Kondomi (prezervartivi) – prednosti i nedostaci

kondomi

Kondomi su najčešće primjenjivana metoda za sprječavanje začećaIzrađeni su od gume, lateksa ili sličnih elastičnih materijala. Stavljaju se na penis u erekciji, te predstavljaju mehaničku barijeru koja sprječava da ejakulirana sperma uđe u tijelo spolnog partnera.  Također pružaju zaštitu od spolno prenosivih bolesti .

Najstariji prezervativi pronađeni su među temeljima dvorca Dudley Castle pored Birminghama u Engleskoj. Radili su se od riba i životinjskih crijeva, a datiraju iz 1640. godine.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća kontracepcijska pilula i druga popularna sredstva protiv začeća učinila su prezervativ nepopularnim kontracepcijskim sredstvom, ali se nakon pojave HIV-a zaključilo da je prezervativ jedno od sredstava koje može obuzdati epidemiju širenja virusa i da postoji potreba za javno zdravstvenom edukacijom o njegovim prednostima.

Prednosti prezervativa su:

  • sigurnost i učinkovitost
  • zaštita od spolnih bolesti
  • relativno jeftina cijena u odnosu na druge metode kontracepcije
  • ne ugrožavaju zdravlje

Nedostaci prezervativa su:

  • prekidanje spolnog odnosa
  • mogućnost oštećenja noktima ili nakitom
  • ako se ne koriste ispravno mogu skliznuti

Muški kondomi dolaze u različitim veličinama, a ispravna veličina je važna kako bi se osigurala zaštita. Može se koristiti samo jedanput. Ako muškarci tokom godine pravilno koriste kondome sa svojim partnericama, 98% odnosa neće završiti trudnoćom. Taj broj pada na 85% ako se kondomi ne koriste uvijek pravilno. Korištenje vaginalnih spermicida s kondomima povećava njihovu učinkovitost.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
03-05-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: sigurnost kondoma, kondomi, kondom, kondom sigurnost, kondomi sigurnost, kondomi učinkovitost, kondomi sa srcem, kondom sigurnost za bolesti, kondom i njegovi nedostaci, zaštita kondomima,