripremili svoj lijek, samo zagrijte šalicu sojinog mlijeka ili sirutke i pomiješajte žličicu cimeta i meda u njemu. Dopustite da smjesa odstoji oko 5 minuta i ponovno zagrijte otopinu do željene temperature te je popijte.

Jabučni ocat

Tijekom godina je dokazano da je ovo jedan od najučinkovitijih lijekova za ovaj problem. Može se koristiti i za ublažavanje žgaravice. U čaši tople vode pomiješajte žličicu octa od jabuka i popijte otopinu.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.44 / 5   9
Facebooktwitterpinterestmail
17-07-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: plinovi po jajima, smrdljivi plinovi u crijevima, vjetrovi u crijevima forum, nadutost i prdez, liječenje vjetrova, zasto od graha imamo vjetrove, kako se rijesiti smrdljivih nogu, kako rijesiti ucestale vjetrove, kako izlijeciti prdez, hemeroidi vjetrovi stres,