Sve čari dobre masaže

masaza

Masaža opušta tijelo i um, mijenja fiziologiju ili funkcionalnu sposobnost pojedinih tkiva, organa, organskih sustava i organizma kao cjeline. No, sva ovdje navedena djelovanja podrazumijevaju iskusnog terapeuta i efikasno odrađenu masažu.

Svaka se osoba nakon dobre i stručno provedene masaže osjeća opušteno, uz kratkotrajni osjećaj umora koji vrlo brzo zamjenjuje osjećaj osvježenosti i ugodne topline.

Masažom mehanički i refleksno utječemo na cjelokupno zdravlje organizma, a evo koji su konkretni učinci masaže:

 • odstranjuju se mrtve stanice s površine kože
 • povećava se elastičnost kože
 • izaziva se lokalna hiperemija- prokrvljenost
 • šire se krvne žile oslobađanjem histamina
 • izmjena tvari
 • ubrzava se protok krvi i limfe
 • analgetsko djelovanje
 • povećava se kontraktilna sposobnost mišića
 • istezanje skraćenih mekih tkiva
 • opća relaksacija i sedacija

Kako masaža djeluje na kožu?

Masaža pomaže većem lučenju sekreta iz lojnih i znojnih žlijezdi, smanjuje potkožne masnoće i jastučaste nakupine, poboljšava izmjenu tvari, što ubrzava dotok hranjivih tvari u tkiva, pojačava se prokrvljenost, oksigenacija tkiva i protok limfe.

Masažom koža dobiva bolji tonus, elastičnost te mlađi i zdraviji izgled.

Kako masaža djeluje na mišiće?

Prilikom masaže mišići se rastežu i skupljaju te postaju čvršći, a ujedno i opušteniji. Naime, masažom uklanjamo nakupine mliječne kiseline koja kada je u višku u organizmu dovodi do grčeva i bolova u mišićima.

Djelovanje masaže na cirkulaciju

Masažom dolazi do promjene i poboljšanja cirkulacije u površnim i u dubljim slojevima kože, u potkožnom tkivu i mišićima. Time se poboljšava opskrba kisikom i hranjivim sastojcima, kao i brže izlučivanje produkata metabolizma, vode, ugljičnog dioksida, toksina iz krvi i iz cijelog organizma.

Znakovi hiperemije, točnije poboljšanja cirkulacije su crvenilo na površini kože i toplina. Hiperemija postiže svoj maksimum nakon 20 minuta masiranja, a nakon završetka masaže taj efekt se zadržava još 60 minuta.

Masaža i bol

Često se klijenti pitaju da li masaža boli i treba li boljeti? Previše jaka i nepravilno dozirana masaža, izaziva osjećaj izlomljenosti, zamora, pogoršanje raspoloženja ili pojačanje bolova koje ne prolazi.

Bol koja se javlja pri masaži treba biti umjerena i to samo na mjestima gdje se nalaze mišićni spazmi i miogeloze te nakon kratkog vremena stručnog pritiska i masiranja treba nastupiti olakšanje.

Masaža je umjetnost

Sve to ovisi naravno o stručnosti i iskustvu terapeuta. Naime, prava je umjetnost individualno prilagoditi osnovne masažne tehnike. Naime, nismo svi ‘proizvedeni u istoj tvornici’, pa tako niti ne reagiramo isto na podražaje. Različiti smo po svemu, pa tako i po osjetljivosti na pritisak.

U obzir treba uzeti i čitav niz zdravstvenih problema koje možemo imati. Efikasna i kvalitetna masaža tada postaje prava umjetnost, zasnovana na znanstvenim istinama primijenjenim u praksi, ali i na osobnom osjećaju i iskustvu masera.

Članak uređen:

Ocjenite članak

3.75 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: bol masaza, Masaza nije samo za bolove, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Sve čari dobre masaže

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.