Vaginitis – uzroci, simptomi i liječenje

vaginitis

Vaginitis je upala rodnice koja može uzrokovati iscjedak, svrbež i bol. Uzrok je obično promjena u normalnoj ravnoteži vaginalnih bakterija ili infekcija. Vaginitis također može dovesti do smanjene razine estrogena nakon menopauze.

Najčešći tipovi vaginitisa su:

 • Bakterijska vaginoza – koja proizlazi iz pretjeranog razmnožavanja jednog od nekoliko organizama, normalno prisutnih u vagini.
 • Gljivične infekcije – obično su uzrokovane uobičajeno prisutnom gljivicom koja se naziva Candida albicans.
 • Trihomonijaza – uzrokovana je parazitom i najčešće se prenosi putem spolnog odnosa.
 • Vaginalna atrofija (atrofični vaginitis) – proizlazi iz smanjene razine estrogena nakon menopauze.

Simptomi vaginitisa

Simptomi vaginitisa mogu uključivati:

Karakteristike vašeg vaginalnog iscjetka mogu ukazivati na to koju vrstu vaginitisa imate, primjerice:

 • Bakterijska vaginoza – karakterističan je sivo-bijeli iscjedak, neugodnog mirisa (podsjeća na miris ribe), koji je intenzivniji nakon spolnog odnosa.
 • Gljivične infekcije – glavni je simptom svrbež, no može biti prisutan i bijeli, gusti, sirasti iscjedak.
 • Trihomonijaza – ova infekcija može uzrokovati zelenkasto-žuti iscjedak.

vaginalne infekcije

Uzroci vaginitisa

Bakterijska vaginoza

Bakterijska vaginoza posljedica je bujanja jednog od nekoliko organizama normalno prisutnih u vagini. Obično su ”dobre bakterije” (laktobacili) brojnije od ”loših bakterija” (anaerobne bakterije).

Međutim, kada se anaerobne bakterije previše razmnože, one mogu poremetiti ravnotežu, što uzrokuje bakterijski vaginitis. Ova vrsta vaginitisa može se širiti spolnim putem, ali se također javlja i kod osoba koje nisu seksualno aktivne.

Žene s novim partnerom ili više seksualnih partnera, kao i žene koje koriste intrauterini uređaj za kontrolu rađanja, imaju veći rizik od bakterijske vaginoze.

Pročitajte više o bakterijskoj vaginozi!

Gljivične infekcije

Gljivične infekcije se javljaju kada normalno okruženje vagine prolazi kroz neke promjene koje izazivaju bujanje gljivičnih organizama – obično Candida albicans.

Gljivične infekcije ne smatraju se spolno prenosivim bolestima. Osim što je većina gljivičnih infekcija uzrokovana gljivicom Candida albicans, ona također uzrokuje infekcije i u drugim vlažnim dijelovima tijela, kao što su usta, kožni nabori i nokti.

Candida albicans također može uzrokovati i osip. Prema istraživanjima, procjenjuje se da će tri od četiri žene imati gljivičnu infekciju u nekom trenutku tijekom svog života.

Čimbenici koji povećavaju rizik od gljivične infekcije uključuju lijekove, kao što su antibiotici i steroidi, nekontrolirani dijabetes i hormonalne promjene, poput onih koje su povezane s trudnoćom, kontracepcijskim pilulama ili menopauzom.

Kupke, vaginalni kontraceptivi, vlažna i uska odjeća te higijena, ne uzrokuju gljivične infekcije, no mogu povećati osjetljivost na njih.

vaginalni problemi

Trihomonijaza  

Trihomonijaza je uobičajena spolno prenosiva bolest, uzrokovana mikroskopskim, jednostaničnim parazitom koji se zove Trichomonas vaginalis. Ovaj organizam širi se tijekom spolnog odnosa sa zaraženom osobom.

Organizam obično inficira mokraćni sustav u muškaraca, kod kojih često ne uzrokuje simptome, a kod žena obično inficira vaginu.

Neinfekcijski vaginitis

Razni vaginalni proizvodi, poput sprejeva, parfimiranih sapuna, mirisnih deterdženata i sl., mogu izazvati alergijsku reakciju ili iritirati stidnicu i rodnicu tkiva.

Stanjivanje vagine, kao rezultat gubitka hormona nakon menopauze ili kirurškog odstranjivanja jajnika, također može uzrokovati vaginalni svrab i peckanje.

Liječenje vaginitisa

Vaginitis mogu uzrokovati razni organizmi i stanja, stoga je liječenje usmjereno na određeni uzrok:

Bakterijska vaginoza 

Kod ovog tipa vaginitisa, liječnik može propisati metronidazol tablete za oralnu primjenu, metronidazol gel, koji se primjenjuje lokalno ili klindamicin kremu. Lijekovi se obično koriste jednom ili dva puta dnevno tijekom 5 do 7 dana. Tijekom liječenja preporučuje se suzdržavanje od spolne aktivnosti ili zaštićeni spolni odnosi (kondom). Bakterijsku vaginozu možete liječiti i prirodnim putem:

 • Većim unosom vitamina E – namirnice bogate vitaminom E –  špinat, bosiljak, origano, kikiriki, bademi, brokula i crvena paprika.
 • Uljem origana – potrebno ga je pravilno razblažiti ako se koristi unutar vagine (natapanje tampona otopinom).
 • Bijelim lukom – bijeli luk napada patogene, a čuva korisne bakterije unutar vagine.
 • Ehinacejom – ehinaceja je biljka u službi prirodnog antibiotika koja jača imunitet.
 • Neven – vaginalete od nevena i vitamina ublažavaju iritaciju i upalu bakterijske vaginoze.

Gljivične infekcije

Gljivične infekcije se obično tretiraju antifungalnim kremama ili čepićima, kao što su mikonazolom, clotrimazol i tioconazol, ali i oralnim antifungalnim lijekovima, kao što je flukonazol.

Prednosti OTC lijekova su praktičnost, cijena i to što ne morate čekati liječnički pregled. Ipak, ako niste sasvim sigurni da je riječ o gljivičnoj infekciji posjetite liječnika. Korištenje krivog lijeka može odgoditi pravilnu dijagnozu i najprikladniji tretman.

Alternativni načini liječenja gljivične infekcije su:

 • Primjena čaja i biljnih kapi od: timijana, kadulje, majčine dušice, islandskog lišaja, trpuca, kima ili lavande.
 • Tinktura kadulje i nevena
 • Vanjska terapija kupkom vrkute ili namakanje uloška čajem vrkute
 • Nošenje prirodnih materijala ispod kojih se koža ne znoji (pamučna odjeća i donje rublje)
 • Izbjegavajte unos šećera jer gljivice vole slatko

Trihomonijaza, atrofični i neinfekcijski vaginitis

 • Trihomonijaza – liječnik vam može propisati metronidazol ili tinidazol tablete.
 • Atrofični vaginitis – estrogen, u obliku vaginalne kreme, tableta ili prstena, može učinkovito liječiti atrofični vaginitis. Ovaj tretman dostupan je uz liječnički recept.
 • Neinfekcijski vaginitis – za liječenje ove vrste vaginitisa, potrebno je odrediti izvor iritacije te ga izbjegavati. Mogući izvori uključuju novi sapun, deterdžent, higijenske uloške ili tampone.

Kako bi liječenje od gore navedenih infekcija bilo uspješno – potrebno je apstinirati od spolnog odnosa ili se zaštiti kondomom. 

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
29-11-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

4.16 / 5   19
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: gljivična infekcija, vaginitis, bakterijska vaginoza, bakterijski vaginitis, vaginitis simptomi, vulvovaginitis simptomi, vulvovaginitis kod žena, vulvovaginitis liječenje, atroficni vaginitis, bakterijski vaginitis medazol,