Klamidija – simptomi, komplikacije i liječenje

klamidija-ispod-mikroskopa
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Klamidija je jedna od najčešćih spolno prenosivih infekcija, uzrokovana bakterijom Chlamydia trachomatis. Iako su simptomi ove spolne bolesti obično blagi, ona može dovesti do ozbiljnih komplikacija koje uzrokuju nepovratne štete, uključujući i neplodnost. Procjenjuje se kako je jedna od deset žena u dobi do 25 godina zaražena klamidijom, a gotovo 70% njih nije svjesno zaraze.

» skoči na liječenje

Kako se prenosi klamidija?

Klamidija se prenosi putem tjelesnih izlučevina tijekom vaginalnog, analnog ili oralnog seksa, kao i od strane inficirane majke na dijete tijekom vaginalnog poroda (svako treće novorođenče razvije inkluzijski konjunktivitis, a svako šesto klamidijsku upalu pluća). Također, kontaminacija prstiju s genitalnim iscjetkom može dovesti do infekcije oka, kada nastupa klamidijski konjunktivitis.

Rizična skupina su djevojke u dobi do 25 godina, dok je kod starijih osoba postotak oboljelih upola manji. Učestalost se dovodi u vezu i sa čestim promjenama spolnih partnera, višestrukim drugim infekcijama spolnih organa te nezaštićenim spolnim odnosom.

Testiranje na klamidiju

Klamidijska infekcija potvrđuje se laboratorijskim ispitivanjem, a moguće ju je detektirati iz mokraće i brisa vrata maternice. Spolno aktivnim djevojkama mlađima od 25 godina preporučuje se screening na klamidiju najmanje jednom godišnje. Godišnji test također se preporučuje i starijim ženama s čimbenicima rizika za klamidiju (novi spolni partner ili više njih), kao i svim trudnicama i osobama koje planiraju trudnoću.

Koji su simptomi klamidije?

Klamidija uobičajeno ima blage i neprimjetne simptome, koji rijetko upućuju na postojanje infekcije. Kod osoba koje imaju izražene simptome, oni se obično javljaju 1-3 tjedna nakon infekcije.

Simptomi koji se mogu javiti kod žena zaraženih klamidijom su:

 • bolovi tijekom spolnog odnosa
 • žarenje ili peckanje prilikom mokrenja
 • potreba za češćim mokrenjem
 • neuobičajen vaginalni iscjedak
 • blag svrbež i peckanje stidnice, posebice u području predvorja rodnice
 • prigušeni bolovi u donjem dijelu trbuha
 • blago nemenstrualno krvarenje
 • mučnina
 • groznica

Simptomi klamidije koji se mogu javiti kod muškaraca su:

 • žarenje ili peckanje prilikom mokrenja
 • potreba za češćim mokrenjem
 • iscjedak iz penisa
 • svrbež i crvenilo
 • bol i otekline u testisima

Komplikacije uzrokovane klamidijom

Ako se ne liječi, klamidija može dovesti do ozbiljnih reproduktivnih i drugih zdravstvenih poteškoća s kratkoročnim i dugoročnim posljedicama. Kao i sama bolest, oštećenja uzrokovana klamidijom mogu proći nezapaženo.

Klamidija kod žena

Kod žena, neliječena klamidijska infekcija može se proširiti na maternicu ili jajovode i izazvati upalnu bolest zdjelice (kod otprilike 10-15% žena). Prvi simptomi ove bolesti su bolovi u donjem dijelu trbuha, povišena tjelesna temperatura i promjena vaginalnog iscjetka. Međutim, treba imati na umu da navedeni simptomi mogu biti blagog intenziteta ili u potpunosti izostati.

Osim navedenog, klamidija može uzrokovati i trajno oštećenje jajovoda, maternice i okolnog tkiva što može dovesti do kronične boli u zdjelici, neplodnosti i potencijalno kobne izvanmaternične trudnoće. Također, klamidija povećava mogućnost oboljenja od HIV-a kod izloženih osoba.

Klamidija kod muškaraca

Kod muškaraca klamidija najčešće uzrokuje nespecifični uretritis (upala vanjskog dijela mokraćnog sustava). Kada se ne liječi pravovremeno, klamidija može dovesti do kronične zaraze, što uzroke razne komplikacije kao što su upala prostate (prostatitis), sjemenovoda (epididimitis) ili čak neplodnost. Muškarci, isto kao i žene, s neprepoznatom i neliječenom klamidijskom genitalnom infekcijom predstavljaju trajni izvor infekta i rezervoar širenja bolesti.

Rijetko, klamidija može uzrokovati artritis praćen oštećenjima kože te upalama oka i uretre.

Klamidija u trudnoći

Klamidijska infekcija može se prenijeti s majke na dijete tijekom vaginalnog poroda. U ovom slučaju moguća je pojava klamidijskog konjunktivitisa, kao i upale pluća kod novorođenčadi. Prema nekim pokazateljima, klamidijska infekcija može se dovesti u vezu i s preranim porođajem.

Liječenje klamidije

Kod liječenja genitalne infekcije klamidije primjenjuje se terapija antibioticima. Najčešće se koriste tetraciklini (Doxycyclin), ciprofloxacin (Ciprobay, Ciprinol), klaritromicin (Fromilid) tijekom 10 – 14 dana i azitromycin (Sumamed) u jednokratnoj dozi od 1 g (single shot). U tom razdoblju te sedam dana nakon završetka terapije osobe bi se trebale suzdržavati od spolnih odnosa.

Liječenju se trebaju podvrgnuti oba partnera, s obzirom da kod žena čiji partneri nisu liječeni na odgovarajući način postoji visoki rizik za reinfekciju što povećava mogućnost ozbiljnih komplikacija. Također, oba partnera bi se trebala podvrgnuti ponovnom testiranju tri mjeseca nakon liječenja početne infekcije.

» Pročitajte više: Najbolji prirodni lijekovi protiv klamidije

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

3.72 / 5 (25 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: klamidija, klamidija simptomi, simptomi klamidije, klamidija u oku, klamidija liječenje prirodno, klamidija liječenje, klamidija simptomi kod žena, simptomi klamidije kod žena, liječenje klamidije prirodnim putem, liječenje klamidije,